Atnaujintas 2004 lapkričio 24 d.
Nr.88
(1291)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dėl ketinimo užpilti žemėmis S.Dariaus ir S.Girėno mauzoliejų

Pareiškimas Kauno miesto savivaldybės tarybai

1994 me. gruodžio 22 d. Lietuvos Respublikos Seimas priėmė Nekilnojamųjų kultūros vertybių įstatymą. Vienas iš tokių kultūros vertybių yra architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio suprojektuotas ir 1936 metais Kauno senosiose kapinėse pastatytas Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui palaidoti mauzoliejus. Sovietinės okupacijos metais prie šio statinio, kaip ir prie paminklo „Žuvome dėl Tėvynės“, per Vėlines vykdavo antisovietiniai mitingai, buvo sakomos Lietuvos laisvės atgavimo viltį skatinančios kalbos. Tas, žinoma, gąsdino tuometę valdžią - 1959-1960 metais naikinant kapines, mauzoliejaus antžeminė dalis buvo nugriauta, o požeminė – užpilta žvyru. Ši vieta – S.Dariaus ir S.Girėno mauzoliejus – turi ir istorinę reikšmę. Tinkamai sutvarkius, ji gali būti įdomi Kauną aplankantiems svečiams, turistams. Taip pat prisidėtų prie moksleivių pilietinio patriotinio ugdymo rengiant čia gyvosios Lietuvos istorijos pamokas.

Primintina, kad pagal pirmuosius projektus išlikusi mauzoliejaus požeminė dalis turėjo būti uždengta stikliniu gaubtu, o jo viduje įrengta ekspozicija.

Dabartinis ketinimas 1996 metais atkastą mauzoliejų užpilti smėliu yra tolygus jo pakartotiniam sunaikinimui. Tai visiškai nesiderina su istorinio paveldo išsaugojimo principu. Prašome Kauno miesto tarybą, gerbiant S.Dariaus ir S.Girėno šviesų atminimą, nepriimti tokio pragaištingo sprendimo ir rasti lėšų mauzoliejui tinkamai sutvarkyti.

Kazimieras Kuzminskas,
Lietuvos krikščionių demokratų Kauno skyriaus pirmininkas

Zigmas Tamakauskas,
LKD Kauno skyriaus Švietimo ir kultūros sekcijos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija