Atnaujintas 2005 sausio 7 d.
Nr.2
(1303)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kūčių vakaras Vilniaus seminarijoje

Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje Kristaus Gimimo šventės prasidėjo gruodžio 22 dieną, kai seminaristai užbaigė žiemos sesiją ir tą patį vakarą, prieš išsiskirstydami atostogoms ir darbui parapijose, susirinko prie Kūčių stalo.

Keli seminaristai, vadovaujami trečiakursio Dainiaus Matiuko, tądien aplankė Vilniaus reabilitacijos ir gerontologijos centrą (direktorius Vidmantas Alekna), kur seneliams paskaitė pranciškono Leonardo Andriekaus ir kun. dr. Kęstučio A. Trimako kalėdinės poezijos, drauge giedojo Gimimo šventės giesmes. Grojo ketvirtojo kurso klierikas Mantas Masiokas. Centro direktorius V. Alekna pasidžiaugė klierikų apsilankymu ir ragino tęsti bendrystę.

Vakare seminarijoje kardinolas Audrys Juozas Bačkis aukojo šv. Mišias. Kartu meldėsi ir vyskupas Juozas Tunaitis, seminarijos vadovybė, dėstytojai bei patys seminaristai. Vilniaus arkivyskupas metropolitas pamokslo metu džiaugėsi, kad visi susirinko kaip šeima, kuri gali prabilti Marijos žodžiais. Ganytojas linkėjo su pasitikėjimu ir meile laukti Kristaus Gimimo švenčių. Klierikus dažnai seminarijoje aplankančiam kardinolui įstrigo ir popiežiaus Jono Pauliaus II žodžiai, kai jis kreipėsi į Italijos žmones, prašydamas neišmesti ir nesunaikinti prakartėlių. Perfrazuodamas Šventojo Tėvo mintis, kardinolas A. J. Bačkis linkėjo neišmesti iš širdžių vaikiško džiaugsmo. Mat šiandien Kalėdos prasideda ne žmonių širdyse, bet didžiuosiuose prekybos centruose, kur vietos Dievui nėra. Ganytojas kvietė nešti į savo namus tikrą Kalėdų džiaugsmą ir nebijoti parodyti, kad Kristus iš tikrųjų gimė. Būtina džiaugtis širdies džiaugsmu, kuris atvertų žmogų, o ne paviršutiniais blizgučiais, nukreipiančiais nuo tikrojo džiaugsmo.

Po šv. Mišių visi susirinko į seminarijos valgomąjį. Ten klierikai paskaitė monsinjoro Kazimiero Vasiliausko pamokslų ištraukų (vadovė poetė Meilė Kudarauskaitė), grojo ir giedojo seminarijos choro vadovas Jevgenijus Barkovskis. Tradiciškai vieni kitiems linkėjo gerų metų ir Viešpaties palaimos, laužė ir dalijosi kalėdaičiais, ragavo tradicinių Kūčių valgių.

Klierikas Justas JASĖNAS

Vilniaus seminarija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija