Atnaujintas 2004 lapkričio 17 d.
Nr.86
(1289)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Lietuvio fotografijos iš Danijos

Fotomenininkas
Aleksandras Šiekštelė

Nieko nebestebina, kad tautiečiai išvyksta uždarbiauti į užsienį. Svarbu, kad jie ten nepadarytų tokių darbų, kurie darytų gėdą giminėms, artimiesiems ar visai Lietuvai. Kad jų talentai, gabumai ir toliau ten būtų vystomi, kad apie jų darbus sužinotų visa gimtoji šalis.

Vienas tokių yra fotomenininkas Aleksandras Šiekštelė. Į Daniją jis išvyko prieš septynerius metus. Iš meninės fotografijos kaip ir Lietuvoje, taip ir svetimoje šalyje nepragyvensi.Įsidarbino spaustuvėje. Bet fotoaparato neužmetė. Gyvena legendomis ir įvairiausiais pasakojimais apipintame viename sostinės rajonų, pavadintų Kristianijos vardu. Fotomenininkui šis rajonas daug kuo panašus į Vilniaus Užupį. Tačiau čia, jo akimis, daugiau sumaišties: prekiaujama narkotikais, vietinės pramonės gaminiais ir dar daug kuo. Turistai mėgsta čia lankytis. Šį mikrorajoną, esantį netoli jūros, supa kanalai. Gal dėl to vietiniai gyventojai kristianitai jaučiasi kiek saugesni. Čia egzistuoja netradicinė sugyvenimo forma, kažkuo panaši į laisvą liaudies komuną. Gal dėl panašių savybių čia gyvena nemažai menininkų. Danijoje fotomeninkas sukūrė šeimą, dabar gyvena kaip tik šiame Kopenhagos rajone. Su fotoaparatu jis išvaikščiojo visas gatveles, kanalų ir jūros pakrantes. Per septynerius metus Danijoje Aleksandras yra surengęs keturias savo parodas. Neseniai Vilniaus fotografijos galerijoje Didžiojoje gatvėje jis parodė ciklą apie Kristianiją bei keletą darbų, darytų Ispanijoje bei Italijoje. Tai buvo įdomi nedidelio formato 60 „besiužetinių“ miesto tema juodai baltų fotografijų paroda.

Tuo pačiu norėčiau pasakyti, kad po pasaulį yra pasklidę ir daugiau Lietuvos fotomenininkų, fotografų, tačiau, be JAV gyvenančių Algimanto Kezio ir Edžio Jurčio, nelabai kuo ir turime pasidžiaugti“.

Būtų labai malonu kada nors Lietuvoje išvysti jų darbus arba bent išgirsti, kad jie užsienyje užsiima kūrybine veikla, surengė fotografijų parodą. Jį sveikintume ne tik mes, kolegos, bet ir visi skaitytojai nors tyliai didžiuotųsi tokiu kūrybingu, gerus darbus dirbančiu savo tautiečiu.

Algimantas ŽIŽIŪNAS
Fotomenininkų sąjungos narys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija