Atnaujintas 2004 gruodžio 3 d.
Nr.91
(1294)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Vilkaviškio vyskupijoje

Šakių dekanate

Meilės giesmę žemė girdi

Sintautų bažnyčios choristai
ir jo vadovė
Birutė Garmuvienė (priekyje)

Vilkaviškio Katedros
ir Kultūros centro mišriam
kameriniam chorui vargonuoja
Saulius Bieliūnas
Gedimino JOKŪBAIČIO
nuotraukos

Už paramą rengiant koncertą
Sintautų kultūros centro
vadovės Vida Čeplevičienė
ir Laima Girdauskienė dėkoja
Lekėčių klebonui
kun. Gediminui Marcinkevičiui

SINTAUTAI. Lapkričio 20-ąją į bažnytinių chorų šventę „Giesmė-2004“ Sintautų Švč.M.Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje iš Marijampolės, Vilkaviškio ir Šakių dekanatų suvažiavo bažnytinių, ir ne tik, chorų giesmininkai, savo širdį ir sielą atidavę giesmei, Dievui, Marijai ir dangiškajai chorų globėjai šv.Cecilijai, kurios dieną minime lapkričio 22-ąją. Pasak Sintautų kultūros centro direktorės Laimos Girdauskienės ir renginių organizatorės Vlados Čeplevičienės, „tokia šventė Sintautuose prasidėjo nuo pavienių entuziastų, šiandien ji įgavo pagreitį, išsiliejo į didesnį chorų judėjimą. Nesitikėjome, jog į šventę atvyks vaikų ir jaunimo chorai. Tai jaudina, reikalauja ypatingos meilės ir rūpesčio“.

Šventė prasidėjo šv.Mišiomis, kurias aukojo Lekėčių parapijos klebonas kun. Gediminas Marcinkevičius, giedojo Lekėčių Šv.Kazimiero bažnyčios suaugusiųjų choras (vadovas Tomas Lapinskas).

Klebonas pamoksle akcentavo pagrindinius biografijos momentus šv.Cecilijos, kurią Bažnyčia gerbia už jos herojišką ištikimybę Kristui. Kankinės vainikas liudija, kad jos meilė Kristui buvo stipresnė už kančios baimę. „Nebijokite tų, kurie žudo kūną, bet negali užmušti sielos (...) o jūsų netgi visi galvos plaukai suskaityti. Tad nebijokite“ (Mt 10, 28-30) - šis Kristaus paraginimas nebijoti persekiotojų šv.Cecilijai atnešė gražiausių vaisių.

Ištikimoji Bažnyčios dukra šv.Cecilija yra sakralinės muzikos ir giesmės globėja. Choristai visada išlikdavo uoliausi bažnyčios bendradarbiai, jais išlieka ir dabar. Jie savo giesmėmis praturtina Bažnyčios liturgiją ir padeda žmonėms lengviau kelti širdis į Dievą. Dėl to II Vatikano Susirinkimo dokumentuose didelis dėmesys skiriamas bažnytinei muzikai. „Giesmė, daina, darbas ir pareiga - tai mūsų Lietuva“, - šiais žodžiais garbės prelatas Antanas Maskeliūnas pakvietė choristus ir jų vadovus į Kultūros centro salę. Čia, tyliai skambant L.van Bethoveno „Sonatai pianinui“, „Elizai“, J.S.Bacho „Gavotte“, į salę rinkosi žiūrovai ir šventės dalyviai.

Šventės vedėjos Vida ir Laima scenon kvietė vaikų chorą iš Marijampolės. Tai Šv.arkangelo Mykolo bažnyčios šeštadieninės mokyklėlės, kuri gyvuoja jau dešimt metų, auklėtiniai (choro vadovė s. Daiva Staskevičiūtė). Nuotaikingai skambėjo mažųjų giesmė „Per pasaulį eidamas garbink Dievą“.

Vargonininkės Birutės Pavalkienės vadovaujamas Marijampolės Šv.Vincento Pauliečio bažnyčios vaikų ir jaunimo choras giedojo giesmę „Marijai“, kun.Petro Kanapkos giesmę šv.Cecilijai. Ir vėl scenoje - s. Daivos vadovaujamas jaunimo choras. Sudainuota daina ar sugiedota giesmė visam laikui pasilieka mumyse. Nuolat, net ir nežinant, materializuojasi įvairiomis mūsų fizinio ir dvasinio gyvenimo formomis. Vadinasi, daina ir giesmė gimsta ne tada, kai ji parašoma, o kai ją išgirsta pirmasis klausytojas. Tada prasideda giesmės ir dainos tikrasis gyvenimas.

Šv.Mišių aukos metu savo jėgas išbandęs Lekėčių Šv.Kazimiero bažnyčios choras (vargonininkas T.Lapinskas) sceną užleidžia savo parapijos vaikų chorui „Viktorija“, kuris gyvuoja tik tris mėnesius (vargonininkė Aleksandra Bieliauskienė). Šventės vadovės padėkojo Lekėčių choristams už giesmes, priminė, jog artėja šv.Kalėdos ir kvietė dalyti meilę, gėrį, supratimą savo artimui.

Aplodismentais žiūrovai sutiko Vilkaviškio Katedros ir Kultūros centro mišrų kamerinį chorą (vadovai Laima ir Albinas Venclovai, vargonininkas Saulius Bieliūnas, akompaniatorius Ričardas Makūnas). Juos keitė šventės senbuviai - Lukšių Šv.Juozapo bažnyčios choras (vargonininkė Gražina Štrimaitienė).

Pirmą kartą giedojo šventėje Šakių liuteronų parapijos choras, vadovaujamas Linos Kelertienės. Gelgaudiškio Šv.Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčios choras, vadovaujamas vargonininko Edgaro Pilypaičio, atliko giesmes „Veni, hies“ ir „Mano Viešpatie, Dieve tiesos!“ kun. Kastyčio Matulionio žodžiais. Pagerbdami ilgametį choristą Stanislovą Aleksą, neseniai išėjusį Amžinybėn, gelgaudiškiečiai sugiedojo giesmę „Ramybės uostas“.

Skambėjo Griškabūdžio Šv.Kristaus Atsimainymo bažnyčios choro, vadovaujamo vargonininkės Kristinos Vaznytės, bei šventės šeimininkų Sintautų Šv.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios choro (vargonininkė Birutė Garmuvienė) giesmės.

Aštuntąją bažnytinių chorų šventę pagerbė Sintautų klebonas prel. A.Maskeliūnas, Lekėčių klebonas kun. Gediminas Marcinkevičius, Šakių rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, Sintautų seniūnijos seniūnas Albinas Kubilius ir kt.

Šventę rėmė: Šakių rajono savivaldybė, individuali Danutės Šimkevičienės įmonė, prelatas A.Maskeliūnas. A.Kasparevičienė pasidžiaugė bažnytinių chorų gausa ir branda, prisiminė pirmąjį Zanavykų kongresą, įvykusį 1930-aisiais , kada Šakiuose pirmą kartą nuskambėjo Šakių, Lukšių, Griškabūdžio, Barzdų ir kitų Zanavykijos choristų giesmės, išreiškė viltį, jog susibūrę bažnytiniai chorai galėtų organizuoti Sūduvos katalikiškų chorų kongresą.

Organizatorės įteikė padėkos raštus ir atminimo dovanėles šventės dalyviams ir rėmėjams.

Šventinis koncertas, skirtas šv.Cecilijai, baigėsi A.Račiūno giesme „Cecilija, didi šventoji“. Jungtiniam chorui dirigavo vargonininkė B.Garmuvienė, akompanavo E.Pilypaitis.

Angelė BUŠKEVIČIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija