Atnaujintas 2005 sausio 7 d.
Nr.2
(1303)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Valstybė, paleista atostogų

Cunamis Indijos vandenyne dar kartą priminė žmogiškosios egzistencijos trapumą. Sykiu šis seisminis kataklizmas kuriozišku būdu atskleidė, kokie dar netvirti Lietuvos teisinės valstybės pamatai.

Iš tikrųjų viskas prasidėjo nuo tragikomiško kuriozo: Seimo Socialdemokratų frakcijos narys Bronius Bradauskas su savo jaunąja žmonele buvo susiruošęs Kalėdas ir Naujuosius metus švęsti Indijos vandenyno rojuje - Maldyvų salose. Žemės drebėjimas turistus iš Lietuvos užklupo pakeliui - Šri Lankos sostinės Kolombo oro uoste.


Kodėl dešinieji nesugebėjo ateiti į valdžią?

„XXI amžiuje“ (2004 m. gruodžio 10 d., Nr.93) perskaičiau Kaišiadorių krikščionių demokratų atvirą laišką rinkimų proga. Kaišiadorių krikščionių demokratų valdybos pirmininkė M.Šakienė teigia, jog jungiantis dviem krikščionių demokratų partijoms norėta padaryti geriau, o išėjo blogiau. Istorijos rato neatsuksime atgal. Teisingai rašo Kruonio LKDP skyriaus kuopos pirmininkas: būkime vieningi ir nesusiskaldę. Konservatoriai iki 2000 metų Seime turėjo daugumą ir buvo gausesni už krikščionis demokratus, darbas buvo vaisingas ir garbingas. Po pasitraukimo iš Ministro Pirmininko posto, dėl ambicijų G.Vagnorius įkūrė Nuosaikiųjų konservatorių partiją, bet nepagalvojo, kad su keliais šimtais savo narių negalima patekti į Seimą.


Toks tokį pažino...

Ką bendra turėjo Alfredas Pekeliūnas, tarnavęs Baranovičių strateginiame aviacijos pulke ir mokęsis Leningrado partinėje mokykloje 1988 metais, kur jam buvo suteiktas karininko laipsnis, su žemės ūkiu? Atrodo, kad bendra yra ta pati ideologija ir priėjimas prie ES struktūrinių fondų lovio.


Ar vykti pas carą?

Pritariu mintims tų, kurie prieštarauja Lietuvos Prezidento dalyvavimui Maskvoje vyksiančiame Antrojo pasaulinio karo pabaigos 60- mečio minėjime. Dabartinis Rusijos prezidentas tebetęsia carų, Stalino, čekistų, GRU, NKVD, KGB politiką.

Prisiminkime, kiek metų žudoma už laisvę kovojanti čečėnų tauta, skaldoma Moldovos valstybė. Nieko Rusijos valdovai nepasimokė. Apie bolševikų įvykdytą genocidą Lietuvai ir pasauliui reikia rengti nuotraukų parodas ir vežti į Europos sostines; sukurti televizijos ir videofilmus, parodyti juos per pasaulio televizijas. Dabartinė mūsų Vyriausybė to darbo nefinansuos… Tai reikia padaryti mums patiems. Prisiminkime tuos Sąjūdžio laikus, kai į Maskvą siuntėme laiškus, telegramas Gorbačiovui. Jomis palaikėme Sacharovą. Siuntėme, vežėme Sąjūdžio rusiškus laikraščius, kruvinojo Sausio nuotraukas, vaizdajuostes.


Kodėl taip atsitiko su LKDP

Smetonos valdymo laikais Lietuvos krikščionių demokratų partija buvo populiari, įtakinga. Taip buvo Sąjūdžio metu ir po nepriklausomybės paskelbimo. Po to jos populiarumas ėmė mažėti, ir dabar matome, kas įvyko. Kas dėl to kaltas? Manau, vidiniai prieštaravimai. Taip atsitiko, nes į LKDP prilindo (kito žodžio nėra) įvairiausių apsimetėlių, gal šnipų, kenkėjų, kurie jai kenkė. Turbūt jais pasitikėjo, o jie darė nusikaltimą, didelį, kenkėjišką.


Žvelgiu į Lietuvą

Man Lietuva – sudiržę darbo rankos

Ir motinų kančia dėl žuvusių sūnų,
Man Lietuva – pražydę sodai, lankos
Ir vasaros diena, pilna darbų, dainų…
                                             Vincas Steponavičius

Sėdžiu svetainėje prie lango, žvelgiu į tamsėjančius laukus, į rimtyje skendinčią padangę – ir mąstau: šie į tolius besidriekiantys laukai ir ši mįslinga padangė – tai mano tėvynė, lietų šalis Lietuva. Čia gūdžiai miglota, čia vėlei prašviesėjanti. Su netikėtai užgriūvančiomis neviltimis ir staigiai blykstelėjusiais vilčių šviesuliais. Su sunkiais vergijos pančiais ir iškovotos laisvės atodūsiais. Daug kartų svetimų jėgų stumdyta, plakta, klupdyta, prie vergovės kryžiaus kalta.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija