Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dvasinio augimo darbai

Mokslinio ugdymo konferencija
Palemono vidurinėje mokykloje

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Per šv.Mišias giedojo
seserys Irma, Liucija
ir Vaidas Minelga
Autoriaus nuotraukos

Šv. Mišias aukojo kunigai
Rytis Gurkšnys,
Maksimo Bianco
ir Viktoras Aukštakalnis

Nedažnai mokyklose vyksta mokslinės konferencijos religine tema. Šį kartą konferenciją „Dorinio ugdymo integracijos reikšmė jaunimo socializacijos procese“ surengė Palemono vidurinės mokyklos tikybos metodikos grupės mokytojai (koordinatorė L.Grybaitė), aktyviai talkino salezietė sesuo Liucija.

Prieš konferenciją dorinio auklėjimo, kitų disciplinų mokytojai ir moksleiviai dalyvavo šv. Mišių aukoje Palemono bažnyčioje. Jas aukojo bažnyčios klebonas kun. Maksimo Bianco, Betygalos klebonas kun. Viktoras Aukštakalnis bei Kauno jėzuitų gimnazijos kapelionas kun. Rytis Gurkšnys. Jiems talkino s. Liucija (elektriniai vargonai), s. Irma (gitara) ir mokytojas Vaidas Minelga. S. Liucija, turinti gražų, skambų balsą, giedojo giesmes. Jai pritarė ir kiti šv. Mišių dalyviai. Per pamokslą klebonas kun. M.Bianco sakė, kad Tiesos Dvasia teuždega širdyse naują ugnį skelbti Dievo meilę, Jo žodis tegul suvienija visus aukoje ir įkvepia tikėjimą jauniems žmonėms.

Po šv. Mišių visi rinkosi Palemono vidurinės mokyklos minėjimų salėje.

Konferencijos vedėja s. Liucija suteikė žodį mokyklos direktorei Onai Dičkienei. Direktorė pasidžiaugė, kad mokykla jau keleri metai bendrauja su saleziečių vienuolynu. Tos draugystės išraiška – oratorija, kurią lanko moksleiviai.

Linkėjo visiems dar glaudesnio bendradarbiavimo, tobulėjimo, dvasingumo, doros kelyje. Palemono vidurinės mokyklos direktorės pavaduotoja Ramunė Baniulienė sakė, jog mokytojai ne tik moko moksleivius, bet ir ugdo Lietuvos piliečius. Mokykloje veikia net kelios dešimtys įvairių būrelių, kuriuos lanko beveik 80 proc. moksleivių. Draugystės su saleziečių vienuolynu dėka jau užmegzti glaudūs ryšiai su Ispanijos moksleiviais. Nesvarbu mokinių socialinė padėtis – jie visi mūsų Lietuvos ateitis, aktyvūs piliečiai, sakė R. Baniulienė. Artimiausiu metu s. Liucija mokys vaikus ir italų kalbos. Dvidešimt šeši vaikai po pamokų skuba į Dienos centro užsiėmimus. Kun. M. Bianco rengia poilsio stovyklas, mokyklos stadione vyksta varžybos. Mokytoja priminė, kad moksleiviai yra įsipareigoję 30 valandų dirbti visuomenei naudingą darbą. Siekiama ne tik mokyti, bet ir ugdyti aktyvų būsimą Lietuvos pilietį.

Kauno arkivyskupijos Katechetikos centro koordinatorė, metodinės tarybos pirmininkė Aldona Girininkienė skaitė pranešimą „Tikybos pamokų tarpdalykinė integracija”. Pasak pranešėjos, dvasinis augimas vyksta kiekvienu momentu, Dievą randame visur įprastinėse vietose. Dievas – visokeriopos gerovės kertinis akmuo.

Kauno jėzuitų gimnazijos kapelionas kun. R. Gurkšnys ir tikybos mokytoja Gražina Dapšauskytė papasakojo apie vertybinio ugdymo modelį Kauno jėzuitų gimnazijoje. Iš jų pasakojimų mokiniai ir svečiai sužinojo, už kokius gyvenimo momentus verta dėkoti Viešpačiui. Kauno jėzuitų gimnazijos moksleivis Dovydas Vainorius kalbėjo apie moksleivio vertybių sistemą ir mokytojo moralinio autoriteto ryšį. Palemono vidurinės mokyklos moksleivė Silvija Grigonytė - apie tikrą krikščionį ir garbingą pilietį pagal šventąjį kunigą J.Boską. Kauno rajono Neveronių vidurinės mokyklos muzikos mokytojo, metodininko Arūno Pilipausko pranešime buvo akcentuota muzikos ir dorinio ugdymo įtaka ugdytiniams. Po konferencijos moksleiviai iš Neveronių ir Palemono parodė miuziklą „Neįtikėtina“ apie šventojo kunigo J.Bosko gyvenimą.

Po įspūdingo miuziklo saleziečių vienuolyne vykusios agapės metu buvo aptariamos ateities bendradarbiavimo gairės, nagrinėjami patys opiausi nūdienos klausimai. Reikia pasidžiaugti, kad ne tik kauniečiai, bet ir Raseinių, Jonavos rajonų mokytojai praturtino savo žinias. Tokias konferencijas skatintina rengti visos Lietuvos mastu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija