Atnaujintas 2004 gruodžio 24 d.
Nr.97
(1300)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Palaimintojo J. Matulaičio parapijos tikintieji melsis prie naujo altoriaus

Palaimintojo Jurgio Matulaičio
bažnyčia Vilniaus Viršuliškių rajone

Vilniaus arkivyskupas metropolitas
kardinolas Audrys Juozas Bačkis
pašventino nuolatinį Palaimintojo
Jurgio Matulaičio bažnyčios altorių

Sekmadienio šv. Mišiose pašventintas nuolatinis Vilniaus Palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios altorius.

Pirmojoje atkūrus nepriklausomybę pastatytoje šventovėje tikintieji septynerius metus būrėsi maldai prie laikino altoriaus bažnyčios viduryje. Tačiau po ilgų diskusijų bendruomenė nutarė nuolatinį altorių įrengti ten, kur buvo suprojektavęs bažnyčios architektas Gediminas Baravykas - rytinėje pusėje, šventovės gale.

Kaip sakė Palaimintojo J. Matulaičio bažnyčios klebonas kun. Stasys Guja, krikščionys antrojo Viešpaties atėjimo laukimą tapatina su tekančia saule, todėl altoriai tradiciškai įrengiami rytų pusėje.

Skulptoriaus Vlado Urbonavičiaus sukurta presbiterija, tabernakulio kolona ir altorius pagaminti iš itališko granito ir žalvario. Pasak klebono, vien medžiagos kainavo apie 130 tūkst. litų. Pinigus altoriui įrengti, kaip ir pačios bažnyčios statybai, paaukojo parapijos tikintieji, dalį lėšų paskolino Vilniaus arkivyskupijos kurija.

Nuolatinio šventovės altoriaus pašventinimo apeigoms sekmadienį vadovavo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis. Bendruomenės šventėje dalyvavo pirmasis parapijos klebonas kun. Medardas Čeponis ir vėliau čia dirbęs kun. Aušvydas Belickas, kiti žmonės, kurių pastangomis iškilo ši bažnyčia ir susibūrė Palaimintojo J. Matulaičio bendruomenė.

Naują parapiją, kuri pavadinta pirmojo lietuvio Vilniaus arkivyskupo vardu, 1988 m. lapkričio 14 d. įsteigė Vilniaus arkivyskupas Julijonas Steponavičius.

1991 m. spalio 30-osios vidurdienį Palaimintojo J.Matulaičio bažnyčios statybos vietoje vyskupas Juozas Tunaitis pašventino ir į pamatą įmūrijo kertinį bažnyčios akmenį. Pirmosios Mišios modernioje bažnyčioje buvo aukojamos 1996-ųjų gruodžio 22 d.

Parapijos teritorijoje, kuriai priklauso Viršuliškės, Justiniškės, Pašilaičiai ir dalis Šeškinės, gyvena apie 92 200 žmonių. Iš jų 60 925 yra katalikai. Sekmadieniais ir švenčių dienomis Palaimintojo J. Matulaičio bažnyčios šv. Mišiose dalyvauja apie 4,5-5 tūkst. tikinčiųjų.

Pagal Eltą

Mykolo Ambrazo (ELTA) nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija