Atnaujintas 2004 lapkričio 12 d.
Nr.85
(1288)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ar nevertėtų tikrinti valdininkų moralę?

Atviras laiškas Seimo nariui Nikolajui Medvedevui

Gerbiamas Nikolajau, kreipiuosi į jus kaip į buvusį bendradarbį ir įdomaus laisvalaikio bendrapraleidėją, nes nerimauti yra pagrindo.

Prieš keletą metų jūs televizijos laidoje vaizdžiai parodėte dviejų pirštų tarpeliu, kiek Seimo nariai laiko ir pastangų skiria savo asmeniniams reikalams tvarkyti ir kiek valstybės (santykis 4:1). Daugelyje pasaulio šalių parlamentai - valstybės protas, sąžinė, teisingumas. Mūsų Seimas kartais liūdnai atrodo, kada salėje sėdi trečdalis iš 141 parlamentaro. Nejučiomis norisi paklausti, kokia įmonė, įstaiga, mokykla sugebėtų normaliai darbuotis jeigu dirbtų tik trečdalis darbuotojų? O koks gi Seimo narių „naudingo darbo koeficientas“? Yra žinoma, kad kai kurie Seimo nariai per aštuonerius-dešimt metų pateikė vos vieną-tris raštiškus pasiūlymus.

Pačią aukščiausią brandą Seimas pademonstravo per buvusio prezidento R.Pakso apkaltą. Patys būdami Konstitucijos ir teisingumo garantai, nepripažino net Konstitucinio Teismo sprendimo, 50 Seimo narių palaikė Borisovui parsidavusį Prezidentą.

Kadangi beveik visa žiniasklaida dirba turtingiems, kryptingiems užsakovams, todėl valstybės griovimas, žiniasklaidos galia vaizdžiai matoma visose gyvenimo srityse. Ta proga pravartu prisiminti vieno mūsų jaunuolio, pokario metais sėdėjusio Vilniaus kalėjime su vokiečių generolu Justu, karo metais atsakingu už „tvarką“ Lietuvoje, pasakytas mintis. „Įsidėmėk: ateityje pats baisiausias ginklas - propaganda. Radijas - stipresnis ginklas už bet kokią atominę bombą, kuri gali sunaikinti vienu metu šimtus tūkstančių žmonių. Radijo bangomis skleidžiama informacija gali paveikti milijonų žmonių sąmonę visame pasaulyje per minutę, valandą, per vieną dieną. Ateities karas - radijo karas“. Ar toks karas nevyksta ir Lietuvoje, kada mūsų valstybės garbingiausi žmonės sumaišomi su purvu? Reikalinga įvertinti ir šiuolaikines technologines galimybes bei specialiai rengtus darbuotojus.

Filosofai kartais labai nedrąsiai prasitaria, kad tauta serga. Norint tautą, kaip ir ligonį, gydyti, reikalinga žinoti ligos priežastį ir nuo jos pradėti gydymą. Kodėl šiandien mes bijome būti atviri ir pasakyti, kas yra kas Lietuvoje?! Šiuo metu Lietuvoje 300 tūkst. alkoholikų (prieš Atgimimą - 400 tūkst.), apie septynis procentus visų gyventojų yra psichiniai ligoniai, daugiau nei 300 tūkst. šalies gyventojų dalyvavo baudžiamosiose bylose. O kiek tūkstančių tokių, kurie aiškiai pasisakė prieš Lietuvos nepriklausomybę?

Lietuvos gyventojai niekada nebuvo tokie išsilavinę (vidurinis, aukštasis mokslas ir t.t.) ir niekada nebuvo tokie bedvasiai. Kur viso to pradžia, kur šaknys? Šiandien daug garbingų pasaulio žmonių svarsto, kaip iš to liūno išbristi, ar čia pasaulinė problema, ar tik socializmo užkratas, bacilos.

Gerb. Nikolajau, aš nuolat prisimenu jūsų pasakytas mintis apie buvusius Sovietų Sąjungos medikus. Tikiu, kad tos mintys turėtų sudominti ir skaitytojus.

Keturiasdešimt išrinktųjų gydytojų sovietinė valdžia prieš 25 metus komandiravo į Kiniją įsisavinti akupunktūros paslapčių. Kaip jūs pasakojote, visi medikai kursantai Kinijos atitinkamų tarnybų buvo testuoti, ar tinka šiam atsakingam darbui. Daugelio nusivylimui, buvo rasti tik keturi tinkami, t.y. dešimt procentų. Buvo teigiama, kad ten buvo tikrinamos ne medicininės žinios, o grynai įgimtosios žmogiškosios savybės: sąžiningumas, jautrumas, pastabumas, atsakomybė ir kt.

Žinant žemą kai kurių Lietuvos valdininkų moralę, ar niekada jums nebuvo kilusi mintis pasinaudoti Kinijos patirtimi mūsų gyvenime: visus kandidatus į Seimą, Vyriausybės ir savivaldybių atsakingus darbuotojus testuoti pagal partijų pateiktus sąrašus? Suprantama, tokiems testavimams pasipriešintų ne vienas „išmintingasis“, nes jis nebus garantuotas sėkme. Čia turėtų pagrindinį žodį tarti tauta, nes kito kelio nėra, priėjome liepto galą.

Labai prašau, jeigu galima, į šias mano mintis atsakyti visiems Lietuvos gyventojams. Tikiu, kad jūs mane supratote ir pritariate mano prašymui.

Jums, gerb. Nikolajau, linkiu sveikatos ir geros nuotaikos.

Jūsų buvęs bendradarbis iš KRMTMTI
V. ČIGINSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija