Atnaujintas 2004 rugsėjo 22 d.
Nr.71
(1274)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pristatė dešimtmečio darbus

Nacionalinės premijos
laureatas Vytautas Šerys

Vilnius. Vilniaus savivaldybės rotušėje atidarytoje parodoje „Paraiška ištikimybei“ Nacionalinės premijos laureatas Vytautas Šerys visuomenei pristatė pastarojo dešimtmečio medinės skulptūros, tapybos darbus ir piešinius.

Atidarydamas parodą dailininkas kalbėjo poezijos žodžiais. „Et, aš savęs niekad nelaikiau menininku. Gal norėjau būti laisvas nuo visokiausių žaltvykslių. Žmogus ir tiek“, - tai tik viena, tačiau tiek daug apie V. Šerį sakanti jo eilėraščio eilutė.

Dailininko poeziją skaičiusi aktorė Gražina Urbonaitė pažymėjo, jog V. Šerio tekstai - kaip ir tapybos, skulptūros darbai - paprasti, be pykčio, arogancijos. „Tačiau jie liudija, kad Vytautas mato ne tik kiaurai, bet ir iš visų pusių“, - sakė aktorė.

Dailėtyrininkai V. Šerį priskiria Renesanso kūrėjo tipui, kuriam kūryba - ne kokia romantiška misija, bet nuoseklus darbas, intensyvaus vidinio gyvenimo forma. „V. Šerį visų pirma išgarsino jo medinės skulptūros, tačiau per visą jo kūrybinę karjerą driekiasi ir tapybos linija“, - sakė parodos „Paraiška ištikimybei“ kuratorė Dovilė Tomkutė. Impulsų kūrybai dailininkas neieško praeities kultūrų tradicijose ar lietuvių liaudies mene. Visos asociacijos, plastinės vizijos gimsta stebint paprasčiausią medžio kontūrą ar padangėje sklendžiančio paukščio siluetą. Tačiau V. Šerio kūryboje nėra realios tikrovės formų. Dailininko piešiniuose vyrauja tradicinė lietuvių ekspresionistinės tapybos spalvų gama: nuo prislopintos rudos bei mėlynos iki švelniai žalios ir pilkos. Ypatingu turtingumu jose išsiskiria toniniai deriniai, pasižymintys subtiliausių atspalvių gausybe, netikėtomis variacijomis.

Trejetą dešimtmečių kuriantį menininką sveikino artimieji, draugai ir mokiniai. Per parodos „Paraiška ištikimybei“ atidarymą dailininkui dainas dovanojo vienintelė jo dukra, į Lietuvą grįžusi po vokalo studijų Austrijoje, Saulė Šerytė. Jai pritarė Šerių šeimos draugai – violončelininkas Virgilijus Vasiliauskas ir pianistas Andrius Vasiliauskas, rotušės didžiąją salę užlieję nuostabia Liudviko van Bethoveno muzika.

V.Šerys gimė 1931 m. sausio 24 d. netoli Anykščių, Naujasodžio kaime. Baigęs I Panevėžio berniukų gimnaziją, įstojo į Vilniaus dailės institutą, skulptūros specialybę. Po studijų dirbo Vilniaus mokslinėse restauracinėse dirbtuvėse, „Dailės“ kombinate, mokytojavo J. Vienožinskio dailės mokykloje, dėstė skulptūrą Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1957 metų V. Šerys surengė 25 personalines parodas Lietuvoje, Danijoje, Austrijoje, Šveicarijoje. 1995 metais skulptorius pelnė Nacionalinę premiją.

Paroda Vilniaus Rotušėje veiks iki spalio 2 dienos.

Pagal Eltą

Mykolo Ambrazo ir Valdo Kopūsto (ELTA) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija