Atnaujintas 2004 gruodžio 15 d.
Nr.94
(1297)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pasipildo naujais eksponatais

Ukmergės rajono Veprių gyvenvietės muziejų kasmet aplanko nemažai mūsų kraštiečių, svečių iš visos šalies, užsienio. Šio muziejaus įkūrėjas mokytojas Jonas Žentelis nuolat rūpinasi ir džiaugiasi gausėjančiais eksponatais. Jis pasakoja, jog muziejus buvo įkurtas 1967 metais ir gyvuoja tik gerų žmonių dėka. Vadovas mena tuos laikus, kai iš vienkiemių į gyvenvietę besikeliantys žmonės dovanojo ar už simbolinę kainą pardavė nemažai namų apyvokos daiktų, įvairių senienų, spaudos leidinių, šventų paveikslų. Pats J.Žentelis taip pat aktyviai rinko eksponatus, važinėjo, bendravo su aplinkinių kaimų gyventojais.

Prasidėjus Atgimimui,1992 metais muziejus persikėlė į naują pastatą, kuris buvo pastatytas Stepono Jankeliūno pastangomis. Pasak muziejaus įkūrėjo, šios patalpos – paskutinis visuomeninės ir kultūrinės paskirties objektas, pastatytas kolūkio lėšomis.

Pirmuosius eksponatus muziejui perdavė Algirdas Rudavičius. Jis iš Ukmergės į Veprius atvežė daug savo tėvo sukauptos bibliotekos – knygų, žurnalų, kitų daiktų. Kaip teigia V.Žentelis, muziejaus ekspozicijas papildė ukmergiškių Mildos Žentelienės, Leonardo Dabužinsko, Valento Šimonio ir kitų geradarių padovanoti daiktai. Šiais metais į Veprių muziejų buvo perduoti penkerių metų „XXI amžius“ komplektai. Už šią vertingą dovaną J.Žentelis dėkingas Ukmergės Švč. Trejybės bažnyčios klebonui kun. Petrui Purliui. Veprių muziejaus vadovas teigia, jog dovanos, kainuojančios per 600 Lt, patys nebūtų įstengę įsigyti.Visus, kurie prisideda prie šio muziejaus turtinimo, sunku būtų išvardyti, tačiau J.Žentelis mena vieną kaunietį, kuris padovanojo daug vertingų knygų, antikvarinę siuvimo mašiną. Nepažįstamas kaunietis šiuos eksponatus nusprendė padovanoti tuomet, kai čia apsilankė su ekskursija atvykusi jo žmona.

Muziejaus vadovas išsakė daug gražių žodžių tiems, kurie nuolat padeda sutvarkyti, paremontuoti visų mėgstamą ir gausiai lankomą muziejų. J.Žentelio mokinys Albertas Bagdonavičius padovanojo šiferio, kuris panaudotas sienoms bei durims apšiltinti. UAB „Ukmergės energija“ direktorius Juozas Kupčinskas skyrė muziejui stiklo.

J.Žentelis džiaugiasi, kad aplinkui tiek daug gerų žmonių, kurių dėka turtinami muziejaus eksponatai, gražinamas pastatas.

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Vepriai, Ukmergės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija