Atnaujintas 2004 lapkričio 10 d.
Nr.84
(1287)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Drožyba neišnyks

Tai, kad medžio drožybos galimybės yra neribotos, galima suprasti apsilankius Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos galerijoje. Joje eksponuojami Panevėžio rajono popamokinės veiklos susivienijimo Paįstrio J.Zikaro vidurinės mokyklos moksleivių medžio būrelio dirbiniai.

Toks būrelis mokykloje veikia dešimt metų. Nuolat jį lanko dvylika moksleivių. Atidarant parodą, būrelio ilgametis vadovas mokytojas Antanas Klovas pabrėžė: kūryba tampa šeimos tradicija. Arūnas Norvaišas parodai pristatė ne vieną savo darbą. Vienuoliktokas ne tik drožinėja, bet ir tapo, yra geras lietuvių kalbos mokovas. Moksleivis – aktyvus dviejų vasaros jaunųjų menininkų stovyklų, kurias Naujamiestyje rengė profesionalus dailininkas Dalius Dirsė, dalyvis. Arūno vyriausiasis brolis šį pavasarį baigė mokyklą, tačiau joje vaikinas paliko nemažai iš medžio drožtų savo kūrinių. O jaunesnysis A.Norvaišo brolis, vos pradėjęs lankyti būrelį, per jo vieną užsiėmimą sugebėjo išdrožti virtuvės įrankį. Jį dabar galima pamatyti parodoje. Pats Arūnas jau drožėjas veteranas.

Užsiėmimai būrelyje vyksta kartą per savaitę ir trunka keturias valandas. Per šį laiką kiekvienas jo narys pradeda ir sugeba baigti vieną darbą. Prievarta čia niekas nelaiko. Pasitaiko tokių, kurie pabando drožti, bet greit išeina. Vienas mokykloje pagarsėjęs išdykėlis buvo įtrauktas į būrelio veiklą ir bemat pritapo prie drožėjų. Pasirodo, dažnas vaikas turi gabumų menui, tik jį tam reikia sužadinti. Kaukę, jeigu jau moka laikyti rankoje peiliuką, čia išdrožia per du tris užsiėmimus. Tarp būrelio narių yra ir merginų. Jos kruopštesnės už vaikinus.

A.Klovas neslėpė, jog kartais per užsiėmimus susižeidžiama. Pavyzdžiui, slystelėjus peiliukui, moksleivis susižalojo pirštą. Mokytojui bėgant tvarsčio, tvirto sudėjimo vaikinas, pamatęs kraują, apalpo ir blinktelėjo ant grindų. Mediena apsirūpina patys būrelio nariai. Nepraeina pro šalį, jeigu mato verčiamą liepą. Išprašo pjovėjų bent nuopjovą. Nužievintą ją palieka džiūti. Tokia mediena neskylinėja. Idėją, ką drožti, siūlo moksleiviai. Mokytojas tampa jų patarėju. Būrelyje išmoksta ne vien drožti, bet ir teisingai elgtis su medienos apdirbimo įrenginiais.

Ši moksleivių dirbinių paroda – pirmoji bibliotekoje. Ji – kaip raktas, užmezgant glaudesnius bendradarbiavimo ryšius tarp kultūros įstaigos ir rajono popamokinės veiklos susivienijimo.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija