Atnaujintas 2004 gruodžio 31 d.
Nr.98
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Baltojo grožio spalvos

Benjaminas ŽULYS

Dvi iš parodos organizatorių –
Dainora Čižinauskienė
ir Regina Žukauskienė

Kaune, Religijos studijų kolegijoje, veikia ir visą sausio mėnesį dar vyks paroda „Balto popieriaus tyli kalba“. Ją organizavo Kauno apskrities ikimokyklinių įstaigų Dailės ugdytojų draugija, Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrius, Kauno menų darželis „Etiudas“, šeimininkai – Religijos studijų kolegija. Parodos projekto rengėjos – Dainora Čižinauskienė (kuratorė dr. Rimanta Matlašaitienė –Kauno apskrities ikimokyklinių įstaigų Dailės ugdytojų draugijos pirmininkė), Regina Žukauskienė (menų darželio „Etiudas“ direktorė), Evalda Pavydytė, Genovaitė Valeikienė, Dalė Sutkutė ir kitos auklėtojos, dailės pedagogės papasakojo apie parodą, darbus sukūrusių vaikų gabumus, pomėgius, jų požiūrį į meną, grožį. Kaip tik – požiūrį, nes darželinukai ypač suvokia tai, kas yra gražu, iškilu, priimtina jų mažoms jautrioms širdelėms.

Bet vis dėlto kodėl parodoje, o vėliau – ir įvykusiame parodos atidarymo koncerte buvo kalbama vien apie baltą spalvą. Juk esama ir daugiau spalvų, apie kurias tikriausiai taip pat galima nemažai pasakyti. Juolab kad žymių dailininkų paveiksluose vyrauja plačiausia spalvų, nesuskaičiuojamų atspalvių gama. Pedagogė dailininkė dr. R.Matlašaitienė apie baltą spalvą, baltą popieriaus lapą samprotauja ne abstrakčiai, o pateikia teorinį – filosofinį pagrindimą. „Balta spalva – tai, kas švaru, šviesu, skaistu, - sako ji. - Balti apdarai gimstančiajam, balti gėlių žiedai mirusiajam, baltas nuometas pradedančiajai šeimos gyvenimo kelią – taip buvo nuo seno. Ikimokyklinis amžius – taip pat visko pradžia, o mažas žmogus yra atviras ir imlus gėriui, grožiui, tiesai. Tad imame popieriaus lapą ir pradedame karpyti, lankstyti, dėlioti…“ Pasirodo, kad net 64–ios Kauno darželių auklėtojos ir dailininkės dvi dienas seminaruose mokėsi balto popieriaus „kalbos“. Tai ne šaukianti, rėkianti, o tyli kalba, kuria galima išreikšti visas gyvenimo nuotaikas ir spalvas, todėl ir parodos pavadinimas siejamas su tylia kalba.

Buvo atidarytos dvi ekspozicijos. Viena – gausesnė, įvairesnė, kaip minėta, Religijos studijų kolegijoje, kita, kuklesnė – Kauno švietimo ir ugdymo skyriuje. Iš balto popieriaus įvairias kompozicijas sukūrė beveik 200 vaikų, jiems talkino (bet už juos nedirbo) 70 pedagogių iš septyniolikos ugdymo įstaigų. „Visi norėjome prisiliesti prie tylos, ramybės, paprastumo“, – sakė parodos organizatorės. Taip ir įvyko. Mergaitės ir berniukai ne tik sukūrė išraiškingus darbelius, bet – ir jiems pavadinimus, o prie dažno – ir nuoširdžius vaikiškus pastebėjimus, nuotaikas. Antai lopšelio - darželio „Liepaitė“ penkerių metukų Robertina Cibulskaitė iš balto popieriaus sukūrė darbelį, kurį pavadino „Snaigė“, ir prie jo prirašė:„Snaigės nukrito iš dangaus. Snaigės būna tik baltos, o jeigu jos būtų raudonos, tai ir sniegas būtų raudonas.“ Penkiametė Gabija Anskaitytė iš lopšelio – darželio „Girstutis“ sukūrė darbelį „Snaigių šokis“, po juo kukliai parašė: „Aš įsivaizduoju, kad už mano lango šoka snaigės, o aš noriu eiti į lauką ir jas pagauti. Bet mama manęs neleidžia, nes aš truputėlį sergu…“ Penkiametė Jurgita Brazinskaitė po savo baltu darbeliu „Gražuolis angelas“ parašė taip: „Jis saugo mamą, tėtį ir mane, ir sesę.“ Šešerių metų Karolinos Aleksandravičiūtės pamąstymas po savo kūrinėliu „Gerumo gėlytės“ toks: „Aš jau paruošiau savo širdelę. Mano širdelėje pražydo baltos gerumo gėlytės…“ Nė ketverių metukų dar neturintis Matas Šapranavičius, nupiešęs „Žiemos paukščius“, vaikiškai samprotauja, kad „jie žiemą atneša su rogėm“. O kur dar Nedo Cibulsko („Snaigė“), Godos Tumpaitės („Gėlytė“), Oresto Lingio („Paukštelis“), Viktorijos Reškovos („Angelas ant debesies“) ir kitų mažųjų autorių kūryba, kuri tarsi švieste šviečia nuo baltų ekspozicijos sienų.

Tai dar ne viskas. Parodos atidarymo dieną įvyko šventinis koncertas, kuriame, suprantama, vyravo vien balta spalva. Baltais drabužėliais pasipuošę vaikai iš lopšelio – darželio „Pagrandukas“ Neringa, Miglė, Ieva, Aistė, Gabija, Artūras, du Deividai, taip pat baltai apsirengusios jų auklėtojos Nijolė Bekampienė, Giedrė Elsterienė bei Ramunė Gustienė pašoko improvizaciją „Balta tyla“. Susirinkusiesiems padainavo menų darželio „Etiudas“ auklėtinė Austėja Ramuckytė.

„Balta“ paroda, „baltas“ koncertas – tai gerų baltų minčių tėkmė.

Kaunas

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija