Atnaujintas 2004 spalio 29 d.
Nr.81
(1284)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

„Turkmėnbaši“ lediniai miražai

Apie Turkmėnijos prezidentą Saparmuratą Nijazovą, diegiantį įvairiausias „naujoves“, jau seniai sklando legendos. Žinoma, pirmiausia įamžinant save. Šioje srityje jis beveik pralenkė patį Staliną. S.Nijazovo – „visų turkmėno tėvo“ – paminklai, biustai, portretai tiesiog užtvindė visą šalį. Iš jo „išmintingų“ knygų mokosi moksleiviai ir aukštųjų mokyklų studentai. Jo dekretais uždrausta nešioti barzdas ir turėti auksinius dantis, televizijos diktorius – grimuotis ir šiaip naudotis bet kokia kosmetika. Dar daugiau, „turkmėnbaši“ pasiskelbė vos ne pranašo Mahometo įpėdiniu ir didžiausiu Korano žinovu. Žodžiu, kaip sakoma, tapo visų galų meistru. Dabar, prisidengdamas rūpinimusi liaudies gerove, S.Nijazovas sumanė projektą, sukėlusį tikrą sumaištį netgi tarp ištikimiausių jo dvariškių. Jis pasirašė „ukazą“ pastatyti per labai trumpą laiką, mažiau nei per metus, netoli sostinės Ašchabado ledo rūmus... Ir tai šalyje, kur vasaros temperatūra 50 laipsnių šilumos pagal Celsijų nėra jokia anomalija, o kasdieninė norma! Ledo rūmuose turės tilpti daugiau kaip tūkstantis žiūrovų, o su Ašchabadu juos jungs kabantis tiltas su specialiais vagonėliais. Bet ir to „turkmėnbaši“ pasirodė dar per maža. Ant ledo rūmų stogo numatyta įrengti gigantišką akvariumą su labai retomis tropinių rūšių žuvimis. Aplink akvariumą bus įrengtos kavinės ir restoranai, kad tėveliai, kurie nuo stogo stebės, kaip mokosi slidinėti jų vaikai, retai matantys tikrą sniegą, nenuobodžiautų.

Šie ledo rūmai – tai dar vienas „turkmėnbaši“ sumanytų grandiozinių statybos projektų, kurie turėtų nustelbti ir nustebinti ne tik musulmonišką, bet ir visą pasaulį. Šiuo metu įvairiose Turkmėnijos vietose statomi keli nauji prezidento rūmai, kurie savo prabanga turėtų pralenkti visų arabų kraštų šeichų, netgi buvusio Irako diktatoriaus Sadamo Huseino rūmus. Be to, statoma pati didžiausia visoje Azijoje musulmonų mečetė, prieš kurią nublanks pačios gražiausios ir didžiausios mečetės. Tačiau daugelis tiesiog žado neteko, kai visai neseniai buvo iškilmingai atidarytas nepaprastai modernus, aprūpintas pačia moderniausia aparatūra, sveikatos ir poilsio centras... arkliams. Mat S.Nijazovas garsėja kaip didelis ristūnų ir grynakraujų žirgų mėgėjas.

Aišku, ypač daug dėmesio „visų turkmėnų tėvas“ skiria savo tautiečių išvaizdai ir aprangai. Dekretai tuo klausimu pilasi be paliovos. Vasario mėnesį jis labai griežtai pasmerkė jaunuolius, užsiauginusius barzdas ir ilgus plaukus. O balandį nuolat besirūpinantis savo tautiečių sveikata prezidentas išreiškė pageidavimą ir nurodė, kad auksiniai dantys labai kenkia žmonių sveikatai. Žinant, kad Turkmėnijoje valdininkai sulaikę kvapą klauso kiekvieno savo vado žodžio, kiekvienas toks ar panašus viešai išreikštas S.Nijazovo pageidavimas ar kritika bemat virsta įstatymu.

Kaip jau minėta, „turkmėnbaši“ labai susirūpino televizijos laidų diktorių ir pranešėjų išvaizda. Esą jis jau nebegalįs atskirti, kuris iš televizijos pranešėjų vyras, o kuris – moteris. Tiek daug grimo ir pudros bei kitų kosmetikos priemonių naudojama jų išvaizdai pagražinti. Todėl nuo šiol Turkmėnijos televizijoje naudoti grimą ir panašias priemones griežtai uždrausta. Ta proga užsienyje turkmėnai liūdnai juokauja, kad sulaukęs 64 metų S.Nijazovas praranda regėjimą, jeigu jau nebeatskiria moters nuo vyro. Negi „turkmėnbaši“ jau paseno? Tačiau pats nuolat skelbia, kad jaučiasi puikiai, esąs pilnas jėgų ir ištvermės kaip grynakraujis turkmėnų žirgas. Be to, senatvė, anot S.Nijazovo, prasideda tiktai sulaukus 85-erių...

Petras KATINAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija