Atnaujintas 2005 sausio 7 d.
Nr.2
(1303)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kodėl dešinieji nesugebėjo ateiti į valdžią?

„XXI amžiuje“ (2004 m. gruodžio 10 d., Nr.93) perskaičiau Kaišiadorių krikščionių demokratų atvirą laišką rinkimų proga. Kaišiadorių krikščionių demokratų valdybos pirmininkė M.Šakienė teigia, jog jungiantis dviem krikščionių demokratų partijoms norėta padaryti geriau, o išėjo blogiau. Istorijos rato neatsuksime atgal. Teisingai rašo Kruonio LKDP skyriaus kuopos pirmininkas: būkime vieningi ir nesusiskaldę. Konservatoriai iki 2000 metų Seime turėjo daugumą ir buvo gausesni už krikščionis demokratus, darbas buvo vaisingas ir garbingas. Po pasitraukimo iš Ministro Pirmininko posto, dėl ambicijų G.Vagnorius įkūrė Nuosaikiųjų konservatorių partiją, bet nepagalvojo, kad su keliais šimtais savo narių negalima patekti į Seimą. Neatsiliko ir Krikščionių demokratų partija: dėl nesutarimų suskydo, atsirado kažkoks gudruolis, kuris sukūrė nesuprantamų pavadinimų, mandriųjų, gudriųjų, moderniųjų krikščionių partiją su valdybos pirmininku V.Bogušiu priešakyje. Buvo dar viena Krikščionių demokratų sąjunga, kuriai vadovavo Kazys Bobelis, vėliau, po įvairiausių persivertimų, perbėgęs pas Šatrijos įkurtą Valstiečių partiją. Rinkimai į Seimą baigėsi, ne visoms partijoms pakako balsų, kad turėtų Seime daugumą. Kaip rašiau laiške Tėvynės sąjungos vadovams, norint laimėti rinkimus ir būti Seime dauguma, pirmiausia reikia pradėti žmoniškai kalbėtis su nuskriaustais pensininkais, neįgaliaisiais, iš kurių atimtos visos lengvatos važiuoti autobusais. Neatsiprašius ir nepažadėjus visiems neįgaliesiems grąžinti lengvatas, jie balsuoti neis. Prieš rinkimus mieste sutikau daug pensininkų ir raginau eiti balsuoti. Jie kaip vienas atsakė: nėra už ką. Sakau: už Tėvynės sąjungą. Bet jie teigė, kad ši partija atėmė lengvatas, komunistai negrąžina atimtų indėlių, negrąžintos atimtos pusei ir daugiau dirbančiųjų pensininkų pensijos, negrąžinamos kompensacijos už žemę, kurią valdžia išpirko. Tėvynės sąjungos nariams reikėjo pasivažinėti po mažų miestelių seniūnijas, išgirsti savo ausimis, ką kalba apie konservatorius ir krikščionis demokratus. Jeigu žmogui padarai gera, tave atsimins ir pagirs, o jei žmogui įgelsi, jis ilgai neatleis.

Girdžiu per televiziją, kaip „Spaudos klubo“ vedėjas A.Siaurusevičius klausia, kodėl rinkimuose buvo toks mažas aktyvumas. Politologas niekaip negalėjo atsakyti, kodėl žmonės neina balsuoti. Laidos vedėjui reikėjo nueiti prie darbo biržos, kur renkasi žmonės pačiame jėgų žydėjime, bet jų niekas nenori priimti į darbą. Tad už ką jie balsuos, jei neturi darbo? Kas jį duos? Monopolistai, buvę sovietiniai aukšti komunistai valdininkai, visas Lietuvos įmones, fabrikus išpirkę, pinigų prisikimšę kišenes ir įmonėms paskelbę bankrotą, o darbininkams, išvarę juos iš įmonės, net neišmokėjo kelių mėnesių atlyginimo? Valdžia to nemato. Atsiranda tarp gudrių dar gudresnių. Pavyzdžiui, kai rusas V.Uspaskichas įkūrė Lenino darbo partiją, Klaipėdoje visos „babuškos“ ėjo balsuoti, sakydamos „za leninskuju rabočiuju partiju balsuosime“.

Norėčiau paklausti mūsų valdžios vyrų. Jei lietuvis nuvažiuotų į Rusiją, nusipirktų kokią nors verslovę, įkurtų krikščionišką demokratišką partiją ir norėtų su savo partija užvaldyti Kremliaus Dūmą, ar jam tai leistų? Rusams Lietuvoje galima viskas. O ar lietuviams galima taip drąsiai veikti Rusijoje?

Pranas VIRKŠAS

Klaipėda

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija