Atnaujintas 2004 gruodžio 1 d.
Nr.90
(1293)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Iš gėlių ir žiedlapių

Tautodailininkė
Asta Ramoškienė

Paveiksluose marguoja vasara

Laukuose karaliauja lapkritis, lietaus ašaromis apverkiantis vis trumpėjančias dienas, paskutinius žemėn krintančius medžių lapus, kaskart vis daugiau pabarstant sniego – jau čia pat žiema. Tačiau ne visur niūru ir nejauku. Bent trys Utenos kraštotyros muziejaus salės žydi gėlėmis, dovanojančiomis vasaros siausmą, spalvų margumą, šviesos ir šešėlių žaismą – muziejuje pirmąją personalinę floristinių kompozicijų ir atvirukų parodą, sutampančią su gražiu autorės gimtadieniu, surengė tautodailininkė Asta Ramoškienė.


Medžio ašaros

Radviliškio viešojoje bibliotekoje lankytojai turi galimybę susipažinti su Jono Tikuišio medžio drožyba. Meistro sukurti darbai – reljefiniai paveikslai, rūpintojėliai, pietos, prieverpstės. Liaudies menas yra neatsiejama kultūros dalis. Jo vystymąsi sąlygoja vidinis kūrėjo poreikis meninėmis priemonėmis išreikšti savąją gyvenimo ir grožio sampratą. Čia viskas svarbu: pats kūrybos faktas ir kūrinio meistriškumas, originalumas, formos ir temos vienuma, perimamumas ir liaudies kūrybos tąsa, gal šiek tiek stilizacija ir modernumas. Senosios tradicinės formos tampa reprodukciniu reiškiniu. Drožiniai yra daugiasluoksniai ir daugiaspalviai.


Iš toli ir arti

Gerai, kad yra kam priminti, įamžinti svarbius įvykius, objektus – visa tai lieka istorijai, kad ainiai žinotų, kas buvo praeityje, ir tinkamai tai įvertintų. Toks žmogus yra Krekenavoje, Naujamiestyje (Panevėžio r.) ir kitur žinomas žurnalistas ir fotomenininkas Julius Vaupšas, kurio nuoširdžių straipsnių ir įsimintinų nuotraukų rasime Panevėžio rajono spaudoje ir kitur, štai dabar Krekenavos seniūnijos salėje surengė fotodarbų parodą „Toli arti“, skirtą spaudos atgavimo 100-osioms metinėms Lietuvoje. Parodoje eksponuojamos 75 fotonuotraukos, kuriose užfiksuotos vietos, susijusios su knygnešyste: paminklai, pastatai, kryžiai, įvairūs minėjimai, knygnešių artimieji, taip pat kapinaitės, kuriose palaidoti knygnešiai.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija