Atnaujintas 2004 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1297)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Išeivijos padangėje Teatrališkos
tautos šventė

JAV kultūros tarybos XI teatro festivalis

Čikagos „Žaltvykslės“
aktoriai. Viduryje stovi
režisierė Ilona Čiapaitė

Niujorko „The Baltic
Theatre“ aktorė Vita
Jakulevičiūtė
ir Martynas Ivinskis

Los Andželo dramos
sambūrio aktoriai Sigutė
Mikutaitytė-Miler, Artūras
Čėsna, Daina Žemaitytė
ir Jolanta Jonytė-
Pagužinskienė

„Žaltvykslės“ aktoriai
Tomas Umbrasas
ir Dalia Cidzikaitė

Pirmasis lietuviškas spektaklis JAV buvo suvaidintas 1889 metais Plymoute, Pensilvanijoje. Jį surengė laikraščio „Vienybė lietuvninkų“ redakcija. Pagrindinė tema – lietuvių emigrantų gyvenimas bei jų likimas Amerikoje. Po to spektaklio garsas pasiekė visus lietuvių emigrantus. Čikagos lietuviai pirmą teatro draugiją įsteigė 1892 metais.

Keitėsi laikai, bet neišnyko geri darbai. Steigėsi teatralų grupės. Kilo mintis suburti visas grupes pasirodymui ir tokį renginį pavadinti teatro festivaliu. 1968 m. lapkričio 27 d.–gruodžio 1 d. įvyko pirmas Teatro festivalis Čikagoje. Jame dalyvavo penki teatro sambūriai. Festivalių pradininkas ir sumanytojas – rašytojas, dramaturgas Anatolijus Kairys, tuometis Lietuvių bendruomenės (LB) Kultūros tarybos pirmininkas.

Po A.Kairio vadovavimo pasikeitė keturios Kultūros tarybos, bet jo pradėta tradicija tęsiama toliau. Devyni teatro festivaliai vyko Čikagoje, kaip ir šis, vienuoliktasis. Tik vienas festivalis buvo organizuotas Kanadoje. Į kiekvieną jų kviečiami mūsų kaimynai kanadiečiai, bet šiais metais jie nedalyvavo. Teatro festivaliai – ne konkurencijai ir ne tautinei reprezentacijai, o darbo paskatai ir išeivijos kultūrinei reprezentacijai. Šie tradicija tapę festivaliai parodė, kokį neįkainojamą turtą bei jėgą turi išeivijos dirbančioji dalis. Išeivijos teatrai, kad ir ne profesinio lygio, įeina į mūsų tautos istoriją. Jie palaiko lietuvišką dvasią bei tautinį sąmoningumą. Surengti teatro festivalį yra našta ir atsakomybė. Reikia nemažai ekonominių išteklių, taip pat daug žmogiškos energijos. Ekonominiu požiūriu taip pat yra sunku, tačiau LB Kultūros tarybai į pagalbą atėjo Lietuvių fondas, kuris ir padėjo išspręsti organizacinius sunkumus.

JAV LB Kultūros tarybos XI teatro festivalis įvyko lapkričio 26-28 dienomis Čikagoje, Jaunimo centre. Jame dalyvavo Los Andželo dramos sambūris, kuris šiais metais švenčia sėkmingos veiklos 50-metį. Jie parodė Algimanto Žemaitaičio režisuotą A.Kairio komediją „Pilietybės godos“. Čikagos „Žaltvykslė“ (įsteigta 2000 metais LB Kultūros tarybos pirmininkės Marijos Remienės) pristatė tragikomediją pagal dramaturgo Uglis Seglis vienaveiksmę pjesę „Kampelis“. Niujorko „The Baltic Theatre, Inc“ neseniai susibūrę profesionalai ir mėgėjai parodė miuziklą pagal žymaus dramaturgo Kazio Sajos pjesę „Savaitgalio romanas, arba Palangos Liūtas“. Šio teatro režisierius – meno mokslo magistras, „Baltic Theatre“ prezidentas Gintautas Jaras.

Teatro festivalį paįvairino svečias iš Lietuvos, Kauno valstybinio akademinio teatro aktorius ir režisierius Viktoras Valašinas. Aktorius V.Valašinas yra sukūręs daugiau kaip šimtą vaidmenų. Likimas lėmė, jog jam teko beveik visi pagrindiniai vaidmenys.

XI teatro festivalis vyko sėkmingai. Šiai progai išleistas specialus festivalio leidinukas, kurį redagavo M.Remienė. Įžanginiame žodyje rašoma: „Lietuviai mėgsta teatrą. Lietuva yra teatrališka tauta. Įvairūs papročiai yra teatrališki. Lietuvį vaidyba lydi visą gyvenimą nuo kūdikystės iki laidotuvių apeigų. Lietuviai, atvykę į užjūrį, atsivežė savo papročius. Mūsų renginiai yra lietuviško pasirodymo vieta“.

Po paskutinio spektaklio vyko apdovanojimai ir vaišės. Buvo sudaryta premijų komisija: Kauno teatro aktorius ir režisierius V.Valašinas, aktorė Julija Dantienė iš Filadelfijos ir poetė, aktorė Eglė Juodvalkė. Apdovanojimai – „Oskarai“ buvo paskirti: už geriausią režisūrą ir scenografiją – „Žaltvykslei“ (Čikaga, Ilinojus), teatro kolektyvo režisierė Ilona Čepaitė; už geriausią moters vaidmenį – Daliai Cidzikaitei ir jaunam aktoriui debiutantui Tomui Umbrasiui (abu „Žaltvykslės“ teatro aktoriai). Niujorko „The Baltic Theatre“ premijos paskirtos geriausiam vyro vaidmens atlikėjui Vaidui Sederavičiui ir už debiutą – Vestai Jansonaitei bei Los Andželo dramos sambūriui: už nepagrindinio vyro vaidmenį – aktoriui Juozui Pupiui ir už nepagrindinį moters vaidmenį – aktorei Raisai Urbanienei.

Specialiu žymeniu JAV LB Kultūros taryba pažymėjo Los Andželo dramos sambūrį, kuris šiais metais švenčia savo sėkmingos veiklos 50 metų jubiliejų. Jis dalyvavo visuose festivaliuose ir visi jų vaidinti veikalai buvo tik lietuvių rašytojų kūriniai.

XI teatro festivalyje dalyvavo ir jį sveikino JAV LB Tarybos pirmininkė Regina Narušienė, Lietuvos Respublikos konsulas Arvydas Daunoravičius ir Lietuvių fondo valdybos pirmininkas Arvydas Tamulis. Raštu sveikino JAV LB Krašto valdyba.

JAV LB Kultūros tarybos pirmininkė ir XI teatro festivalio rengėja M.Remienė ypač gražiai padėkojo Lietuvių fondui, be kurio finansinės pagalbos nebūtų įvykęs šis festivalis. Be to, ji padėkojo visiems režisieriams, aktoriams bei talkininkams ir svečiams už apsilankymą į spektaklius.

Teatro festivalis visada yra šventė, nauji įspūdžiai, naujos pažintys, kolektyvų pasirodymai, kūrybinių idėjų ir sumanymų apsikeitimas. Šis XI teatro festivalis subūrė įvairių kartų, skirtingų likimų bei gyvenimiškos patirties žmones, padeda puoselėti išeivijos istorinį ir kultūrinį paveldą. Tai prasminga valios, drąsos bei idealizmo šventė. Kultūros tarybos pirmininkės M.Remienės išsakytomis mintimis užverstas dar vienas išeivijos kultūros istorijos lapas – XI teatro festivalis.

JAV LB Kultūros tarybos informacija

Jono KUPRIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija