Atnaujintas 2004 gruodžio 3 d.
Nr.91
(1294)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Taikos Kunigaikštis

Kaip įžvalgiai ir teisingai pranašas Izaijas (keli šimtai metų prieš Kristaus gimimą) kalbėjo apie Išganytoją apibūdindamas Jį neužmirštamais vardais: „Nuostabusis Patarėjas, Galingasis Dievas, Amžinasis Tėvas, Ramybės Kunigaikštis. Jo viešpatavimas be ribų, o taika begalinė“ (Iz 9, 5 – 6).

Ir išties kas tik prieš 2000 metų, kad ir dulkėtuose Palestinos vieškeliuose susitikdavo su Dievo Sūnumi, nelikdavo toks pat. Vieni žydai, nuolankiaširdžio Jėzaus ramybės, taikos dvasios ir gailestingosios meilės darbų šviesos apšviesti, su nuostaba, dėkingumu ir džiaugsmu išpažindavo, kad Jis yra Mesijas, o štai kiti, nors ir suprato, kad Jo darbai liudija Jo dieviškąją pasiuntinybę, nesiliovė piktžodžiavę.


Atgaila atnaujinti meilę
ir ištikimybę Kristui

Ganytojiškasis laiškas pradedant
švęsti Eucharistijos metus

Brangūs broliai seserys!

Popiežius Jonas Paulius II paskelbė Eucharistijos metus. Jie truks iki 2005 metų spalio mėnesį įvyksiančio Vyskupų sinodo, skirto Eucharistijai. Drauge su visuotine Bažnyčia, atsiliepdami į Šventojo Tėvo kvietimą, pradedame švęsti Eucharistijos metus.

Kaip moko II Vatikano Susirinkimas, „Mūsų Išganytojas Paskutinės vakarienės metu, tą naktį, kurią buvo išduotas, įsteigė eucharistinę savo kūno ir kraujo auką. Taip jis pratęsė savo kryžiaus auką per amžius, iki ateis, ir mylimajai Sužadėtinei Bažnyčiai patikėjo savo mirties ir prisikėlimo atminimą – maldingumo sakramentą, vienybės ženklą, meilės jungtį, velykinį pokylį, kuriame Kristų priimame, siela pripildoma malonės, ir gauname būsimos garbės laidą“ (Sacrosanctum concilium, 47).


Vyskupijos muzikai susibūrė
į draugiją

Bronius VERTELKA

Pasvalio klebonui kun. Algiui
Neverauskui ir vargonininkui
Antanui Šaukliui reikėjo būti
korektiškiems, renkant
draugijos valdybą

Panevėžio vyskupijos bažnyčiose dirbantys vargonininkai ir chorų vadovai susirinko į Aukštaitijos sostinę ir įsteigė Vyskupijos bažnytinės muzikos šv. Cecilijos draugiją. Jos valdybos pirmininku tapo 32 metus vargoninkaujantis ir vargonų remonto bei statybos įmonę turintis Antanas Šauklys. Pavaduotojo pareigos patikėtos Panevėžio Švč. Trejybės bažnyčios vargonininkui maestro Jonui Grubliauskui.

Apie Telšių vyskupijoje veikiančią Šv. Cecilijos draugiją Panevėžyje gyvenantis A. Šauklys sužinojo prieš trylika metų. Jos narių nuotrauką, išspausdintą „XXI amžiuje“, jis tebesaugo iki šių dienų. Pastaraisiais metais A. Šauklys palaikė glaudžius ryšius su Telšių vyskupijos šios draugijos nariu Pranu Mačerniu, kuris diriguoja giesmių šventėms.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija