Atnaujintas 2004 gruodžio 22 d.
Nr.96
(1299)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kaunas ir kultūra

Benjaminas ŽULYS

Kauno miesto savivaldybėje buvo surengtas platus pokalbis apie miesto kultūrinį gyvenimą, jo raišką, vadybą, veiklos perspektyvas. Išvadas, apibendrinimus, samprotavimus pagal atliktus sociologinius tyrimus šiam seminarui parengė Žinių visuomenės institutas. Jo direktorius prof. hab. dr. Robertas Jucevičius, asocijuota ekspertė dr. Ieva Gaižutytė, Kauno technologijos universiteto Socialinių tyrimų laboratorijos vedėjas prof. hab. dr. Gediminas Merkys apžvelgė atliktų sociologinių tyrimų rezultatus, atsakė į susirinkusių kultūros, mokslo darbuotojų, žurnalistų klausimus. Diskutuota apie kultūros paslaugų mieste patrauklumą ir trūkumą, konkrečių kultūros įstaigų pasiekimus ir jų veiklos tobulinimą, kultūros finansavimo, vadybos bei kainodaros klausimus, informavimo būdus, kultūrinio gyvenimo atspindėjimą žiniasklaidoje, taip pat – kultūrinio gyvenimo aspektus, formuojančius miesto įvaizdį.


Katalikų Bažnyčiai
grąžins kultūros vertybes

Iki kitų metų sausio 20 dienos planuojamoje pratęsti Seimo sesijoje ketinama svarstyti Lietuvos Katalikų Bažnyčios nuosavybės teisės į kilnojamąsias kultūros vertybes atkūrimo įstatymo projektą. Seimas po pateikimo pritarė šiam, kultūros ministro Vladimiro Prudnikovo pristatytam, įstatymo projektui. Jį dar svarstys Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros bei Žmogaus teisių komitetai.


Armonikų atlaidai prieš Adventą

Rūta Jonuškienė

Šventėje grojo ne tik kapelos,
bet ir liaudies muzikantai
Audronės Driskiuvienės
nuotrauka

Dvi dienas Utenoje, tarp muzikantų vadinamoje Rytų Aukštaitijos kapelų sostine, polkomis, valsais ir dainomis skambėjo Lietuvos kaimo kapelų ir liaudies muzikantų šventė „Linksmoji armonika - 2004“.

Visada pritrūksta bilietų

„Linksmoji armonika-2004“ - tai jau penkioliktasis toks liaudiškos muzikos puoselėtojų ir gerbėjų susibūrimas, tarp uteniškių dar vadinamas didžiaisiais armonikų atlaidais, kuriems nereikia papildomos reklamos. Kultūros centro salėje patogiai įsitaiso tik patys laimingiausieji ir ištikimiausieji kapelų muzikos mylėtojai, nes visiems bilietų pritrūksta.


„Laikai gerumą širdyje,
tarytum duoną rankoj“

Tirpte tirpsta metai. Laukiame... Laukiame stebuklo. Gyvename Viltimi. Gyvename Advento nuotaikomis.

Džono Metfordo šviečiamojo pobūdžio enciklopediniame žodyne „Krikščionybė: realijos ir legendos“ (V., 2001) apie Adventą rašoma: „Adventas – tai krikščioniškojo kalendoriaus laikotarpis, reiškiantis pasiruošimą Kristaus gimimui ir jo atėjimui. Iš pradžių šį laikotarpį sudarė 6 savaitės, dabar – 4. Viduramžiais Adventas, kaip ir Gavėnia, buvo atgailos laikotarpis – rūstaus atėjimo laukimas. Dabar akcentas perkeltas į džiaugsmingą atėjimo prasmę; daugiau dėmesio skiriama Išganytojo laukimui“.


Languose uždegamos žvakutės

Panevėžio savivaldybės viešosios bibliotekos filiale „Šaltinėlis“ atidaryta Panevėžio vyskupijos „Caritas“ vaikų ir jaunuolių užimtumo centro vaikų darbų paroda, skirta adventinei akcijai „Gerumas mus vienija“.

Tai trečia tokia ekspozicija artėjant Kalėdoms. Dvi jų buvo surengtos ankstesniais metais. Mintis rengti parodas bibliotekoje kilo ėmus bendradarbiauti vyskupijos „Caritas“ ir „Šaltinėliui“. Į pirmosios atidarymą atvyko vyskupas Juozas Preikšas, į antrosios - kun. Robertas Grigas. Šiemet į biblioteką nepasididžiavo užsukti vyskupas Jonas Kauneckas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija