Atnaujintas 2004 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1297)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Prisimintas ,,Fakto“ kūrimas

Kompozitorius Juozas
Širvinskas, aktoriai
Regimantas Adomaitis,
Vaiva Mainelytė ir režisierė
R. Grikevičienė susitikime
su varėniškiais

Varėnos kultūros centro ir parodų salėje vyko lietuviško kino ir menų festivalis ,,Verpetai“. Visi, tebejaučiantys nostalgiją lietuviškam kinui, turėjo puikią progą išvysti keletą lietuviškų filmų. Vyko ir filmo ,,Faktas“, kurto Zervynose ir Pirčiupiuose, pristatymas.

Kino vakare dalyvavo antroji režisierė R. Grikevičienė, aktoriai V.Mainelytė ir R.Adomaitis ir kompozitorius J.Širvinskas, Zervynų kaimo žmonės. Trijų Zervynų kaimo dainininkių padainuota graudi dzūkiška daina tarsi priminė Pirčiupių tragediją ir pagal ją pastatyto filmo siužetą.

Vakaro svečiai prisiminė filmo, kuriame vaidino talentingiausi aktoriai ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos, Rusijos, kūrimo aplinkybes ir filmavimo atmosferą. Kompozitorius Juozas Širvinskas, pristatęs filmą, stebėjosi, kaip filme, pastatytame sovietmečiu, galėjo skambėti Zervynų ir Žiūrų kaimų dainininkių giedama ,,Marija, Marija“. Jis taip pat prisiminė, kad, kai jau buvo baigiamas statyti filmas, sutiko moterį iš Pirčiupių, kuri kompozitoriui papasakojo, kad tragedija Pirčiupiuose vyko lygiai taip, kaip pasakojama filme. Todėl, pasak J.Širvinsko, buvo savotiškai džiugu, kad filmo kūrėjai sugebėjo atkurti Dzūkijos kaimo tragedijos autentiką.

Aktorė Vaiva Mainelytė, filme suvaidinusi besilaukiančią moterį, sakė, kad šiuo filmu prasidėjo ir iki šiol tebesitęsia jos pažintis su Dzūkija.

Atvirai apie filmavimo užkulisiuose vykusias humoristines istorijas dalijosi aktorius Regimantas Adomaitis, kuriam pažintis su Dzūkija prasidėjo vaidinant Zervynose, tik dar anksčiau pastatytame filme ,,Niekas nenorėjo mirti“.

Aktoriams vieną ar kitą situaciją čia pat, iš salės, primindavo Zervynų kaimo žmonės, kurių dauguma buvo filmo herojai. Jiems pusantro mėnesio kaime trukusio filmo statymas buvo visam gyvenimui įsiminęs įvykis. Dažna zervyniškė ir dabar giriasi, kad ne bet kas, o Artistas jos namuose gyveno! Jos ir dabar kaip malonią staigmeną prisiminė, kaip už filmo dekoracijomis užstatytus laukus gavo kompensaciją gatavomis bulvėmis.

O vėliau, kai po susitikimo su vakaro svečiais buvo rodomas filmas, Zervynų kaimo žmonės salėje šnibždėjo: ,,Va, va, žiūrėkit, tankai nuo Svirnelių kryžių važiuoja, va, ir amžinatilsį Vitas, ir Agotaitė...“.

Rūta AVERKIENĖ

Varėna

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija