Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kauno arkivyskupijoje

Ukmergės dekanate

Paminimas auksinis kunigystės jubiliejus

Ukmergė. Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje spalio 17-ąją paminėtas monsinjoro Alfonso Svarinsko kunigystės penkiasdešimtmečio jubiliejus. Jubiliato pasveikinti atvykęs Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius per pamokslą pastebėjo, kad okupacijos metais buvo palūžusių kunigų, būna ir tokių, kuriems per sunku laikytis celibato ar tarnauti Dievui ir Tėvynei, tačiau mons. A. Svarinskas niekada nesiskundė, jog tarnavimas Dievui ir Tėvynei per sunkus. „Jis tik dėl vieno išgyvena, kad reikės numirti ne ant narų lageryje, kenčiant už Tėvynę, bet matant, kad lietuviai už ledus parduoda savo Tėvynę“, - taip arkivyskupas apibūdino jubiliejų švenčiantį mons. A. Svarinską. Arkiv. S.Tamkevičius tęsė: „Kartais kai kam atrodo, kad monsinjoras per daug radikalus ir per daug nori iš kunigų, vyskupų ir visų tikinčiųjų. Taip, jis tikrai daug nori, bet nieko nenori sau, o tik kad būtų geriau Tėvynei ir Bažnyčiai“. Tarsi patvirtindamas mons. A.Svarinsko pozicijos teisingumą, arkiv. S.Tamkevičius pailiustravo šių dienų realijomis. Kreipdamasis į tikinčiuosius, arkivyskupas sakė: „Galima diskutuoti ir ginčytis, ką ir kaip reikėtų daryti geriau, tačiau negalima sėdėti ir nieko neveikti, leidžiant blogiui laimėti pergalę po pergalės, taip, kaip atsitiko ir per pastaruosius rinkimus, kurių pasekmes jaus net jūsų vaikai ir vaikaičiai, kurie galbūt nutars, kad tokioje Lietuvoje, kur tėvai nori būti baudžiauninkais, laukiančiais pono dovanėlių, nėra ką veikti ir geriau išvažiuoti kur nors į kitą kraštą, kur žmonės daugiau turi tautinės ir asmeninės savigarbos“. Išties nepavydėtina padėtis susidariusi mūsų tautoje. Tačiau tarp klystančių žmonių yra daug ir krikščioniškas bei tautines vertybes vertinančių žmonių. Tad, kaip sakė arkivyskupas, tikintieji „neklystamai atpažįsta nuoširdžiai tarnaujantį kunigą ir jį gerbia“.

Spalio 3–4 dienomis, Telšiuose minint vyskupo kankinio Pranciškaus Ramanausko 45-ąsias mirties metines, irgi buvo paminėtas mons. A.Svarinsko kunigystės 50 metų jubiliejus. A.Svarinską Rusijos Abezės lageryje kunigu įšventino kaip tik vysk. P.Ramanauskas, už ką monsinjoras yra labai dėkingas. (Apie šį mons. A.Svarinsko Telšių Katedroje vykusį pagerbimą jau rašėme, o jo pasakytą pamokslą apie Vyskupą kankinį spausdinsime kito penktadienio numeryje – red.)

Mons. A.Svarinsko kunigystės 50-mečio jubiliejus bus paminėtas ir Vilniuje ateinantį sekmadienį – spalio 24-ąją. Paminėjimas prasidės 11 valandą Šv.Pilypo ir Jokūbo (dominikonų) bažnyčioje (netoli Lukiškių aikštės, Vasario 16-osios g. 11).

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija