Atnaujintas 2004 spalio 22 d.
Nr.79
(1282)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Arabų šalyse prasidėjo ramadanas

Ramadano pradžia: mečetėje
meldžiasi Dagestano
musulmonai
EPA-ELTA nuotrauka

Egipte, Saudo Arabijoje ir kai kuriose kitose arabų šalyse prasidėjo musulmonų pasninko mėnuo ramadanas. Apie tai spalio 13-osios vakarą Kaire paskelbė religiniai autoritetai. Nuo penktadienio taip pat pasninkauja jordaniečiai, kuveitiečiai bei palestiniečiai. Daugiausia šiitų gyvenamame Irake tikėjimo bendruomenės nustato skirtingą ramadano pradžią. Libijoje pasninkas prasidėjo jau ketvirtadienį.

Ramadanas yra devintasis mėnuo pagal islamo mėnulio kalendorių. Jo metu musulmonai 30 dienų nuo saulės patekėjimo iki nusileidimo privalo susilaikyti nuo valgymo, gėrimo, rūkymo bei lytinių santykių. Pasninkas neprivalomas ligoniams, keliaujantiesiems, nėščioms ar kūdikį maitinančioms moterims. Kadangi pranašui Mahometui per ramadaną buvo apreikštas Koranas, daugelis tikinčiųjų šį mėnesį ilgas valandas praleidžia mečetėse.

Daugumoje musulmoniškų šalių per ramadaną galioja trumpesnis darbo laikas. Dėl to Vakarų investuotojai skundžiasi dėl sumažėjusios gamybos.

Irake po Sadamo Huseino režimo nuvertimo 2003-iųjų pavasarį religinės bendruomenės atgavo savo autonomiją. Kaip ir pernai, taip ir šį kartą, jos ramadaną pradės skirtingu metu. Sunitai pasninkaus nuo penktadienio, o 60 proc. gyventojų sudarantys šiitai, priklausomai nuo religinės krypties - nuo šeštadienio arba sekmadienio.

Praėjusiais metais ramadano pradžia Irake ženklino sukilimo ir teroristinių išpuolių pradžią sunitų gyvenamuose regionuose: čia dažniau buvo puldinėjami amerikiečių patruliai bei numušinėjami JAV sraigtasparniai. Pirmąją 2003-iųjų ramadano dieną savižudžiai Bagdade susprogdino Raudonojo Kryžiaus būstinę ir tris policijos nuovadas. Per šiuos išpuolius žuvo per 30 žmonių, daugiau kaip 200 buvo sužeisti.

dpa-ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija