Atnaujintas 2004 lapkričio 26 d.
Nr.89
(1292)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Buvo jaučiamas brolių bazilijonų dvasingumas

Ketveri metai prabėgo nuo to laiko, kai 2000 metų pabaigoje buvo įkurta Lietuvių-ukrainiečių istorikų asociacija, kuruojama Tautinių mažumų ir išeivijos departamento. Per šį gana neilgą laikotarpį buvo surengtos keturios tarptautinės konferencijos, skirtos šv. Bazilijui Didžiajam. Dvi konferencijos vyko Lietuvoje, dvi – Ukrainoje. Kiekviena buvo skirta kokiam nors žymiam įvykiui. Lapkričio 11 – 13 dienomis Šiauliuose vyko penkta tarptautinė mokslinė praktinė konferencija, skirta dvasinio įkvėpėjo Ivano Kuncevičiaus - šv. Juozapato įstojimo į Vilniaus Švenčiausiosios Trejybės vienuolyną 400 metų sukakčiai paminėti. Konferenciją organizavo Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas, Šiaulių universiteto Šiaurės Lietuvos istorijos centras, Ukrainos ambasada Lietuvos Respublikoje, Lvovo nacionalinis Ivano Franko universitetas, Vilniaus universiteto Religijos studijų ir tyrimų centras ir Lietuvių – ukrainiečių istorikų asociacija. Organizaciniam komitetui pirmininkavo Šiaulių universiteto Istorijos katedros vedėja doc. dr. Rita Trimonienė. Lapkričio 11 dieną konferencijos dalyviai aplankė buvusį Žemaičių vyskupijos centrą – Varnius. Lapkričio 12-osios programa buvo kur kas ilgesnė: 6.30 val. Šv. Jurgio bažnyčioje vienuoliai bazilijonai giedojo rytmetines maldas, 8.00 val. Rytų apeigų katalikų vyskupai aukojo šv.Mišias. Pamokslą apie šv. Juozapato dvasingumą sakė Švč. Gelbėtojo provincijos Ukrainoje protoigumenas tėvas Grigorij Grynkiv, OSBM.

Po pusryčių konferencijos dalyviai susirinko Šiaulių universiteto centriniuose rūmuose. Konferenciją pradėjo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, kuriam vienuoliai bazilijonai nuoširdžiai dėkingi už visos jų veiklos palaikymo ir laiminimo metus. Vyskupas šv. Juozapatą apibūdino kaip svarbų dvasingą asmenį, kurio nužudymas turėtų suteikti drąsos gyventi su Kristumi ir Jį liudyti. Ganytojas palinkėjo, kad konferencija įkvėptų vidinį troškimą dirbti ir aukotis su Kristumi ir dėl Kristaus.

Bendradarbiavimo tarp Šiaulių ir Lvovo nacionalinio Ivano Franko universitetų patirtimi dalijosi Šiaulių universiteto prorektorius doc. dr. Donatas Jurgaitis. Jo manymu, ši konferencija yra didelė šventė Šiaulių universitete, kai visa universiteto bendruomenė, visa aplinka pripildoma geros auros.

Švč. Gelbėtojo provincijos Ukrainoje protoigumenas G.Grynkiv, OSBM, dėkojo visiems, kieno pagalba ir dėka ši konferencija tapo galima, ir linkėjo, kad Dievas padėtų eiti tuo bazilijonų keliu, kuriuo ėjo šv. Juozapatas.

Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės generalinio direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Vidtmanas įteikė padėkos raštą Lietuvių – ukrainiečių istorikų asociacijos prezidentei daktarei Aldonai Pajedaitei-Vasiliauskienei už aktyvią mokslinę veiklą atgaivinant Lietuvoje įkurto Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorijos tyrinėjimus Lietuvoje ir Ukrainoje bei ryšių tarp Lietuvos ir Ukrainos mokslininkų stiprinimą. Padėką pasirašė Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas.

Metropolito Juozapo Veljamino Rutskio bazilijonų instituto Filosofijos teologijos studijų dėstytojas tėvas Martyn Khaburskyj, OSBM, kalbėjo apie konferencijų metu gaunamus dvasinius vaisius, kurie pasilieka sielose ir padeda eiti toliau.

Šv. Juozapato bazilijonų ordino Vilniaus vienuolyno vyresnysis tėvas Pavlo Jachimec atskleidė šv. Juozapato tikslą; „kad visi būtų viena“.

Vienuoliktą valandą prasidėjo posėdis. Žymūs Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos mokslininkai skaitė pranešimus, susijusius su Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinu, jo veikla, šv. Juozapato dvasingumu bei unitų atsiradimu ir veikla Lietuvoje. Šiaulių universiteto rektorius Vincas Laurutis džiaugėsi turiningu bendravimu, rastais kultūriniais ryšiais religijos ištakose.

Po pranešimų pereita prie diskusijų. Šiaulių universiteto Medicinos katedros vedėja daktarė Danė Šlapkauskaitė pasakojo savo prisiminimus, susijusius su broliais bazilijonais, rodė nuotraukas. 20 val. prasidėjo vakaronė. Pirmoje dalyje jaunieji bazilijonai parodė spektaklį apie šv. Juozapatą. Vėliau koncertavo Šiaulių universiteto choras „Pavasaris”, vadovaujamas Šiaulių universiteto docento Stasio Žalalio.

Lapkričio 13 dieną konferencijos dalyviai išvyko į Kryžių kalną, kur pastatė kryžių šv. Juozapatui. Maldos į šv. Juozapatą buvo giedamos Šv. Bazilijaus Didžiojo bažnyčioje Bazilionuose. 10.30 val. įvyko susitikimas Bazilionų vidurinėje mokykloje. Buvo pristatyta Eucharistinio Jėzaus seserų kongregacijos sesers Reginos Teresiūtės paroda. Po to konferencijos dalyviai išvyko į Vilnių ir jau ten tęsė konferenciją.

Inesė RATNIKAITĖ

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija