Atnaujintas 2004 spalio 29 d.
Nr.81
(1284)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Skaitytojų nuomonės apie „XXI amžių“

„XXI amžius“ – mūsų, katalikų, laikraštis ir mes jį skaitome!

Kadangi jau daug metų pats skaitau „XXI amžių“, todėl panūdau pasmalsauti, kaip apie šį vienintelį krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštį atsiliepia Žemaitijos skaitytojai, patys prenumeruojantys arba nusiperkantys ir taip pat jau antrą dešimtmetį besidomintys „XXI amžiumi“. O nuomones išgirdau ir jas užrašiau dalyvaudamas parapijų atlaiduose arba šiaip įvairiuose susitikimuose su „XXI amžiaus“ skaitytojais. Jie apsidžiaugė galimybe išsakyti savo atsiliepimus apie šį leidinį.

Vytautas Pagojus iš Telšių:

„XXI amžių“ skaitau nuo pat pirmojo numerio. Jau tada sakiau, kad „XXI amžius“ buvo, yra ir bus puikus laikraštis, nes jame apie viską rašoma iš katalikiškos pozicijos. Žinoma, yra ir nepatenkintų, kuriems „XXI amžius“ yra tarsi žuvies ašaka gerklėje, nes šis krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis retkarčiais mėgsta ir „prieš plauką“ pašukuoti… Bet svarbiausia, kad jame nėra to purvo arba, kaip mes sakome, visokiausių nešvankybių, šlykščių piešinių, tiksliau, pornografinių nuotraukų, kuriomis kai kurie laikraščiai arba žurnalai ir suvilioja lėkšto mąstymo skaitytojus, o paskui giriasi: pasižiūrėkite, koks didelis mūsų leidinio tiražas, kaip jį visi skaito!.. Taip, skaito, bet tik tie, kuriems terūpi tik akis paganyti į tą, jų manymu, „gražų“ paveikslėlį arba nuotrauką…

„XXI amžiaus“ paskirtis, mano manymu, yra dvasiškai, kultūriškai ir visuomeniškai šviesti bei auklėti savo skaitytoją, padėti jam susiorientuoti religiniuose dalykuose, nūdienos gyvenimo situacijose bei politinėse peripetijose. Kad „XX amžius“ tikrai rašo tiesą – rodo jau vien tai, kad šis laikraštis nėra tampomas po įvairių instancijų teismus dėl pateiktų neteisingų faktų.

Mes, katalikai, pirmiausia „XXI amžiuje“ ieškome katalikiškų rašinių, kurie plečia tikinčiojo religinį akiratį, o gražiais ir įtaigiais kunigų, vyskupų straipsniais mus artina prie Dievo. Mes tikime dvasininkais.

Beje, norėčiau pakviesti mūsų jaunimą skaityti „XXI amžių“, juo domėtis. Atrodo, Lietuvoje užsirašėme apie 80 procentų esantys katalikai, o religinę spaudą, ne tik „XXI amžių“, bet ir kitus katalikiškus leidinius teskaitome vos keli tūkstančiai katalikų. Kodėl? Jeigu manome, kad po penkiasdešimties metų siautėjusio ateizmo ir draudimo jaunimui lankyti bažnyčią šiandien pakanka vien nedidelės, į rankas patogiai paimamos maldaknygės – tai labai klystame ir šitaip mąstant bei darant labai jau siauras bus mūsų religinis akiratis. „XXI amžius“, kiti katalikiški leidiniai itin būtini kiekvienoje šeimoje prisikeliant iš religinio sąstingio, o ypač katalikiška savišvieta, kaip jau minėjau, labai reikalinga mūsų jaunimui.

Kadangi pats esu uolus „XXI amžiaus“ skaitytojas ir su nekantrumu laukiu trečiadienio ir penktadienio, kada vėl galiu paimti į rankas naują, spaustuvės dažais kvepiantį „XXI amžių“, todėl kviečiu visus visus pradėti prenumeruoti ir skaityti „XXI amžių“.

Stasys Kanapickas iš Varnių:

Ne nuo pradžių, bet jau seniai skaitau „XXI amžių“. Geras laikraštis: apie viską rašo. Visuomet ieškau, ar nebus kas nors parašyta apie Varnius, mūsų miestelį, apie mūsų kleboną kanauninką Joną Petrauskį, kuris, suremontavęs, restauravęs net dvi Varniuose esančias bažnyčias, prašviesino ir atnaujino mūsų Varnius. Turime gerą mūsų ganytoją vyskupą dr. Joną Borutą, SJ, kuris pastoviai lankosi savo vyskupijos net nuošaliausiose parapijose, susitinka su jaunais ir senais, randa paguodžiantį žodį. Kai pamatau „XXI amžiuje“, kitame katalikiškame leidinyje mūsų vyskupo J.Borutos išspausdintą nuotrauką, visuomet, nors trumpai, pasimeldžiu už jį, prašydamas jam sveikatos ir Dievo palaimos.

Kviečiu visus skaityti „XXI amžių“, jį palaikyti prenumerata! Būkime savo katalikiško leidinio patriotai! Suraskime nors vieną kitą litą tam reikalui. O už tai mums Dievas šimteriopai atlygins.

Mokytoja katechetė Roma iš Klaipėdos:

Kaip tikybos mokytoja, aš privalau skaityti ne tik „XXI amžių“, bet ir kitus katalikiškus leidinius. Su „Kregždute“ draugauju nuo pat jos pasirodymo. Ir vaikus, ir jų tėvus raginu prenumeruoti šį moksleiviams skirtą leidinėlį. Jis tikrai yra katalikiškas ir patriotiškas. Taip pat skaitau ir „Katalikų pasaulį“, kuris irgi man yra naudingas. „XXI amžius“ – tai vienintelis mūsų krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis. Nors ten straipsniai būna ir ilgoki, bet labai mėgstu penktadienio numerio antrąjį puslapį, kuriame rašoma apie popiežių Joną Paulių II, pateikiamos jo mintys, taip pat pasakojama apie Bažnyčios gyvenimą. O man, kaip tikybos mokytojai, privalu kur kas daugiau žinoti, negu parašyta tikybos vadovėliuose. Įdomu skaityti straipsnius su nuotraukomis iš įvairių Lietuvos vyskupijų vietų su rubrika „Katalikų bendruomenėse“. Čia dalijamasi visos Lietuvos parapijų darbo patirtimi rengiant įvairias parapijų šventes ir kt. Pavyzdžiui, jeigu aš nuolat randu straipsnių iš mūsų, Telšių, vyskupijos, tai iš karto matau, kurioje parapijoje vyksta gyvas ir konkretus dekanato arba parapijos bendruomenės gyvenimas. Iš to net pasimokyti galima. O jeigu apie kokį nors dekanatą arba parapiją niekas nieko nerašo – kyla abejonių, ar iš viso tenai yra kas nors daroma.

Labai norėčiau, kad „XXI amžiuje“ savo sukaupta darbo patirtimi pasidalytume mes, tikybos mokytojai. Juolab kad šiuo metu tikybą iš mokyklų nori išguiti etika, kurią neretai dėsto su Bažnyčia visiškai nesusiję mokytojai. Manoma, jog etiką gali dėstyti kiekvienas, kam trūksta pamokų krūvio. O juk etikos programa irgi glaudžiai susieta su tikėjimu! Visi šie ir panašūs reikalai galėtų būti nušviesti „XXI amžiuje“.

Na, o aš pati esu visiškai patenkinta šiame laikraštyje spausdinama medžiaga ir su juo neketinu skirtis.

E. ir L.Petrauskai iš Klaipėdos:

Mūsų šeimoje visi skaitome katalikišką spaudą. Žmona ir aš – „XXI amžių“, sūnus Aurimas ir dukra Vilija – „Kregždutę“. Apie „XXI amžių“ galiu pasakyti, jog jis įdomus, rašo ne tik apie religinius dalykus, bet ir apie kaimo žmonių gyvenimą. Labiausiai mums patinka skyrelis „Mums rašo“. Čia spausdinama įdomi, įvairi skaitytojų nuomonė. Be to, mes laikomės tokios taisyklės: jeigu esi katalikas ir dar šeimoje auga vaikai, kuriuos nori matyti dorais katalikais, privalu, kad namuose būtų katalikiška spauda: vaikams – „Kregždutė“, o suaugusiems, tėvams – „XXI amžius“. Skaitydami šį laikraštį neapsirikome: čia daug ir įvairių religinių dalykų, gyvenimiškų rašinių. Politika, esanti „XXI amžiuje“, tikrai netrukdo. Kam įdomu – tegul domisi politiniais straipsniais. Mums, katalikams, neparemti katalikiškos spaudos, neišlaikyti jos būtų lyg ir gėda… Reikia tik pabandyti užsiprenumeruoti, ir beveik garantuoju, kad tikrai nebenorėsite skirtis su šiuo leidiniu.

M.V. iš Švėkšnos:

Mes, Švėkšnos parapijos tikintieji, itin džiaugiamės savo ilgamečiu klebonu vicedekanu Petru Stuku, kuris nepamiršta mums priminti apie katalikiškos spaudos svarbą – ji platinama ir bažnyčioje. Kai paimi į rankas „XXI amžių“ ir jį atidžiau paskaitai, pasirodo, jog tai gana solidus ir mums, katalikams, tikrai reikalingas laikraštis, todėl mes šį leidinį tikrai turime remti užsisakydami paštuose. Įsivaizduokite, jeigu dėl mūsų abejingumo katalikiškai spaudai būtų nutraukta „XXI amžiaus“, „Katalikų pasaulio“, „Artumos“ leidyba, dargi moksleivių laikraštėlis „Kregždutė“ – tad ką katalikas, kuriam privalu nuolat save tobulinti religiniuose dalykuose, skaitytų, kaip dvasiškai šviestųsi? Jeigu iš vaikų, dėl suaugusiųjų abejingumo katalikiškai spaudai, dar atimtume ir tą taip pigiai kainuojančią „Kregždutę“, tai kaip mes religiškai, tautiškai ir patriotiškai šviestume savo vaikus? Todėl neabejoju, jog kiekvienai šeimai būtinas ir „XXI amžius“, ir „Kregždutė“! Tai bent jau mes, katalikai, tik turėtume suprasti.

Aš visiškai pritariu „XXI amžiaus“, taip pat ir kitų katalikiškų leidinių – „Katalikų pasaulis“, „Artuma“ leidimui. Didžiausia gėda būtų mums, katalikams, jeigu dėl savo abejingumo katalikiškai moksleivių spaudai leistume užsidaryti „Kregždutės“ leidybai. Prie „Kregždutės“ išlikimo labai daug gali prisidėti tikybos mokytojai. Pagaliau tai turėtų suprasti kiekviena šeima, auginanti vaikus ir norinti padaryti iš jo gerą kataliką, savo šalies patriotą.

Juozas Šleinys iš Tauragės:

Ir „Katalikų pasaulis“, ir „Artuma“, ir dar kai kurie katalikiški leidiniai tikrai yra geri, įdomūs, tačiau „XXI amžius“, išeinantis du kartus per savaitę, yra kur kas operatyvesnis. Įdomu pasiskaityti kad ir trumpų žinučių iš parapijų gyvenimo, suorganizuotų renginių, ir jau gali susidaryti nuomonę apie tų parapijų veiklą. Labai puiku ir šaunu, kad „XXI amžiuje“ yra tokia rubrika „Katalikų bendruomenėse“, tiksliau, visas puslapis, kur talpinamos žinutės, kartais net solidūs straipsniai iš atskirų parapijų veiklos. O kai dar viskas iliustruojama nuotraukomis – tai tikrai puiku. Ir laiminga ta parapija, kurioje yra kunigų, propaguojančių ne tik „XXI amžių“, bet ir kitus, jau anksčiau išvardytus katalikiškus leidinius. Man atrodo, jog nėra joks pasigyrimas, jeigu vyskupijoje, dekanate arba parapijoje atsiranda žmogus, kuris apie įvairias religines šventes, bendruomenės gyvenimą informuoja savo rašiniais, žinutėmis „XXI amžių“, kitus katalikiškus leidinius. Iš to galima sužinoti, kuo gyvena viena ar kita katalikiška bendruomenė, ką galime pasimokyti iš jų. Aš pritariu gerosios bažnytinės patirties skleidimui per spaudą, šiuo atveju – per „XXI amžių“.

Stasė Rėkašienė iš Plungės:

Nesuprantu, kodėl „XXI amžius“ yra vadinamas katalikišku laikraščiu. Jis yra mūsų visų laikraštis, nes jame apie viską ir gana plačiai rašoma apie kaimo žmones, medicinos reikalus, sprendžiamos opiausios mūsų gyvenimo problemos. Vadinasi, šį leidinį prenumeruoti ir jį skaityti turėtume visi: mokytojai, gydytojai, ūkininkai, moksleiviai, studentai ir kt. Mums, vyresnio amžiaus katalikams, tikrai turėtų rūpėti, kad jaunimas paimtų į rankas ir „XXI amžių“, ir „Katalikų pasaulį“, ir kitus katalikiškus leidinius. Man patinka straipsneliai, žinutės iš atskirų parapijų bendruomenių veiklos. Pavyzdžiui, radusi keletą straipsnelių apie Plungės dekanato Medingėnų parapijos veiklą, aš jau žinau, kad toji parapija nėra apsnūdusi. Jeigu iš kokios nors parapijos yra papasakota apie įvykusius atlaidus – jau žinai, kad ten dirba veiklus kunigas, randantis bendrą kalbą su savo parapijos bendruomene. Plungės Šv.Jono Krikštytojo bažnyčioje ne tik pardavinėjamas, bet ir visaip propaguojamas „XXI amžius“, kiti katalikiški leidiniai. Mes, plungiškiai, skaitome „XXI amžių“, todėl sakome, jog šis leidinys tikrai puikus ir naudingas visokio amžiaus žmonėms. Tad ir platinkime, remkime „XXI amžių“! Kaip ir Bažnyčia, taip ir katalikiška spauda turi gyvuoti. O kad „XXI amžius“ tikrai gyvuotų – paremkime jį aktyvia prenumerata. Čia jau kiekvieno kataliko pareiga. Beje, gerėja ir pats „XXI amžius“. Nebepalyginsi jo su pirmaisiais numeriais. Išaugo temų apimtis, rašinių kokybė, daug vietos skiriama įvairioms nūdienos problemoms gvildenti.

Ona Balsienė išPlungės:

Man irgi patinka pasiskaityti straipsnių, žinučių iš įvairių vyskupijų, dekanatų bei parapijų gyvenimo. Veiklūs ir Plungės Šv.Jono Krikštytojo bažnyčios kunigai. Įdomių dalykų sumanoma Plungės parapijoje. Tik gaila, kad nėra kas parašo į „XXI amžių“. Iš mūsų parapijos bendruomenės veiklos galėtų daug ko pasimokyti ir kiti. Labai gerai, kad „XXI amžiuje“ yra tokia gana didelė skiltis „Katalikų bendruomenėse“. Ji labai pagyvina visą laikraštį. Labai patinka viskas, kas būna išspausdinta puslapyje „Mums rašo“. Tad nereikėtų sakyti (o tokių dar pasitaiko), jog „XXI amžius“ vien politika užsiima. Reikia ir politikos. Kodėl katalikas turi užsičiaupti, matydamas korumpuotus, blogai besielgiančius valdžios vyrus?! Juk jie ne šventieji, kad jau nebegalima jų pakritikuoti, paviešinti jų negerus darbus, kurie kenkia ne tik žmonių gerovei, bet ir ardo mūsų valstybės pamatus… Nejaugi leisime blogiui laisvai klestėti, nesipriešinsime jam? Sveika, teisinga, neiškraipyta medžiaga apie mūsų „politikierius“ reikalinga „XXI amžiuje“, kad visi galėtume sužinoti, kas vyksta Lietuvoje… Kita vertus, juk „XXI amžius“ - nėra bažnytinis laikraštis, kuriam šiukštu nevalia rašyti politinėmis temomis. Tik katalikai, eidami į politiką, gali padaryti ją skaidresne, moralesne.

Rietaviškė Vida M.(pavardės nepasisakė):

Jau daug metų skaitau „XXI amžių“, bet beveik nieko jame nerandu parašyta apie mūsų Rietavą. Mes turime tokį šaunų kleboną kun. Egidijų Jurgelevičių, bet niekas apie jį neparašo. Tiesa, „Katalikų pasaulyje“ buvo rašyta apie mūsų bažnyčią, tiksliau, apie jos remontą, o kad mūsų klebonas devynis prakaitus išliejo remontuodamas šią jau visiškai begriūvančią Oginskio laikų bažnyčią – niekas neužsiminė. Mūsų ganytojas taktiškas, puikus, todėl mes, visi rietaviškiai, jį itin gerbiame ir norėtume apie jį pasiskaityti, kad visi žinotų, kokį šaunų energingą kunigą turi mūsų Rietavas!

„XXI amžius“ mums, katalikams, labai reikalingas laikraštis. Mes jį prenumeruojame, skaitome ir linkime gerbiamai „ XXI amžiaus“ redakcijai, kad ir toliau sparčiai tobulėtų, didėtų prenumerata. O ir mes, „XXI amžiaus“ skaitytojai, visaip propaguokime „XXI amžių“, kuo aktyviau remkime jį prenumerata. Juk ne tiek jau daug turime katalikiškų leidinių. Prieškariu kur kas daugiau buvo katalikiškų leidinių ir juos aktyviau rėmė katalikai, nors tais laikais ne visi žmonės buvo pakankamai išsilavinę, bet katalikišką spaudą prenumeravo ir ją noriai skaitė. Ypač katalikiška spauda šiandien reikalinga mūsų jaunimui, jaunoms šeimoms. Labai jau pravartus jaunoms šeimoms būtų ne tik „XXI amžius“, bet ir žurnalas „Artuma“. Gaila, bet jis išleidžiamas tik 3000 egzempliorių tiražu. Kaip sakoma, po vieną egzempliorių parapijų kunigams, ir viskas. Ačiū Dievui, „XXI amžius“ dar išeina vos ne dvigubai didesniu tiražu. Ir jeigu mes visi imtume labiau domėtis „XXI amžiumi“ (tereikia tik jį pradėti skaityti), tai jis galėtų tapti netgi katalikišku dienraščiu. Kiek tada visokiausių temų galėtų aprėpti, kiek įdomių dalykų būtų galima jame išspausdinti. Svarbiausia, kad tai būtų švarus, kultūringas, dvasingas, aukščiausius dorovės principus propaguojantis leidinys. Sakykite, mieli broliai ir sesės katalikai, ar neįgyvendinamos tokios svajonės?

Užbaigęs mūsų pokalbį su rietaviške Vida M., ir aš pagalvojau, kaip puiku būtų turėti Lietuvoje solidų katalikišką dienraštį, iš kurio puslapių lietųsi tiesa, santarvė, meilė, gražūs pamokymai, patriotizmas savo kraštui ir t.t.Tuomet būtų rašoma apie kiekvieną Lietuvos parapijos kampelį, nušviečiama jo veikla. Tuomet laikraščio, pajėgiančio visiškai išsilaikyti, „XXI amžiaus“ žurnalistai užsuktų ne tik į Plungę, Rietavą, bet ir į pačią nuošaliausią Lietuvos parapijėlę…

Ar įgyvendinamos tokios svajonės?

Taip, jeigu mes visi didesnį dėmesį skirsime katalikiškai spaudai,o šiuo konkrečiu atveju – katalikiškam laikraščiui „XXI amžius“.

Taigi su optimistiška nuotaika ir viltimi užbaigiu šiuos mano užrašytus pokalbius su „XXI amžiaus“ skaitytojais – šio leidinio gerbėjais.

Arvydas ČILINSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija