Atnaujintas 2004 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1297)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Po bažnyčių skliautais
ir filharmonijos salėje

Jaunimo kamerinių chorų sakralinės muzikos
festivalis „Cantate Domino“

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Č.Sasnausko kamerinio
choro vadovas Mindaugas
Radzevičius su apdovanojimu

Pakalbinęs vieną pirmųjų bažnytinių chorų posovietinėje Lietuvoje kūrėjų Rolandą Daugėlą, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Kauno fakulteto Muzikos didaktikos ir dirigavimo katedros vedėją, Kauno Švč. M.Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto Didžiojo) bažnyčios kamerinio choro meno vadovą ir dirigentą, XII jaunimo kamerinių chorų sakralinės muzikos festivalio sekretorių, sužinojau festivalio rengimo istoriją. „Kai 1992 metais buvo surengtas pirmasis kamerinių chorų sakralinės muzikos festivalis, niekas tuomet net negalvojo, kad šis pasėtas grūdas bus toks gyvybingas, o dabar bus surengtas jau dvyliktasis, kuris vėl stebina savo gyvybingumu, naujovių pateikimu, rimtumu ir žavia jaunyste“, – sakė R.Daugėla.


Įspūdingų renginių paletė

Aukštaitijos sostinėje vyko penktasis religinės muzikos ir meno festivalis, kuris buvo skirtas religinės muzikos, poezijos ir chorų globėjai šv. Cecilijai. Renginyje, kurį organizavo Panevėžio vyskupija ir konservatorija, dalyvavo septyniolika chorų, dvylika instrumentinių ansamblių, styginis kvartetas, solistės Regina Juškienė ir Edita Sargautytė. Festivalis atskleidė visų jame dalyvavusių žmonių išaugusią brandą ir aukštą meninį pasirengimą.


Vaikystės spindulių neužgoš grėsmingiausia juoduma

Rašytojos mažasis kaimynas
Justas Puodžius skaito
kūrinėlį iš jos knygos
„Mūsų skaitinėliai“.
Iš kairės sėdi: Vaikų
literatūros muziejaus
darbuotoja Danutė
Žilionienė, vedėja Daiva
Šarkanauskaitė, rašinio
autorius Vladas Vaitkevičius
ir Marija Macijauskienė

Ne vienas Kauno pradinukas ilgai atsimins lapkričio 17-ąją. Tądien jis, mokytojų atlydėtas į Vaikų literatūros muziejų, galėjo kiek širdis geidžia bendrauti su poete, eseiste, atsiminimų rašytoja, buvusia ilgamete Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktore Marija Macijauskiene, pristačiusia ką tik leidyklos „Naujasis amžius“ išleistą savo pirmąją knygelę vaikams „Mūsų skaitinėliai“. Su rašytoja ir kitais renginio svečiais klausytojus supažindino muziejaus vedėja Daiva Šarkanauskaitė.


Rašymas – tik būdas suprasti

Rašytoja Vanda Juknaitė
skaito ištrauką iš naujausios
savo eseistikos knygos

Varėnos viešojoje bibliotekoje įvyko skaitytojų susitikimas su rašytoja, dramaturge, pedagoge Vanda Juknaite.

Literatūrinio vakaro metu rašytoja šiek tiek praskleidė savo kūrybinių sumanymų užsklandą, ir varėniškiai skaitytojai turėjo puikią progą bent truputį pajusti rašytojos matomą ir įsivaizduojamą pasaulį.

Savos kūrybos vakare rašytoja skaitė keletą ištraukų iš naujausios eseistikos knygos ,,Išsiduosi. Balsu“, su kurios herojais – artimųjų atstumtais ir nelaimingais gatvės vaikais – rašytoja bendravo ir dirbo Atgimimo pradžioje.


Sugrįžtame išeidami

Kaune, Adelės ir Pauliaus Galaunių namuose-muziejuje, pristatyta anksti mirusios poetės Reginos Pakėnienės (1954-1994) eilėraščių knyga „Paslėpsiu tave nuo pasaulio“. Šią vasarą ją kukliai, bet gražiai ir skoningai papuoštą jaunos dailininkės Džiuljetos Čebatoraitės piešiniais, išleido vis labiau populiarėjanti ir knygų leidyba garsėjanti leidykla „Naujasis lankas“.


Almančios versmės

Minėjau jus ne kartą / Saulėlydžiu, Kybartai, / Kada buvau / Paklydęs / Voratinkly kelių.

Šiais dainos žodžiais prasidėjo buvusio Kybartų gimnazijos anglų kalbos ir fizikos mokytojo Jeronimo Šalčiūno (dabar gyvena Marijampolėje) šeštosios knygos „Almančios versmės“ pristatymas Kybartų kultūros centre. Susitikimą su buvusiu kraštiečiu organizavo Viešosios bibliotekos darbuotojos.


„Neliūdėk, širdie, žiedai dar nenuvyto…“

Kalvarijos literatų klubas „Rasa“ būrin sukvietė žmones, kuriančius, ieškančius ir mylinčius lietuvišką žodį, knygą. Čia susirinko poetai Albinas Slavickas, Zita Dzidolikienė, Marija Mikalauskienė ir atstovai iš keturių literatų klubų: „Girių versmė“ (Kazlų Rūda), „Sietynas“ (Marijampolė), „Tėkmė“ (Alytus), „Jotvingis“ (Lazdijai).


Prisimintas ,,Fakto“ kūrimas

Kompozitorius Juozas
Širvinskas, aktoriai
Regimantas Adomaitis,
Vaiva Mainelytė ir režisierė
R. Grikevičienė susitikime
su varėniškiais

Varėnos kultūros centro ir parodų salėje vyko lietuviško kino ir menų festivalis ,,Verpetai“. Visi, tebejaučiantys nostalgiją lietuviškam kinui, turėjo puikią progą išvysti keletą lietuviškų filmų. Vyko ir filmo ,,Faktas“, kurto Zervynose ir Pirčiupiuose, pristatymas.

Kino vakare dalyvavo antroji režisierė R. Grikevičienė, aktoriai V.Mainelytė ir R.Adomaitis ir kompozitorius J.Širvinskas, Zervynų kaimo žmonės. Trijų Zervynų kaimo dainininkių padainuota graudi dzūkiška daina tarsi priminė Pirčiupių tragediją ir pagal ją pastatyto filmo siužetą.


Pasipildo naujais eksponatais

Ukmergės rajono Veprių gyvenvietės muziejų kasmet aplanko nemažai mūsų kraštiečių, svečių iš visos šalies, užsienio. Šio muziejaus įkūrėjas mokytojas Jonas Žentelis nuolat rūpinasi ir džiaugiasi gausėjančiais eksponatais. Jis pasakoja, jog muziejus buvo įkurtas 1967 metais ir gyvuoja tik gerų žmonių dėka. Vadovas mena tuos laikus, kai iš vienkiemių į gyvenvietę besikeliantys žmonės dovanojo ar už simbolinę kainą pardavė nemažai namų apyvokos daiktų, įvairių senienų, spaudos leidinių, šventų paveikslų. Pats J.Žentelis taip pat aktyviai rinko eksponatus, važinėjo, bendravo su aplinkinių kaimų gyventojais.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija