Atnaujintas 2004 lapkričio 26 d.
Nr.89
(1292)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Panevėžio vyskupijoje

Anykščių dekanate

Konsekruotas naujasis altorius

Gausiai susirinkę tikintieji pasitiko
į bažnyčią atvykusius garbingus
svečius: apaštalinį nuncijų
arkivyskupą dr. Peterį Stephaną
Zurbrigeną, Panevėžio vyskupą
emeritą Juozą Preikšą bei didelį
būrį dvasininkų

Utenos Kristaus Žengimo į dangų
bažnyčios presbiterija atnaujinta
ir naujasis altorius pastatytas
rajono valdžios, verslininkų
ir visų parapijos tikinčiųjų rūpesčiu

Utena. Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios bendruomenė atšventė visai parapijai svarbų įvykį. Šviesioje ir suremontuotoje bažnyčios presbiterijoje spalio 27 dieną iškilmingai konsekruotas naujasis bažnyčios altorius – pultas, Dievo stalas ir krikštykla. Iškilmėse dalyvavo apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. Peteris Stephanas Zurbrigenas, jo patarėjas monsinjoras Danielis Balvo, Panevėžio vyskupas emeritas Juozas Preikšas, iš įvairių Lietuvos vyskupijų atvykę kunigai. Dievo žodį skaitė aktorė Virginija Kochanskytė, giedojo bažnyčios chorai, solistė Rita Preikšaitė, vargonavo pianistė Rūta Blaškytė.

Dievo stalo viduje – kapsulė su šventųjų relikvijomis

Tikintieji, gausiai susirinkę į Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios altoriaus konsekravimo iškilmes, pasitiko į Uteną atvykusius garbinguosius svečius – apaštalinį nuncijų arkivyskupą dr. P.S.Zurbrigeną, jo patarėją mons. D.Balvo, Panevėžio vyskupą emeritą J.Preikšą, dvasininkų atstovus.

Prasideda naujojo Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios altoriaus šventinimo apeigos – vyskupas šventina vandenį. Kalbamas Garbės himnas. Aktorė Virginija Kochanskytė skaito Dievo žodį. Įnešama kapsulė su šventojo kankinio Inocento, šventojo kankinio Teofilio ir šventojo karalaičio Kazimiero relikvijomis. Naujasis altorius pašlakstomas švęstu vandeniu, į jį įdedama kapsulė su šventųjų relikvijomis. Vyskupas J.Preikšas patepa altorių šventosios krizmos aliejumi ir smilko smilkalais. Ant altoriaus uždegamos žvakės. Giedama Visų šventųjų litanija. Naujojo altoriaus konsekracijos aktą pasirašo apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. P.S.Zurbrigenas, Panevėžio vyskupas emeritas J.Preikšas ir Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapijos klebonas dekanas kun. Saulius Kalvaitis. Nuo šiol altorius – švenčiausia bažnyčios vieta, kur ant Dievo stalo aukojamos ne tik šv. Mišių aukos, bet gimsta Gyvoji duona – Dievo žodis.

Tik dvasios pilnatvė pripildo širdis meilės

Kreipdamasis į tikinčiuosius ir sakydamas pamokslą, Panevėžio vyskupas Juozas Preikšas priminė, kad visose šventovėse yra vietos, skirtos aukojimams. Jis linkėjo visiems būti stipriems dvasioje, nes dvasinis alkis yra pavojingesnis už kūno alkį. Kai žmogus neturi dvasinių vertybių, jis tampa blogio įrankiu. Tik tikėjimas, malda ir dvasios pilnatvė pripildo žmonių širdis malonių ir tarpusavio meilės.

Popiežiaus Jono Pauliaus II atstovas Lietuvoje apaštalinis nuncijus P.S.Zurbrigenas padėkojo Panevėžio vyskupui Jonui Kauneckui, dėl ligos nedalyvavusiam altoriaus konsekracijos iškilmėse, už kvietimą aplankyti Uteną. Apaštalinis nuncijus pasveikino visus tikinčiuosius altoriaus pašventinimo proga, o kleboną dekaną S.Kalvaitį – jo 35-ojo gimtadienio proga. „Trisdešimt penkeri metai žmogui labai nedaug, tačiau tai gera proga dėkoti Dievui už Jo malones, konsekruojant šį altorių. Spalio 10 dieną aš dėkojau Viešpačiui už 35-erius savo kunigystės metus. Vadinasi, mes su jūsų parapijos dekanu turime daug bendrų dalykų, tačiau didžiausia mūsų bendrystė yra, kad mes esame kunigai, ir tai artimai jungia mus su Amžinuoju ir Aukščiausiuoju kunigu Kristumi”, – kalbėjo apaštalinis nuncijus.

Lydės Šventojo Tėvo palaiminimas

Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios klebonas dekanas kun. S.Kalvaitis už apsilankymą Utenoje ir dalyvavimą naujojo altoriaus konsekracijos iškilmėse padėkojo garbiems svečiams, visiems kunigams ir klierikams. Už bažnyčios presbiterijos atnaujinimą ir realybe virtusius kūrybinius sumanymus klebonas dėkojo Lietuvos nacionalinės premijos laureatui architektui ir skulptoriui Arūnui Sakalauskui, o už materialinę paramą ir dvasinį palaikymą – Utenos rajono merui Alvydui Katinui, rajono Tarybos nariams, verslininkams ir visiems tikintiesiems, savo auka parėmusiems senosios Utenos bažnyčios atnaujinimo darbus.

Po altoriaus konsekracijos iškilmių Šventojo Tėvo palaiminimą tikintiesiems suteikė apaštalinis nuncijus arkivyskupas dr. P.S.Zurbrigenas.

Senasis Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios altorius padovanotas Leliūnų Šv. Juozapo bažnyčiai, kuri iki šiol altoriaus neturėjo.

Rūta JONUŠKIENĖ

Audronės DRISKIUVIENĖS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija