Atnaujintas 2004 gruodžio 31 d.
Nr.98
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

41-eri metai Suginčiuose

Kun. Česlovas Zažečkas
kunigystės šventimų
dieną (1948 m. spalio 31 d.)

1963 metų gegužę Kaišiadorių vyskupijos valdytojas (vyskupas komunistinės valdžios buvo nušalintas) kan. Povilas Bakšys į Molėtų dekanato Suginčių Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčią pasiuntė kun. Česlovą Zažecką. Ne visiems patiko aukštas, judrus, vidutinio amžiaus kunigas. Ypač į jį kreivai žiūrėjo vietinė valdžia. Kunigas, kilęs nuo Kaišiadorių, buvo persekiojamas komunistų, kurie pabrėždavo, jog jis -liaudies priešas. 1948 metais baigęs Kauno kunigų seminariją, kun. Č.Zažečkas įsitraukė į laisvės kovotojų gretas, buvo teistas. Kalėjo Kemerovo lageriuose. Kunigas ir kiti inteligentai iš Lietuvos buvo blaškomi iš vieno lagerio į kitą, nes jie kėlė nerimą prižiūrėtojams, kad nesukeltų sąmyšio tarp kalinių. (Tarp nuteistųjų Kemeravo lageriuose buvo ir garsus Lietuvos dainininkas Antanas Kučingis.)


Monsinjorui rūpi visi

Mons. Juozas Čeberiokas

Kaišiadorių vyskupijos Kuktiškių parapijos klebonui monsinjorui Juozui Čeberiokui praeinantieji metai ypač reikšmingi. Kovo mėnesį monsinjoras atšventė kunigystės keturiasdešimtmetį ir septyniasdešimtąsias gimimo metines. Tai metai, kada galima įvertinti savo nuveiktus darbus ir numatyti siekius bei planus ateičiai.

Reikia dėkoti Dievui, kad mons. J.Čeberiokas atėjo į šį pasaulį įspėjęs savo būties mįslę – būti kunigu. Gal todėl jo krikštatėviams kunigas tada pasakė: „Jis bus kunigas“.


Kunigo dovanos

Vilniaus Šv. Kazimiero (jėzuitų) bažnyčios kunigas Jonas Kastytis Matulionis, SJ, ne kartą Svėdasų krašto muziejui yra dovanojęs įvairių nuotraukų, knygų, kurios tapo vertinga informacija muziejaus lankytojams. Nuo mažens besidomintis iš Svėdasų krašto kilusio išeivijos rašytojo, knygų leidėjo ir vertėjo Stepo Zobarsko kūryba, kun. J.K.Matulionis labai rūpinasi šio rašytojo palikimo leidimu ir pristatymu visuomenei. Vien tik pastaraisiais metais dėl nenuilstančio, kupino kūrybinių idėjų kunigo pastangų pasirodė S.Zobarsko knygos „Ganyklų vaikai“, „Brolių ieškotoja“, „Riestaūsio sūnus“, „Gandras ir gandrytė“. Kai kurios šios knygos buvo leidžiamos tik užsienyje, ir Lietuvoje niekas jų nebuvo matęs. Dabar šie ir kiti S.Zobarsko kūriniai tapo visiems prieinami.


Darbais ir artimo meile

Birštono vid. mokyklos
5c klasės mokiniai -
jaunieji karitiečiai

Vieną Advento sekmadienį Birštono parapijos „Caritas“, sveikos gyvensenos klubas „Šilagėlė“, „Bočių“ bendrija bei kitos organizacijos, vadovaujami parapijos dekano monsinjoro Jono Dalinevičiaus, susirinko į Advento popietę ir sveiko maisto šventę.

Pirmiausia bažnyčioje visi dalyvavo šv.Mišių aukoje. Vėliau Kultūros centre vyko popietė, kurią pradėjo jaunieji karitiečiai - 5c klasės moksleiviai. Jie kalbėjo apie gerumą, artimo meilę, Jėzaus gimimo laukimą, pagiedojo giesmę. Dėkojo buvusiai jų mokytojai Romai Malinauskienei ir dabartinei auklėtojai Daivai Jonikaitei, kad taip gražiai juos auklėjo.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija