Atnaujintas 2004 rugsėjo 24 d.
Nr.72
(1275)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Atlaidai sujungė kartas ir gyvenimus

Klierikas Justas JASĖNAS

Su parapijos jaunimu klebonijos
pievelėje bičiuliaujasi Obelių
ir Smilgių klebonai kunigai
(viduryje iš dešinės)
Juozapas Kuodis
ir Eugenijus Troickis

Liepos mėnesį pasienio su Latvija miestelį – Obelius sujudino ir atgaivino pirmą kartą organizuoti savaitiniai atlaidai. Šia parapija, po kun. Virgilijaus Garšvos mirties, rūpinasi klebonas kun. Juozapas Kuodis. Jo ir aktyvių parapijiečių dėka buvo sumanytos septynios maldos dienos, pripildytos renginių, susitikimų, gausios svečių ir maldos intencijų.

Atlaidų savaitės džiaugsmas

Liepos 18 dieną parapijiečiai skubėjo į tradicinius Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidus. Juose dalyvavo ir tikintiesiems pamokslą sakė Papilio ir Kvetkų parapijų klebonas kun. Virgilijus Liuima. Jau kitą dieną į bažnyčią rinkosi parapijos pastoracinės ir ekonominės tarybos nariai. Buvo meldžiamasi už juos, besirūpinančius ne tik paties pastato remontu ir puošyba, bet ir gyvos, veiklios bendruomenės kūrimu, auginimu. Pabendrauti su obeliškiais atvyko Panevėžio vyskupijos generalinis vikaras kun. dr. Robertas Pukenis. Antrąją atlaidų dieną jau nuo pat ryto netilo šurmulys miestelio gatvėse. Iš Panevėžio atvyko daugiau nei šimtas maldininkų – Gyvojo Rožinio brolijos narių, vadovaujamų Nijolės Gylienės. Šv. Mišios aukotos už ligonius, kenčiančius ir vienišus žmones. Maldose prisimintas „Caritas“. Mintimis apie maldą ir krikščioniškąją tarnystę dalijosi šių eilučių autorius.

Unikalus istorijos muziejus

Kita atlaidų diena buvo skirta istorijos atminimui, politiniams kaliniams ir tremtiniams. Svečiavosi monsinjoras Alfonsas Svarinskas, kalbėjęs apie mūsų tautos kančias, šių dienų realijas bei nuolatinį laisvės troškulį, atvyko keli istorikai, Rokiškio rajono tremtinių ir politinių kalinių tarybos nariai. Šv. Mišiose dalyvavę žmonės su vėliava ir žvakutėmis ėjo į miestelio kapines, kur tylos minute ir geru žodžiu prisiminė už tautos ateitį gyvybę paaukojusius žmones. Paskui visi patraukė į unikalų šalyje Obelių istorijos muziejų. Jo lobynas liudija Lietuvos žmonių kovas už laisvę. Daugiau kaip trys tūkstančiai eksponatų suskirstyti pagal temas: Obelių krašto, Lietuvos valstybės istorijos, lietuvių liaudies meno, Lietuvos kariuomenės, partizanų kovų šiaurės rytų Lietuvoje, numizmatikos ir t.t. Muziejus sukaupęs daugiau kaip 400 knygų bei katalogų apie rezistenciją, prieškario ir atkurtos Lietuvos kariuomenę, liaudies meną, bonistiką, medalius ir ordinus. Jis įkurtas 1998 m. gruodžio 10 d. Rokiškio rajono savivaldybės, Obelių seniūnijos ir Rokiškio krašto muziejaus pastangomis. Muziejaus direktorius Andrius Dručkus trumpai pristatė ekspoziciją, taip pat leidinius ir du filmus, skirtus to krašto kovotojų atminimui. Obelių kraštietis mokytojas, buvęs partizanas A. Dručkus buvo muziejaus įkūrimo iniciatorius, o vėliau padovanojo didžiausią savo turtą – per ilgus okupacijos ir pasipriešinimo metus surinktą ir nuo sovietinio saugumo akių išsaugotą asmeninę turiningą kolekciją. Muziejus yra ir savotiškas traukos centras. Čia apsilanko ne tik Obelių svečiai, bet ir organizuojami įvairūs renginiai, skirti valstybinėms šventėms paminėti, vyksta pažintinės istorijos pamokos, demonstruojama teminė vaizdo medžiaga, rengiamos parodos ir kt.

Veiklus jaunimas turi ką veikti ir kaime

Pats savaitės vidurys buvo skirtas šeimoms, sugužėjusioms iš Obelių, Kriaunų, atvažiavusioms pulkeliais iš Aleksandravėlės. Vietinės parapijietės Dianos Kančienės rūpesčiu buvo suorganizuotas susitikimas su Lietuvos šeimos centro darbuotojais. Jie kalbėjo apie krikščioniškos šeimos gyvenimą, pareigas ir rūpesčius. Svečiai paliudijo, jog yra giliai tikintys, praktikuojantys katalikai, dalyvaujantys krikščioniškoje veikloje ir taip tarnaujantys kitiems žmonėms. Jie sakė, kad galima ir įmanomą gyventi meilės pripildytą gyvenimą bažnytinėje bendruomenėje. Šis liudijimas turėtų pasiekti ir parapijiečių, jaunų šeimų širdis, kurios kartais yra sužeistos gyvenimo sunkumų ir negali taip greitai pasikeisti. Po šv. Mišių buvo agapė, vaikai žaidė klebonijos sodelyje, šeimų tėvai aptarė bendrus rūpesčius. Liepos 23-ioji suvienijo jaunimą. Iš vakaro aktyvus jaunimo pulkelis su plakatais ir dainomis ėjo miestelio gatvėmis ir kvietė žmones į jaunimo renginius, ragino pasidalyti džiaugsmu, kuriuo dega jaunuolių krūtinės. Pabendrauti su jaunuoliais atvyko dabartinis Smilgių (Panevėžio r.) klebonas, tačiau kilęs iš Obelių kun. Eugenijus Troickis. Su juo atvyko ir viena tikybos mokytoja bei keli jaunieji parapijiečiai. Dalyvavo ir Salako parapijiečiai giesmininkai su vadove, puikiai giedoję šv. Mišiose. Jaunimas programą rodė ir pačioje Šv. Onos bažnyčioje, o šventoriuje visiems pateikė šiuolaikišką Evangelijos ištraukos interpretaciją. Vietinė obeliškė, paklausta apie kaimo jaunimą, sakė, kad jo neverta menkinti ar ignoruoti. Ir kaime gyvenantys jaunuoliai yra gabūs, sugebantys turiningai leisti laiką, ką nors gražaus padovanoti savo bendraamžiams ir vyresniems aplinkiniams žmonėms.

Diena prieš didžiuosius parapijos globėjos – Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės – atlaidus dovanota pasaulietiniams ir bažnytiniams chorams. Sekmadienį – paskutiniąją ir didžiausiąją atlaidų dieną – į bažnyčią traukė patys obeliškiai, atvyko ir gretimų parapijų tikintieji. Mat kun. J. Kuodis ir parapijoje besidarbuojantis kun. Stasys Stanikūnas dar aptarnauja Kriaunų Dievo Apvaizdos ir Aleksandravėlės šv. Pranciškaus Serafiškojo parapijas. Atlaidų pamokslą pasakė Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios rektorius kanauninkas Bronius Antanaitis. Atlaidams padėjo pasirengti klierikai Jonas Morkvėnas ir Dainius Matiukas, besimokantys Vilniaus šventojo Juozapo kunigų seminarijoje.

Klebonas numatė ir kitais metais organizuoti tokius atlaidus, nes, anot jo, tuomet susirenka daugiau žmonių, maldoje prisimenami ir seni, ir jauni. Atlaidai sujudina ir patį miestelio gyvenimą, paskatina žmones dalyvauti parapijos organizuojamuose renginiuose, pasiūlyti savo pastangas įvairiuose darbuose dėl visų bendro gėrio. Svarbiausia, kad atlaidai gali telkti skirtingus žmones, sujungti kartas ir istorinius įvykius, suvienyti bei praturtinti širdis.

Obeliai, Rokiškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija