Atnaujintas 2004 gruodžio 31 d.
Nr.98
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pašventinta Katedros aikštės prakartėlė

Vilniaus arkivyskupas kardinolas
Audrys Juozas Bačkis pašventino
Vilniaus Katedros aikštės prakartėlę
Valdo Kopūsto (ELTA) nuotrauka

Vėlų penktadienio vakarą, prieš Piemenėlių Mišias, pašventinta Vilniaus Katedros aikštės prakartėlė. Tradiciškai centrinėse miesto aikštėse statomos prakartėlės ne tik primena Dievo įsikūnijimo istoriją, bet ir sutelkia miestelėnus, miesto svečius. Kai kur Kalėdų laikotarpiu prie prakartėlių vyksta spektakliai.

Pasak menotyrininkės Sigitos Maslauskaitės, Vilniaus Katedros aikštės prakartėlės forma primena Kalėdų eglę, japonišką pagodą ir lietuvišką trobą. Kalėdų laikotarpio statinys simbolizuoja sakralinį pastatą su senovinio, tradicinio, lietuviško pastato elementais. Pagal krikščioniškos ikonografijos tradiciją, prakartėlėje vyrauja raudona, žalia ir balta - tikėjimo, vilties ir meilės spalvos. Pagrindinių jos personažų - Juozapo, Marijos ir kūdikėlio Jėzaus figūros - natūralaus dydžio, realistiškos, kad būtų suprantamos ir dideliems, ir mažiems.

Naujas žmogaus dydžio Trijų karalių skulptūras, kurios prakartėlę papildys sausio 6 dieną, sukūrė skulptorius Algimantas Kesminas. Egzotiškus jų apdarus siuvo Vilniaus arkivyskupijos Amatų centro siuvėjos.

Centrinę Vilniaus aikštę prakartėlė pirmą kartą papuošė per 2001-ųjų Kalėdas. Pagrindines jos figūras - Mariją, kūdikį, šv. Juozapą, tris piemenukus, asilą ir porą avyčių - kūrė skulptorius Gediminas Karalius su savo studentais. Planuojama, kad ateinančiais metais prakartėlę papuoš natūralaus dydžio kupranugario skulptūra.

Pagal Eltą

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija