Atnaujintas 2004 spalio 8 d.
Nr.75
(1278)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Saugumiečiai perima Rusijos ūkį

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ paskelbė, kad naftos kompanijos „Jukos“ direktorių taryba nusprendė iki metų pabaigos nutraukti naftos tiekimą „Jukos“ valdomai „Mažeikių naftai“. Lietuvos vadovai paskubėjo pareikšti, jog tai neatitinka tikrovės ir tėra „Interfaks“ išsigalvojimas. Kitaip tariant - specialiai paleista informacijos antis. „Jukos“ atstovybės Lietuvoje vadovas Tomas Gižas irgi paneigė tokius pranešimus. Jis sakė kalbėjęs su aukštais „Jukos“ vadovais, kurie kol kas nesvarsto naftos tiekimo nutraukimo „Mažeikių naftai“. Kiek atsargesnis buvo ūkio ministras Petras Čėsna, kuris, pareiškęs irgi neturįs informacijos apie galimą naftos tiekimo nutraukimą, pažymėjo, jog gali būti kalbama apie mokėjimo už gaunamą naftą terminus.

Tačiau tokios kalbos gali būti ne iš piršto laužtos. Sprendžiant iš Rusijos prokurorų ir mokesčių inspektorių totalinio puolimo prieš „Jukos“, ši kompanija išties atsidūrė ties bankroto riba. Vien už 2000-2001 metus „Jukos“ kompanijai priskaičiuota 7,5 mlrd. dolerių skolų. Kiek dar priskaičiuos už 2002 ir 2003 metus, galima tik spėlioti. Tiesa, „Jukos“ atstovai teigia, kad trečdalį tų 7,5 mlrd. tikrų ar tariamų skolų kompanija jau sumokėjo. Bet iš kur paimti dar du trečdalius šios milžiniškos sumos? Tuo labiau kad ne be valdžios spaudimo bendrovė „Tiumenenergo“ jau apribojo „Jukos“ naftos gavybos padaliniui „Juganskneftegaz“ elektros energijos tiekimą. Energetikai teigia, kad sankcijos apriboti elektros energijos tiekimą irgi priimtos dėl 50 mln. rublių skolų. Aišku, „Jukos“, nors ir labai norėdama, tokios skolos sumokėti negali. Visos kompanijos sąskaitos areštuotos. Todėl ši naftos kompanija negali sumokėti ne tik energetikams, bet ir kitiems tiekėjams bei rangovams.

Nepaisant kai kurių „Jukos“ atstovų skelbiamų vilčių, kad dar ne viskas prarasta, įvykiai rodo, kad kompanijos bankrotas artėja. Rugsėjo 20 dieną „Jukos“ pranešė, kad nutraukia naftos eksportą geležinkeliais į Kiniją. Priežastis - irgi konfiskuotos sąskaitos. Mat naftos transportavimas į Kiniją vyksta per kompanijos „Transneft“ monopolinę naftos transportavimo sistemą. Iki šiol „Jukos“ geležinkelių cisternomis transportuodavo į Kiniją daugiau kaip 100 tūkst. barelių naftos kasdien ir iki 2006 metų planavo transportuoti tris kartus daugiau naftos į šią šalį.

Rusijos ir Vakarų žiniasklaida atkreipia dėmesį, kad puolimas vykdomas ne tik prieš „Jukos“, bet ir kitas kompanijas. Pirmiausia todėl, kad prezidentas V.Putinas siekia į svarbiausių ne tik naftos, bet ir kitų kompanijų vadovų postus paskirti jėgos struktūrų, pirmiausia KGB-FST atstovus. Štai valstybinės naftos bendrovės „Rosneft“ valdybos pirmininku paskirtas V.Putino bičiulis ir buvęs aukštas Kremliaus pareigūnas Igoris Sečinas, žmogus, glaudžiai susijęs su saugumu. Manoma, kad netrukus prie šios valstybinės monopolininkės bus prijungtas ir dujų monopolininkas „Gazprom“.

Be to, Kremlius perima savo kontrolėn ir Rusijos nacionalinę oro bendrovę „Aeroflot“, kuriai vadovauti netrukus pradės irgi V.Putino aplinkos saugumietis prezidento patarėjas Viktoras Ivanovas, ėjęs labai aukštas pareigas Federalinėje saugumo tarnyboje. Paskyrus V.Ivanovą „Aeroflot“ vadovu, anot britų dienraščio „Financial Times“, iš įtakingo posto išstumiamas paskutinis buvusio prezidento Boriso Jelcino žmogus. Šį kartą jo žentas Valerijus Okulovas. Taigi KGB-FST veikėjai perima visų svarbiausių strateginių bendrovių ir įmonių valdymą.

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija