Atnaujintas 2004 spalio 8 d.
Nr.75
(1278)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sunkios mintys. Lengvi apmąstymai

Perskaičius neseniai pasirodžiusią naują prof. Z.Zinkevičiaus knygą „Istorijos iškraipymai“, išleistą LKMA (Lietuvių katalikų mokslo akademijos), atsiveria dar nepasenęs, neiškraipytas ir dar neiškarpytas (diktofonų juostelėse įrašytos kalbos, nuomonės) istorinių dienų „vaizdelis „ (siekiant Lietuvos nepriklausomybės prieš penkiolika metų). Ir šiandien tai yra mūsų tautos ir valstybės istorijos puslapis, ir, kad jo nepamirštume, mūsų poetas Kęstutis Genys - laisvės šauklys, kaip autorius jį vadina, pateikdamas jo eiliuotą žodį, sako:


Balsuodami prisiminkime
vyskupų žodžius

Lietuvos Sąjūdžio tarybos pareiškimas dėl Lietuvos Katalikų Bažnyčios vyskupų laiško

Lietuvos Katalikų Bažnyčios vyskupų laiškas, paskelbtas Seimo rinkimams artėjant, yra dvasingas, giliu susirūpinimu alsuojantis kreipimasis į tikinčiuosius ir visus geros valios Lietuvos piliečius apie kiekvieno moralinę atsakomybę apsisprendžiant dabartinėje painioje politinėje situacijoje.


Eikime su malda

Artėjantys rinkimai į Lietuvos Seimą labai reikšmingi. Ką pasirinks mūsų liaudis? Nejaugi vėl tuos pačius komunistus, kurie, paėmę į savo rankas šalies kapitalą, visaip mulkina liaudį? Nejaugi dar yra tokių, kurie žavisi A.Brazausko ir A.Paulausko, V.Uspaskich, K.Prunskienės, K.Bobelio, R.Pakso ir jų draugų melagingais pažadais? Nejaugi nebuvo laiko ir galimybių įsitikinti, kad komunistai gerovę kuria tik sau?


Rinkime nepriklausomybės gynėjus

Lietuva vėl reikšmingo įvykio kryžkelėje – netrukus rinkimai į Lietuvos Seimą ir tik nuo mūsų visų priklausys, kam patikėsime savo valstybės, o tuo pačiu ir savo vaikų bei vaikaičių ateitį.

Neseniai pažymėjome Baltijos kelio penkiolikmetį. Tame kelyje stovėjome susikaupę ir išdidūs, kad mūsų tiek daug, mano delnas patikimai gulėjo kito šiltame delne ir atrodė, kad taip bus visada. Giedojome Lietuvos himną ir skandavome: „Lietuva! Lietuva! Laisvė! Laisvė!…“ Ten nebuvo partijos sekretorių. Jie drebėdami sėdėjo prie telefonų ir raportavo Maskvai, kas čia darosi, ir prašė skubios pagalbos „pastatyti į vietą“ išsišokėlius.


Priešrinkiminėje politinėje mugėje

Šitiek partijų sąrašų, sąrašuose – daugybė kandidatų, dar daugiau partinių ir nepartinių kandidatų vienmandatėse apygardose! Tikra politinė mugė, kurioje iš baimės pasiklysti daugelis jau nori trauktis (išjungia televizorių, radiją, nebeskaito laikraščių). Tačiau balsuoti reikės, nes gyvename valstybėje, o valstybė be valdžios negali egzistuoti, todėl verta pamąstyti, kaip turėtume elgtis, kaip demokratijos mechanizmu pasinaudoti, kad nepasiklystume, kad bent neblogą valdžią įgytume.


Taip praeina pasaulio garbė

Tavo vargai, brangi tėvyne, prasidėjo 1940 metais. Tavo nelaimingi vaikai, tremiami savo tautos išdavikų stribų, atsidūrė CK sekretorių ir okupantų kariuomenės, žiauraus Sibiro klimato, bado ir pūgų negailestingoje „globoje“.

Nepakeliamas šaltis, prasta apranga ir apavas, nesant net minimalių buitinių sąlygų, graužiant parazitams – blakėms, utėlėms ištisus metus, o vasarą dar geliant ir uodams bei kraugerėms muselėms, vadinamoms moška, sunkus fizinis darbas, neturint ar negaunant maisto, be medicinos pagalbos, negailestingai guldė ir senus, ir jaunus į amžinojo įšalo žemę.


Į rinkimus – su pilietine atsakomybe

Lietuvos visuomenės vėl laukia rimtas išbandymas – rinkimai į Seimą. Kokius asmenis į valdžią, leidžiančią įstatymus, išrinksime, tokius ir įstatymus turėsime. Seimo klaidos – tai kartu ir mūsų, rinkėjų, klaidos, tai rimtas signalas, jog ne visi buvome apdairūs ir atsargūs, jog kažką pražiūrėjome, kažkuo per daug pasitikėjome, jog vadovavomės ne giliais apmąstymais ir rimtais apsisprendimais, o lipšniais pažadais, apgaulingais įspūdžiais.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija