Atnaujintas 2005 sausio 7 d.
Nr.2
(1303)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Lietuvos Prezidentas pagyrė Caritas darbuotojus bei savanorius

Gruodžio 6 dieną Lietuvos Respublikos Prezidentūroje pirmą kartą minėta Tarptautinė savanorio diena. Organizatoriai – Prezidentūra bei Lietuvos ir JAV iniciatyvų fondas – sukvietė į renginį daugiau kaip šimtą įvairiose srityse besidarbuojančių savanorių, taip pat daugiausia savanorių subūrusių iniciatyvų organizatorius. Į susirinkusiuosius sveikinimo žodžiu kreipėsi prezidentas Valdas Adamkus: „Jūs vienijate mūsų visuomenę, stiprinate joje bendruomenės pradus”. Šalies vadovas džiaugėsi pasiaukojamu ir įkvepiančiu savanorių darbu, jų skleidžiamomis idėjomis.

Minėjimo dalyviai išklausė Socialinės paramos centro direktoriaus Vaidoto Ilgiaus apžvalginį pranešimą apie savanorystės raidą Lietuvoje. Savanorystės patirtis bei iššūkiai buvo aptarti keturiuose diskusiniuose pranešimuose, kuriuos padarė Labdaros ir paramos fondo LUSI direktorė Jolanta Blažaitė, Jaunimo psichologinės paramos centro direktorė Kristina Polukordienė, Big Brothers Big Sisters programos koordinatorė Erna Petkutė ir Lietuvos Caritas generalinis direktorius kun. Robertas Grigas.

Kun. R. Grigas sakė, kad krikščionybė yra viena seniausių savanorystės, socialinės rūpybos ir labdaros formų. Lietuvos Caritas yra viena daugiausia savanorių (apie 2300) turinčių organizacijų šalyje. Jo savanoriai dirba visuose Lietuvos regionuose, parapijų skyriuose, globos įstaigose, įvairiuose socialinės pagalbos ir reabilitacijos projektuose. 2003 metais per Caritas įvairiopą pagalbą Lietuvoje gavo apie 96 tūkst. žmonių. Pasak Lietuvos Caritas generalinio direktoriaus, džiugina tendencija, kad Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą ir mažėjant užsienio fondų paramai tarp įvairių socialinėje srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų stiprėja bendradarbiavimo (o ne konkurencijos) nuostatos; kasmet sulaukiama vis didesnės SADM, VRM, savivaldybių paramos Caritas vykdomai pagalbos ir prevencijos veiklai. Tačiau pasitaiko atvejų, kai socialinės pagalbos ir plėtros projektus vertinančios struktūros ar fondai atsisako teikti finansavimą todėl, kad projektą teikianti organizacija (pvz., Lietuvos Caritas) yra registruota kaip religinė bendrija. Pasak. kun. R. Grigo, tai vertintina kaip nepagrįsta diskriminacija.

Baigiantis minėjimui kelios išskirtinės savanorystės iniciatyvos – tarp jų Lietuvos Caritas darbuotojai ir savanoriai – buvo apdovanotos Lietuvos Prezidento padėkos raštais.

lci

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija