Atnaujintas 2004 spalio 1 d.
Nr.73
(1276)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Telšių vyskupijoje

Šilutės dekanate

Jaukioje bažnyčioje – įspūdingi atlaidai

Gieda parapijos
jaunieji ateitininkai

Kun. Darius Trijonis
dalija Šv.Komuniją

Kan. Juozas Vaičius
supažindina tikinčiuosius
su Lietuvos vyskupų
laišku artėjant
Seimo rinkimams

Procesija aplink bažnyčią.
Priekyje –
kun. Virginijus Palionis

ŠILUTĖ. Mieste gyvena įvairių tikėjimų žmonių, todėl ir visokių šventovių čia esama. Tik vienintelė raudonų plytų mūrinė katalikų Šv.Kryžiaus bažnytėlė stovi netoli Šilutės autobusų stoties. Maždaug prieš metus čia pradėjo klebonauti vicedekanas kan. Juozas Vaičius, kuris puikiai sutvarkė šios bažnyčios šventoriaus aplinką, o ir pačioje bažnyčioje jauku, miela ir gražu. Todėl parapijos tikintieji patenkinti kan. J.Vaičiumi, jo talkininku, taip pat prieš metus pradėjusiu kunigauti Virginijumi Palioniu, kuris yra puikus šios parapijos jaunųjų ateitininkų dvasios tėvas. Be to, dar kiekvieną sekmadienį aptarnauja ir Rusnės parapijos tikinčiuosius. Rusniškiai labai džiaugiasi nuoširdžiu ir energingu kunigu Virginijumi, kuris itin patraukė prie tikėjimo, sekmadieninių šv.Mišių Rusnės vaikus ir jaunimą.

Rugsėjo 19-ąją, jau iš pat ryto, Šilutės Šv. Kryžiaus bažnytėlė buvo sausakimša tikinčiųjų. Mat tą dieną vyko iškilmingi šios bažnyčios tituliniai atlaidai, kuriuose dalyvavo svečias iš Telšių, šiuo metu Romoje bebaigiantis studijas, licenciatas kun. Darius Trijonis.

Pirmąsias šv.Mišias - Votyvą aukojo kun. V.Palionis, kuriam gražiu giedojimu talkino jo šefuojami šios parapijos jaunieji ateitininkai. Pamokslą pasakė svečias kun. D.Trijonis. Tai buvo homilija apie priartėjimą prie Dievo per tikėjimą, maldą ir Šv.Kryžiaus prasmės suvokimą.

Iškilmingą Šv.Kryžiaus atlaidų Sumą aukojo ir dar vieną labai gražų pamokslą apie Šv.Kryžiaus reikšmę pasakė kun. D.Trijonis. Prie altoriaus buvo daug patarnaujančių berniukų ir adoruojančių mergaičių, o giedojo Šilutės bažnyčios choras, vadovaujamas Juozapo Koso. Šventojo Rašto skaitinius skaitė ir intarpus tarp jų giedojo jaunieji parapijiečiai.

Atlaidai baigėsi iškilminga procesija aplink bažnyčią. Klebonas vicedekanas kan. J.Vaičius padėkojo svečiui kun. D.Trijoniui už labai nuoširdžius pamokslus ir palinkėjo jam sėkmingų studijų Romoje bei kuo greičiau sugrįžti įgijus daktaro laipsnį.

Rūpestingas klebonas vicedekanas kan. J.Vaičius nepamiršo tą atlaidų dieną iš ryto ir prieš Sumą supažindinti gausiai susirinkusius tikinčiuosius su Lietuvos vyskupų laišku, skirtu Seimo rinkimams, o taip pat ir su dabartiniais nurodymais, pradedant rengti parapijos vaikus ateinančių metų Pirmajai Komunijai.

Atlaidų dieną taip pat buvo platinama ir katalikiška spauda.

Šilutės parapijos tikintieji džiaugiasi dabartiniais šios parapijos kunigais – klebonu vicedekanu kan. J.Vaičiumi ir kun. V.Palioniu, kurie labai pagyvino šios parapijos veiklą, išjudino maldai jaunimą, suaktyvino jaunimo organizacijų veiklą, sutvarkė bažnyčios aplinką ir t.t. Svarbiausia, kad abu kunigai geba nuoširdžiai bendrauti su savo parapijiečiais, patraukia bažnyčion jaunimą ir vaikus.

Antanas STAUGAITIS

Autoriaus nuotraukos

 

Vilkaviškio vyskupijoje

Aleksoto dekanate

Evangelisto Mato atlaidai

Šlienava. Rugsėjo 26-ąją Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčioje buvo švenčiami Šv. Mato, senolių dar vadinami Mataušo, atlaidai. Jie Šlienavoje jau švenčiami beveik 300 metų, nuo 1709-ųjų, kai trys broliai ūkininkai pastatė šioje vietoje koplyčią kaip auką Dievui, kad tik šią vietovę aplenktų maras. Nuo tada į Šlienavą atvykdavo kaimyninių parapijų kunigai aukoti Evangelisto Mato atlaidų šv. Mišias. Okupacijos metais ši tradicija jau buvo beveik išnykusi iš vietinių žmonių atminties, tačiau kai 1997 metais į Šlienavos parapijos bažnyčią buvo atkeltas garbės kanauninkas Vytautas Vaičiūnas, parapijoje prasidėjo atgimimas. Atgimstant parapijai atgijo ir iš žmonių atminties beveik jau išnykę Evangelisto Mato atlaidai. Šiemet jie buvo kaip niekad iškilmingi. Evangelistas Matas - tai žmogus, kuris dėl Kristaus atsisakė nuodėmingo, tačiau turtingo muitininko gyvenimo. Jis nepaisė paniekos, pažeminimų ir pasityčiojimų dėl Kristaus sekimo, nes pajuto tą palaimą ir ramybę, kuri sklido nuo Dievo Sūnaus. Matas atrado naują gyvenimo prasmę – amžinosios, o ne žemiškos laimės siekimą. Todėl evangelistas tapo ne tik Džiugiosios Naujienos skleidėju pasauliui, bet nepabūgo dėl šio mokslo paaukoti ir savo gyvybės.

Po 10 val. šv. Mišių bažnyčioje Šlienavos jaunimas parapijiečius pradžiugino gražiu jaunatvišku religiniu spektakliu.

Sumos šv. Mišias aukojo parapijos klebonas g.kan. V.Vaičiūnas, o labai prasmingą pamokslą pasakė kun. Alfonsas Bulota. Jis priminė žmonėms krikščionybės paveldą, išreiškė apgailestavimą, kad netgi politikoje savanaudiškais sumetimais yra naudojamas krikščionių vardas, bet už šių paskatų tesislepia pasaulietinės valdžios siekiantys žmonės, pamirštantys visas krikščioniškąsias vertybes. Juk evangelistas Matas paaukojo savo gyvybę dėl krikščionybės, o šiais laikais krikščionybė neretai naudojama tik savo žemiškiems tikslams pasiekti.

Po šv. Mišių šventoriuje buvo šventinami trys paminkliniai kryžiai, skirti parapijos įkūrimo ir seniesiems kaimams atminti, taip pat naujas trijų metrų aukščio šventorių puošiantis kryžius, ąžuolinis kryžius, puošiantis ir šventorių, ir kapines, prieš paradines bažnyčios duris esančių laiptų arka su ornamentuotu kryžiumi. Taip pat buvo pašventintos prie bažnyčios pastatytos apaštalų Petro ir Povilo statulos ir virš pagrindinių šventoriaus vartų esanti angelo sargo statula.

Pasibaigus atlaidų šv. Mišioms žmonės neskubėjo skirstytis namo. Visi būriavosi šventoriuje, bendravo su kunigais ir grožėjosi rudenėjančiu peizažu.

G. kan. V.Vaičiūnas priminė parapijiečiams, kad spalis - Rožinio mėnuo, tad aukokime savo maldas, prašydami Mergelės Marijos užtarimo mūsų tėvynei Lietuvai tokiu sunkiu apsisprendimo metu, kai nuo mūsų priklauso, kokią ateitį sau susikursime.

Mindaugas SAMUOLAITIS

 

Panevėžio vyskupijoje

Utenos dekanate

Bažnyčiai dovanoti varpai skelbė tikinčiųjų vilčių išsipildymą

Susirinkusiems uteniškiams
kalbėjo kanauninkas
Gerhard Langė

Didysis varpas
pavadintas Jėzaus vardu

Svečius sutiko šimtai tikinčiųjų
Autorės nuotraukos

Utena. Rugsėjo 19 dieną, sekmadienį, iškilmingai buvo pašventinti naujosios Dievo Apvaizdos bažnyčios varpai, kuriuos šios parapijos tikintiesiems padovanojo kanauninkas Gerhard Langė iš Vokietijos.

Džiaugsmingai sutiko garbingus svečius

Šiomis dienomis sparčiai vyksta naujosios Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčios statyba, kuri laikinai buvo nutraukta dėl Panevėžio apygardos administraciniam teismui žemės savininkų pateikto skundo dėl nuosavybės teisių į žemės sklypą, kuriame vykdoma statyba. Panevėžyje byla buvo laimėta, tačiau Vilniaus vyriausiasis administracinis teismas nutartį panaikino, o savininkų skundą atmetė. Vilniaus vyriausiojo administracinio teismo sprendimas yra galutinis ir neapskundžiamas.

Šimtai Dievo Apvaizdos parapijos tikinčiųjų sekmadienį pasitiko garbingus svečius - Panevėžio vyskupą Joną Kaunecką, kanauninką iš Vokietijos G.Langę, jo bičiulį varpų gamyklos planavimo skyriaus viršininką Heinz Dupree bei kitus juos į Uteną atlydėjusius asmenis. Aikštelėje prie lauko koplytėlės ir naujai statomos bažnyčios už parapiją ir sėkmingas naujosios bažnyčios statybas aukotos šv. Mišios tapo iškilminga ir džiaugsminga švente. Kiekvienas parapijietis prieš šv. Mišias galėjo apžiūrėti vienas šalia kito išrikiuotus iš Vokietijos atgabentus keturis varpus, kurie bus įkelti į naujosios Dievo Apvaizdos bažnyčios varpinę ir, tikimasi, pirmąkart didingai suskambės Šv. Kalėdų proga.

Susitikęs su tikinčiaisiais, Panevėžio vyskupas J.Kauneckas prašė melstis į Dieviškąją Apvaizdą, kurios dėka vėl vykdoma bažnyčios statyba ir tikimasi sėkmingai ją užbaigti. „Jeigu jūs renkatės taip gausiai ir meldžiatės taip nuoširdžiai, Dievas jus tikrai išklausys“, - sakė vyskupas.

Kanauninkas nori padėti Lietuvai

Aukodamas šv. Mišias ir sakydamas pamokslą, vyskupas J.Kauneckas pasidžiaugė, kad taip laukta bažnyčia kyla aukštyn ir jau turi varpus, kuriuos padovanojo Utenoje viešintis kan. G.Langė. Kalbėdamas apie tai, kad žmogus negali tarnauti tuo pat metu Dievui ir pinigui, vyskupas papasakojo apie geradarį kan. G.Langę, kuris pinigus visada naudoja prasmingiems darbams.

Dirbdamas klebonu vienoje iš Vokietijos parapijų, G.Langė pastatė katedrą ir ligoninę vargstantiems afrikiečiams Ganoje, nupirko jiems greitosios pagalbos automobilį su modernia įranga, pats dirbo ligoninės kapelionu. Sulaukęs garbaus amžiaus ir nebegalėdamas dėl sveikatos nuolat važinėti į Afriką, nutarė padėti Lietuvai, nes iki šiol jis, kaip Vokietijos pilietis, jaučia kaltę, kad Molotovo-Ribentropo paktas atnešė Lietuvai daug vargo ir nelaisvės metų.

Geri darbai liks ateinančioms kartoms

Per dvylika bendravimo su Lietuva metų kan. G.Langė pastatė Telšių katalikų mokyklos priestatą, Telšių Katedrai dovanojo nugriautos Eseno bažnyčios varpus ir savo lėšomis sumontavo įrangą, padėjo pastatyti bažnyčią Naujojoje Akmenėje bei dovanojo bažnyčiai varpus ir vargonus. Geradario iš Vokietijos dovanoti varpai skamba Plungės, Kaltinėnų, Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčiose, skelbdami Gerąją Naujieną bei palydėdami mirusiuosius į Amžinybę.

Kan. G.Langei jau 86 metai, tačiau jo gerų darbų sąrašas dar nebaigtas. Šiomis dienomis jis lankėsi Klaipėdos Taikos Karalienės bažnyčioje ir kartu su varpų gamyklos planavimo skyriaus viršininku H.Dupree išmatavo tos bažnyčios bokštą, ketindamas dovanoti varpus su visa įranga. Kanauninkas taip pat nori, kad jo dovanoti varpai skambėtų naujai statomoje Mažeikių bažnyčioje... „Jis renka ir renka pinigus, rašo raštelius, susitinka su įvairiais žmonėmis. Į savo tautiečių sąžinę dėl pagalbos ir labdaros jis kreipiasi primindamas, jog Pirmojo pasaulinio karo metu vokiečiai iš Lietuvos išvežė daug varpų ir perliejo juos į patrankas. Gyvenimą ir veiklą skirdamas geriems darbams, G.Langė taip gyventi ir aukotis dėl kitų žmonių skatina ir aplinkinius. Mokykimės iš jo. Jei neturime pinigų, tai dalykimės su kitais meile, atidumu, dėmesiu, gerumu“, - sakė Panevėžio vyskupas J.Kauneckas.

Varpų skambesį išbandė ir maži, ir seni

Po specialios Šlovinimo maldos, buvo pašventinti keturi naujosios Dievo Apvaizdos bažnyčios varpinėje skambėsiantys varpai. Vyskupas J.Kauneckas šlakstė juos švęstu vandeniu ir tepė šventaisiais aliejais, o kanauninkas G.Langė smilkė smilkalais bei pirmasis išbandė naujųjų varpų skambesį, suduodamas į juos specialiai šiai progai pagamintu mediniu plaktuku.

Už Dievo Apvaizdos bažnyčiai dovanotus varpus geradariui iš Vokietijos kan. G.Langei dėkojo parapijos bendruomenės, jaunimo ir vaikų atstovai, įteikę lietuviškų suvenyrų bei perjuosę tautine juosta, simbolizuojančia maldos ir bičiulystės jungtį tarp žmonių ir parapijų.

Rajono meras Alvydas Katinas, džiaugdamasis vykstančia bažnyčios statyba ir dėkodamas kan. G.Langei, sakė, kad bažnyčiai dovanoti varpai skambės ne tik varpinėje, bet ir žmonių sielose, kviesdami susitikti, suprasti vieniems kitus, mylėti tėvynę ir Dievą. Meras visų uteniškių vardu už neįkainojamą dovaną Utenos miestui įteikė garbiajam svečiui padėkos raštą, gėlių ir suvenyrą.

Dievo Apvaizdos parapijos klebonas kun. Henrikas Kalpokas nuoširdžiai dėkojo už tarpininkavimą nukreipiant G.Langės kelius į Uteną, vyskupui J.Kauneckui bei pačiam varpų fundatoriui ir sakė, jog jie visada bus patys garbingiausi ir laukiamiausi parapijos svečiai, o parapijiečiai sugiedojo geradariams „Ilgiausių metų”...

Pasibaigus šv. Mišioms bei varpų šventinimo iškilmėms, visi norintys galėjo paskambinti varpais, kurie pavadinti Jėzaus, šventųjų Marijos, Juozapo ir Gerhardo vardais. Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčiai dovanoti varpai ir elektroninė jų valdymo įranga kainavo apie 45 tūkstančius eurų (apie 150 tūkstančių litų).

Rūta JONUŠKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija