Atnaujintas 2004 lapkričio 19 d.
Nr.87
(1290)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Aušros Vartų Gailestingumo Motinos Globos atlaidai

Iškilmingomis šv. Mišiomis praėjusį
sekmadienį prasidėjo visą savaitę
trunkantys svarbiausi Vilniaus
arkivyskupijoje didieji Aušros Vartų
Gailestingumo Motinos Globos atlaidai.

Vilnius. Iškilmingomis šv. Mišiomis sekmadienį prasidėjo visą savaitę truksiantys svarbiausi Vilniaus arkivyskupijoje didieji Aušros Vartų Gailestingumo Motinos Globos atlaidai. Jų pradžios šv. Mišias Aušros Vartų koplyčioje koncelebravo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis, apaštalinis nuncijus Baltijos šalyse arkivyskupas Peteris Stephanas Zurbrigenas, būrys Lietuvos vyskupų ir kunigų.

Sunkiai sergantys ir neįgalūs maldininkai pirmadienį nuo Vilniaus Misionierių ligoninės keliavo į Aušros Vartus - antrąją Gailestingumo Motinos globos atlaidų dieną, kai tikintieji meldėsi už ligonius ir parapijas. Ligonių ir neįgalių maldininkų kelionė į Aušros Vartus buvo surengta antrąjį kartą. Sunkią negalią turintiems žmonėms talkino savanoriai. Šv. Mišias šv. Teresės bažnyčioje aukojo ir ligonius laimino Pilaitės bažnyčios klebonas kun. Justinas Aleksandravičius.


Giedojo Lietuvos klierikai

Už nuostabią šventę dėkoja
Telšių kunigų seminarijos
rektorius kun. Antanas Lapė

Telšiai. Lapkričio 22-ąją liturginis Bažnyčios kalendorius mini šv. Ceciliją – bažnytinės muzikos globėją. Pirmąkart Lietuvos kunigų seminarijų istorijoje lapkričio 13 -ąją Telšiuose susirinko kunigų seminarijų auklėtiniai į seminarijų chorų bei vokalinių ansamblių festivalį.

Šventė prasidėjo iškilmingomis šv. Mišiomis Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedroje, kurioms vadovavo Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, aukojo vyskupas emeritas Antanas Vaičius ir būrys kunigų. Per šv. Mišias giedojo jungtinis visų kunigų seminarijų choras. Darni giesmė, giedama būsimųjų kunigų, sujaudino ne vieną. Vyskupas pamoksle kvietė jaunuosius giedotojus neužkasti savyje šio talento. Jis priminė, jog giesmė turi būti giedama ne tik lūpomis, bet ir širdimi. Nes kunigas, anot vyskupo, turi išnaudoti visus įmanomus būdus Evangelijai skleisti, o vienas iš kelių – giesmė.


Paminėjo darbo parapijoje
30-metį

Monsinjoras Vincas Pranckietis

Jonava. Lapkričio pirmą sekmadienį Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios monsinjoras Vincas Pranckietis šventė kunigystės 56-ąsias ir darbo parapijoje 30-ąsias metines. Monsinjoras aukojo Sumos šv. Mišias, meldėsi kartu su gausiai į jo šventę susirinkusiais parapijiečiais. Per pamokslą monsinjoras prisiminė pirmuosius darbo metus Jonavoje. Atvykusiam nuomojamą butą pasiūlė čia dirbęs ir tuo laiku išvykstantis kun. prof. Juozapas Grigaitis, MIC. Tačiau neilgai teko džiaugtis. Sugrįžo šeimininkai, ir reikėjo kraustytis kitur. Tada nusprendė įrengti parapijai kleboniją, kad atvykusiems klebonams nereikėtų su manta tampytis iš vietos į vietą. Netoli bažnyčios kaip tik buvo parduodamas dar nevisiškai įrengtas namas. Pasiskolinęs iš kurijos pinigų, jį nupirko ir įrengė kleboniją, kurioje klebonams dabar geros gyvenimo sąlygos. (Atsisakęs klebono pareigų, pats apsigyveno pas seserį).


Religinės muzikos vakaras

Biržai. Spalio 29 dieną, prieš vakarines šv. Mišias, Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko susikaupimo valanda, skirta mirusiesiems pagerbti. Koncertavo Biržų Vlado Jakubėno muzikos mokyklos mokiniai ir mokytojai. Buvo eksponuojami Dailės skyriaus mokinių darbai. Idėja surengti susikaupimo valandą kilo muzikos mokyklos vyresniajai mokytojai Viktorijai Morkūnienei. Visi nuoširdžiai tam pritarė.


Jaunimas giedojo Viešpačiui

Salakas. Spalio 17 dieną į Salako Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčią rinkosi jaunimo ir vaikų chorai iš visos Panevėžio vyskupijos. Čia vyko chorų šventė „Mūsų širdys gieda Tau“ ir Misijų atlaidai. Sumos šv. Mišias aukojęs Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas kvietė jaunimą šviesti savo aplinkoje ir gerai atlikti savo gyvenimo misijas.Ganytojas pateikė Šv. Kūdikėlio Jėzaus Teresėlės, mirusios 24 metų, kunigo Alfonso Lipniūno, nukankinto 40 metų, pavyzdžius. Tie žmonės, šventi savo mažumu, šviečia mums, skatina, pasak apaštalo Pauliaus, „gerai kovoti tikėjimo kovą“. Šv. Mišių metu giedojo jungtinis Panevėžio vyskupijos jaunimo ir vaikų choras.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija