Atnaujintas 2004 gruodžio 31 d.
Nr.98
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kalėdos į Betliejų atnešė naują taikos viltį

Mergytė, vardu Tahrir,
aprengta Kalėdų senelio
drabužiais, padedama mamos,
Kūčių vakarą Kristaus Gimimo
bažnyčioje Betliejuje uždegė
žvakutę. Šitoje vietoje Marija
pagimdė kūdikėlį Kristų.
Turistai ir maldininkai Kūčių
vakarą plaukė į Betliejų
pasimelsti ir pasigrožėti
tradicine eisena iš Prakartėlės
aikštės į Kristaus gimimo bažnyčią

Pasveikindamas naujuosius
lyderius, palestinietis Romos
katalikų patriarchas Mišelis
Sabahas Šventojoje
Žemėje visas šalis paragino
nutraukti smurtą

Pakylėti naujų vilčių po Jasiro Arafato mirties, šeštadienį piligrimai ir naujieji palestiniečių lyderiai maldomis už taiką gimtajame Jėzaus mieste Betliejuje iškilmingai minėjo Kalėdas. Per vidurnakčio šv. Mišias nuosaikusis lyderis Mahmudas Abasas užėmė vietą, kuri per praėjusias trejas Kalėdas buvo palikta tuščia J. Arafatui - Izraelis neleido šiam vykti į Palestiniečių autonomijos teritorijoje esantį Betliejų. Izraelis J. Arafatą kaltino kurstant kraujo praliejimą, bet šį kaltinimą jis neigė.

Pasveikindamas naujuosius lyderius, palestinietis Romos katalikų patriarchas Šventojoje Žemėje visas šalis paragino nutraukti smurtą. „Jis užsitęsęs per ilgai, - savo kreipimesi sakė patriarchas M.Sabahas. - Laikas palestiniečiams ir Izraeliui nugalėti smurto blogį ir duoti pradžią brolių bei seserų visuomenei, kurioje niekas nepriklausytų nuo kito, niekas nebūtų okupuotas kito ir niekas nekeltų grėsmės kito saugumui”.

Tikimasi, kad raginantis siekti konflikto pabaigos ir norintis derybų su Izraeliu Palestiniečių išsivadavimo organizacijos lyderis M. Abasas laimės kito mėnesio balsavimą, kuriame bus renkamas J. Arafato įpėdinis.

Kristaus Gimimo bazilikoje vykstant pamaldoms, pilku verslininko švarku vilkintis žilaplaukis M. Abasas labai skyrėsi nuo J. Arafato, kuris mėgo alyvų spalvos uniformas bei juodai baltus galvos apdangalus. M. Abasas, kaip ir J. Arafatas bei dauguma palestiniečių, yra musulmonas.

„Tiesiame savo ranką izraeliečiams. Norime derėtis, siekti taikos - taikos, paremtos teisingumu ir teisumu”, - penktadienio vakarą per iškilmes Betliejuje sakė M. Abasas.

Izraelio ministras pirmininkas Arielis Šaronas 2005-uosius taip pat yra pavadinęs galimybės siekti taikos metais.

XXI, Reuters -ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija