Atnaujintas 2004 lapkričio 12 d.
Nr.85
(1288)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Šiaulių vyskupijoje

Šiaulių dekanate

Kad per pasaulį eitų blaivus žmogus...

Šiaulių vyskupijos
maldininkų grupė susitiko
su kun. dr. Kęstučiu Trimaku
(sėdi kairėje). Dešinėje -
vysk. Eugenijus Bartulis

ŠIAULIAI. Spalio 23 dieną Šiauliuose buvo minimos blaivybės pradininko Lietuvoje Šiaulių Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebono Ignaco Štacho 150-osios mirties metinės bei vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivystės sąjūdžio Šiaulių skyriaus penkiolikos metų sukaktis. Minėjimas prasidėjo Šiaulių Katedroje šv. Mišiomis. Jas aukojo Šiaulių vyskupas E. Bartulis. Pamokslo metu ganytojas kalbėjo apie meilės kelią, kuriuo Išganytojas atėjo į žemę, kad nuvestų mus į nesibaigiančią dangaus Tėvynės laimę. Kun. I.Štachas buvo tas, kuris ėjo tuo keliu, kuris dar prieš vyskupą M.Valančių siekė, kad per pasaulį eitų blaivus žmogus. „Kristaus raginimas atsiversti yra svarbus kiekvienam, kad mokėtume renginius vesti blaiviai, kad jaunimas mokėtų linksmintis blaiviai, kad gyventų blaiviai ir kurtų šeimas, trokšdami blaivūs džiaugtis šeimos laime ir savo tėvyne“, - sakė ganytojas. Jis kvietė būti geraisiais restauratoriais, restauruojančiais savo širdį ir sąžinę, kad juose atsispindėtų Dievo paveikslas ir panašumas.

Po šv. Mišių minėjimas buvo tęsiamas Šiaulių miesto savivaldybėje. Koncertavo Šiaulių universiteto choras „Bičiuliai“, vadovaujamas docento Stasio Žakalio. Programos „Credo Omega“ (širdžių raktai) fragmentą atliko studija „Sintezė“. Jai vadovavo kultūrinės šviečiamosios programos „Pragiedruliai“ prezidentė Irena Žvinklevičienė. Skambėjo Šventojo Rašto, lietuvių ir pasaulio rašytojų kūrybos žodžiai apie pasaulio tuštybę bei mylinčios žmogaus širdies turtus.

Vėliau prasidėjo mokslinė konferencija, organizatorių teigimu, skirta žmogui, kuris tamsiais Lietuvos metais ėjo blaivystės keliu. Konferencijai vadovavo profesorius Vytautas Karvelis. Ją sveikinimo žodžiais pradėjo Šiaulių vyskupas E. Bartulis. „Keista, - kalbėjo ganytojas, - kad žmogus, kuriam Dievas duoda tokį nuostabų pasaulį, sugeba taip svaigintis tais velnio lašais, kad neatpažįsta nei savų, nei draugų, nei artimųjų. Norėčiau, kad šių dienų Lietuvos žmogus atsigręžtų į Dievą, būtų laisvas, šventas, kilnus ir laimingas žemės keleivis“.

Miesto Infrastruktūros skyriaus vedėjo pavaduotojas Vilius Puronas vaizdingais žodžiais, juokingais palyginimais tarsi teptuku nutapė tokią Lietuvą, pavaizdavo tokius Šiaulius, kokie jie buvo kun. I. Štacho laikais. Alkoholio pramonė buvo pasiekusi gana aukštą lygį. Vien Šiaulių mieste, kuriame gyveno tik keturi tūkstančiai žmonių, veikė net keturiolika degtinės varyklų. Kun.I.Štachas, anot prelegento, buvo antrasis žmogus Europoje, savo krašte pradėjęs blaivybės veiklą. Jis ne tik kūrė brolijas, bet rašė knygas, švietė žmones, aiškino. Po jo mirties paplito daug įvairių legendų, pasakojimų. V.Purono teigimu, legendos I.Štachą padarė tuo, kuo mes, šiauliečiai, ir visi lietuviai galime didžiuotis.

Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkas, Šiaulių ligoninės neurochirurgas ir konferencijos iniciatorius A.Griganavičius apžvelgė blaivybės sąjūdžio veiklą bei jai daromus sunkumus. „Nors susiduriama su įvairiomis kliūtimis, tačiau blaivybės idėja negęsta“, - džiaugėsi chirurgas.

Aleksandra Janulaitė-Davidavičienė, Švietimo ir mokslo ministerijos švietimo plėtotės docentė, kalbėjo apie alkoholio ir narkotikų daromą žalą jaunimui. Medicinos mokslų daktarė palietė opią šių dienų problemą: vaikai jaučiasi nemylimi, todėl griebiasi netinkamų priemonių, kad pasijustų geriau. „Ne gąsdinimas ir ne žinių suteikimas apsaugos vaikus, - teigė A.Davidavičienė. - Juos reikia nuo mažens mokyti socialinių įgūdžių“.

Prelegentas G.Jakubčionis kalbėjo apie alkoholio kontrolės žlugimą. Jo nuomone, alkoholizmo problema turi būti sprendžiama valstybės mastu kuriant atitinkamus įstatymus.

Mokslinė konferencija baigta diskusijomis. Jų metu pabrėžta, kaip svarbu yra sutelkti dvasines jėgas, propaguoti blaivybę mokyklose, šviesti visuomenę. Blaivybės puoselėtojas Kazimieras Alminas pasiūlė mokyklose ir kitose įstaigose pakabinti iškalbingą plakatą „Blaivybė – tautos gyvybė“, kad jis skatintų žmones eiti blaivybės keliu.

Konferencijai pasibaigus, jos dalyviai apsilankė senosiose miesto kapinėse, prie kun.I.Štacho kapo. Kunigo atminimą jie pagerbė malda ir giesmėmis.

Inesė RATNIKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija