Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Popiežius Jonas Paulius II pradėjo dvidešimt septintuosius savo pontifikato metus

Popiežius Jonas Paulius II
mini 26-ąsias
išrinkimo metines

Penktadienį popiežių
Joną Paulių II jo paskyrimo
katalikų bažnyčios vadovu
26-ųjų metinių proga
pagerbė Rusijos
Raudonosios armijos
choras ir orkestras

Praėjusį šeštadienį sukako lygiai 26 metai nuo anos 1978-ųjų spalio 16-osios vakaro, kai į apaštalo šv. Petro Romoje sostą buvo išrinktas Krokuvos arkivyskupas kardinolas Karolis Vojtyla. Ir nors Vatikano civilinių švenčių kalendoriuje Popiežiaus išrinkimo data yra pati svarbiausia nedidelės valstybės šventė, prilygstanti pilietinių valstybių nacionalinėms šventėms, kaip Lietuvoje Vasario 16-oji, Jonas Paulius II šią dieną praleido tyliai ir maldingai susikaupęs. Kaip aiškino Popiežiaus atstovas spaudai Vatikano žinių tarnybos direktorius Žoakimas Navaras Valsas, Šventasis Tėvas tą dieną du kartus aukojo šv. Mišias. Pirmas šv.Mišias, kaip kasdien, aukojo rytą, o antrą kartą į savo privačią koplyčią aukoti šv.Mišių sugrįžo pavakare, tą pačią valandą kaip prieš 26 metus, kai į konklavą susirinkusi Kardinolų kolegija jį išrinko Petro įpėdiniu. „Per visą pontifikatą,- aiškino Navaras,- kasmet spalio 16-ąją Popiežius skiria ne iškilmingam savo išrinkimo metinių šventimui, bet meditacijai. Ištisas valandas praleidžia koplyčioje vienu du su Viešpačiu Jėzumi Kristumi, kuriam atstovauti žemėje buvo pašauktas apaštalas šv. Petras ir visi jo įpėdiniai. Visas savo jėgas, kiek jų dar likę, visą savo laiką, kiek Dievas dar norės, visas programas, planus, ketinimus, visą apaštalinį darbą, kurį dar pajėgs atlikti, Popiežius sudeda į Dievo rankas. Malda ir adoracija Popiežiaus privačioje koplyčioje - tai kartu tarsi įvadas į Eucharistijos metus, kurie prasidės sekmadienį“.

Nors šeštadienis, Popiežiaus išrinkimo metinių diena, Vatikane praėjo labai ramiai ir Popiežiaus darbotvarkė buvo asketiškai santūri, didelė ir triukšminga šventė Jono Pauliaus II garbei Vatikane vyko penktadienio vakarą. Jono Pauliaus II išrinkimo metinių proga Vatikane koncertavo Rusijos armijos akademinis dainų ir šokių ansamblis. Pusantros valandos trukusio koncerto metu skambėjo ir iš sovietinių laikų paveldėti Raudonosios armijos maršai, ir Dž.Verdžio operos arija, ir rusų liaudies dainos, ir carinės Rusijos laikų patriotinės giesmės. Nors repertuaras buvo gana įvairus, vis dėlto vyravo sovietinėje kasdienybėje dažnai skambėjusios melodijos.

Prieš keliolika metų vargu ar būtų buvę įmanoma įsivaizduoti tokį renginį, o šiandien, girdėdami Vatikane skambančias sovietinių laikų rusų karių dainas, negalime nematyti laiko ženklo, kuris akivaizdžiausiai byloja mūsų laikų pasikeitimus. Kalbėdamas apie Popiežiaus vaidmenį pasaulyje, Stalinas kitados sarkastiškai paklausė: „Kiek divizijų turi Popiežius?“, o štai šiandien rusų kariuomenė atvyko į Vatikaną pagerbti išrinkimo jubiliejų švenčiantį Šventąjį Tėvą.

VR

EPA-ELTA nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija