Atnaujintas 2004 lapkričio 3 d.
Nr.82
(1285)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Lietuvių stropumas stebino užsieniečius

Ramygalietė dailės mokytoja
metodininkė Laima Kiškienė
mėgsta vilkėti savo
megztus rūbus

Strokovo mieste (Vokietija) vyko tarptautinis šiaudinių skulptūrų festivalis. Dalyvauti jame buvo pakviesti miestų, kurių herbe yra gandras, atstovai. Iš Lietuvos vyko Ramygalos pasiuntiniai. Savo kūryba festivalyje jie laimėjo ketvirtą vietą.

Kartu su Ramygalos vidurinės mokyklos dailės mokytoja metodininke Laima Kiškiene į Vokietiją vyko trys jos bendraminčiai pagalbininkai. Strokove, kuris gyventojų skaičiumi yra šiek tiek didesnis už Ramygalą, lietuviai turėjo pateikti savo dirbinį. Be mūsiškių, šiame renginyje dalyvavo Čekijos, Lenkijos ir Vokietijos atstovai.

Prieš išvyką ramygaliečiai jau buvo apsisprendę, jog festivalio metu darys šiaudinę angelo skulptūrą. Tai juos paskatino tautodailininkės Danutės Ulinės dovanota angelo figūrėlė, pinta iš vytelių. Kartu tai buvo lyg palinkėjimas sėkmingai pasirodyti festivalyje. Tris dienas, kepinant 30 laipsnių karščiui, nuo ryto iki vakaro, Strokove plušo ramygaliečiai. Tokiu jų darbštumu buvo nustebinti užsieniečiai. Pagaliau padarė įspūdingą, lietuviškų akcentų nestokojantį šiaudinį angelą. Jo aukštis – apie 2,5 m, plotis – 1,5 m.

Dirbinių pristatymas vyko šiaudinių skulptūrų parke. Festivaliui jų buvo parodyta net devyniolika. Nustatyti geriausią darbą turėjo teisę patys Strokovo gyventojai. Vyko slaptas balsavimas. Ramygaliečių angelui atiteko ketvirtoji vieta.

Dailės mokytoja metodininkė L.Kiškienė namuose irgi nestokoja kūrybinės išminties. Geram tikslui ji subūrė miesto jaunimą. Šią vasarą Ramygaloje vyko keramikos stovykla „Kuriu sau ir kitiems“. Joje dalyvavo dvi dešimtys vaikų. Stovyklai lėšų gavo iš Švietimo ir mokslo ministerijos bei rėmėjų. Projektą rengė L.Kiškienė. Kaip išmokti lipdyti iš molio, savo patirtimi dalijosi panevėžiečiai keramikė Vilija Balčiūnienė, skulptorius Giedrius Mazuras, mokytoja metodininkė Vilma Kybartaitė. Porceliano dekoravimo paslapčių jaunuosius ramygaliečius mokė menininkė Dacė Bliuma iš Latvijos. Su ja Laima susipažino viename seminare. Visi menininkai stovykloje dirbo be užmokesčio. Spalio viduryje savo kūrybą moksleiviai parodė miesto dailės galerijoje „Voras“. Ji įsikūrusi seniūnijos pastate.

Pedagogė L.Kiškienė sugeba daryti daugelį kitų gerų darbų. Jos kūryba buvo pristatyta pasaulinėje karpinių parodoje Vilniuje. Ramygalietė dažniausiai vilki savo megztais rūbais. Trijų vaikų mama sugeba numegzti drabužėlių visai savo šeimai. Mėgsta ir nerti. Pirmąją staltiesę iš ploniausių siūlų Laima nunėrė baigusi devynias klases. Tokiam darbui moksleivė paaukojo visą vasarą. L.Kiškienė išbandė tapybą ant šilko. Yra pynusi iš vytelių. Tokio amato pramoko pas vilnietį tautodailininką Petrą Jankevičių. Visus savo pamėgtus dirbinius ramygalietė kada nors tikisi sudėti į vieną vietą ir surengti jų parodą.

L.Kiškienė yra puiki šeimininkė. Kas ragavo jos keptą pyragą, tas jį gyrė. Kulinarijos ir konditerijos pagrindus ji įgijo mokydamasi anuomečiame Vilniaus pedagoginiame institute. O būdama Ramygalos vidurinės mokyklos moksleivė sugebėjo baigti muzikos mokyklos akordeono klasę.

Ramygala, Panevėžio rajonas

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija