Atnaujintas 2005 sausio 7 d.
Nr.2
(1303)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tikybos mokytojai Molėtų dekanate

Molėtų dekanatas yra Kaišiadorių vyskupijoje. Jam priklauso penkiolika parapijų: iš jų vienuolika yra Molėtų rajone, trys – Utenos ir viena Švenčionių rajono teritorijoje. Dekanatui vadovauja energingas ir sumanus Molėtų parapijos klebonas dekanas kun. Kęstutis Kazlauskas. Jis nuolat bendrauja su Molėtų rajono meru Valentinu Stundžiu, kuris yra Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, su rajono Kultūros ir švietimo skyriaus vedėja Nijole Kimbariene, mokyklų vadovais, tikybos mokytojais.

Dekanate veikia Tikybos mokytojų sekcija, kuriai vadovauja Molėtų pagrindinės mokyklos tikybos mokytoja Danutė Pundienė. Džiugu, kad Molėtų rajone tikybą dėsto ir keletas vyrų. Molėtų gimnazijoje dirba tikybos mokytojas Vaidas Jamontas, į Balninkų, Čiulėnų, Inturkės pagrindines mokyklas dėstyti tikybos važinėja Antanas Gasparėnas. Molėtų pradinėje mokykloje, kurioje yra beveik 500 mokinių, tikėjimo tiesas aiškina 18 pedagogių. Čia yra daug didelę pedagoginio darbo patirtį turinčių mokytojų: Marijona Matukienė, Anelė Aleksiejūnaitė, Aldona Grigelevičiūtė, Genė Pusvaškienė, Dalia Burneikienė ir kt.

„Mūsų mokykloje beveik visi mokiniai lanko tikybos pamokas, – sakė Molėtų pradinės mokyklos mokytoja A.Aleksiejūnaitė. – Yra tik viena etikos grupė (25 mokiniai)“. Šioje mokykloje tikybos mokosi apie 95 proc. moksleivių. Kitose mokyklose, ypač miesto, šis procentas šiek tiek mažesnis. Vyresnių klasių mokiniai, priėmę Pirmąją Komuniją, gavę Sutvirtinimo sakramentą, nusprendžia, kad jiems tikybos žinių užtenka, ir jie pradeda lankyti etikos pamokas. Su Molėtų pagrindinės mokyklos mokytoja D.Pundiene paskaičiavome, kad tikybos užsiėmimus šioje mokykloje lanko apie 55-60 proc. jaunimo. „Mokau daugiau nei 400 moksleivių. Vienose klasėse grupės didesnės, kitose mažesnės, tenka jungti dvi paralelines klases“, – kalbėjo mokytoja D.Pundienė.

Anot tikybos mokytojo A.Gasparėno, kuris su žmona Romute dėsto tikybą įvairiose kaimo mokyklose, situacija kitokia. Ten visi vaikai lanko tikybos pamokas. Bėda ta, kad kaimuose labai negausios klasės, nuolat mažėja vaikų. Dėl mažo moksleivių skaičiaus uždarytos Arnionių, Gaižiūnų, Dapkūniškių, Mindūnų, Girateitiškio pagrindinės mokyklos, Balninkų, Inturkės, Videniškių vidurinės reorganizuotos į pagrindines.

Panašus likimas gresia Žalvarių, Bijutiškio, Skudutiškio pagrindinėms mokykloms. Paaugliai iš kaimų, patekę į Molėtų mokyklas, susiranda naujų draugų, pradeda kitaip mąstyti ir pasirenka etikos užsiėmimus. Tai nėra blogai, bet tikybos kursas yra svarbus – jį turėtų gerai mokėti kiekvienas krikščionis.

Molėtų dekanas klebonas kun. K.Kazlauskas rengia pasitarimus, susitikimus su tikybos mokytojais, sprendžia, kaip sudominti vaikus, patraukti juos į tikybos pamokas.

Tikybos dėstymas mokyklose turi įtakos ir moksleivių tėvams, šeimoms, nes dabartinių moksleivių tėvai ateistinėse sovietinėse mokyklose nesimokė tikėjimo tiesų. Kai kuriose šeimose moksleiviai tampa savo tėvų mokytojais.

„Tikybos mokslas įdomus, bet aš apie jį nieko neišmanau. Mūsų sovietinėje mokykloje šito niekas nemokė. Dabar aš mokausi kartu su dukra Laura“, – atvirauja gydytoja, dviejų moksleivių mama Aušra.

Dar vienas tėvų pastebėjimas: kai tikybos pamokas dėstė kunigai, vaikai jas lankė noriau.

Tačiau kunigų trūksta. Kai kurie aptarnauja po dvi parapijas, nespėja atlikti savo tiesioginių darbų. Dėstyti mokyklose nebelieka laiko.

Algirdas MEILUS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija