Atnaujintas 2005 sausio 5 d.
Nr.1
(1301)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sugrįžo ilsėtis į gimtinės žemę

Lietuvą ginklu gynę patriotai, karininkai, sukilėliai dėl karų, suiručių išsibarstė po visą margą pasaulį. Ypač sudėtingas Lietuvos vietinės rinktinės (VR) karių likimas. Pagaliau šiemet šalia Vilniaus, Aukštųjų Panerių miške, 86 VR sušaudytiems kariams pastatytas kuklus, bet išvaizdus paminklas. Šiuo metu likusių gyvų VR karių likę tik penki šimtai.

Neseniai iš Jungtinių Amerikos Valstijų (Detroito) į Lietuvą grįžo urna su žeme, atvežta nuo leitenanto Stasio Malinausko (1904-1973) kapo. Ltn. S.Malinauskas 1923 metais baigė Seinų „Žiburio“ gimnaziją. 1925-aisiais – Lietuvos aukštosios karo mokyklos VII karininkų laidą. 1928 metais apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės 10 metų jubiliejaus medaliu. Išėjęs į atsargą dirbo Krašto apsaugos pasienio policijos viršininku. Dalyvavo komisijoje nustatant sieną tarp Lietuvos ir Gudijos. 1944 metais stojo į generolo Povilo Plechavičiaus vietinę rinktinę Kalvarijoje ir buvo paskirtas 304 bataliono 1-osios kuopos vadu. Vokiečių areštuotas ir kartu su savo vadu gen. P.Plechavičiumi išvežtas į Salaspilio koncentracijos stovyklą Latvijoje. Vėliau pateko į Vokietijos lagerius. Po ilgų kančių, bado, nepriteklių atsidūrė JAV. Čia buvo šaulių „Švyturio“ organizacijos viceprezidentas. Aktyviai reiškėsi kovoje už Lietuvos nepriklausomybę. Mirė 1973 metais ir buvo palaidotas Detroite, Forestlawno kapinėse.

Po šv. Mišių Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje urna su žeme nuo leitenanto kapo iškilminga procesija vyko į paskutinę laidojimo vietą Kauno Romainių kapinėse. Lietuvos karininko S.Malinausko portretą nešė Vyčio kryžiaus ordino kavalierius, VR karys Kazimieras Giedraitis. Prie kapo duobės eilėraštį ltn. S.Malinauskui atminti perskaitė autorius LVR sąjungos valdybos pirmininkas, rašytojas, poetas, kompozitorius Antanas Paulavičius. Karo kapelionas, kunigas, kapitonas Tomas Karklys sakė, kad po visų negandų į gimtąją žemę sugrįžta karininkai, kariai, kovoję ir gynę jos teritorinį vientisumą ir laisvę. Buvo pašventinta kapavietė ir paminklas. Vietinės rinktinės kariai kartu su urną lydėjusiais žmonėmis sugiedojo Lietuvos himną, pasimeldė, tuo pagerbdami mūsų tėvynės karį savanorį.

Kazimieras DOBKEVIČIUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija