Atnaujintas 2005 sausio 7 d.
Nr.2
(1303)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Toks tokį pažino...

Ką bendra turėjo Alfredas Pekeliūnas, tarnavęs Baranovičių strateginiame aviacijos pulke ir mokęsis Leningrado partinėje mokykloje 1988 metais, kur jam buvo suteiktas karininko laipsnis, su žemės ūkiu? Atrodo, kad bendra yra ta pati ideologija ir priėjimas prie ES struktūrinių fondų lovio.

Tokių pačių tikslų vedinas ministru norėjo tapti ir Socialdemokratų partijos narys Juozas Antanavičius. Skirtumas tik tas, kad jis prisipažino padaręs klaidų ir atsistatydino. Teigiama, kad Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas gavo iš Seimo nario konservatoriaus Antano Stasiškio raštišką įrodymą, jog A.Pekeliūnas turėjo sąsajų su KGB: 1990 metų rugsėjį buvo įtrauktas į KGB komandos karininkų sąrašus ir galėjo dalyvauti KGB surengtuose mokymuose.

Žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad nemažai kandidatų į Seimą yra bendradarbiavę su KGB. Tačiau STT ir VSD nė vieno tuo nusižengusio kandidato nerado. K.Prunskienė buvo žemesnio teismo instancijos išteisinta, o A.Paulauskas, 1988 m. gegužės 3 d. pasirašęs slaptą paraišką dirbti instruktoriumi Lietuvos KP CK, visiškai nebuvo svarstomas. Nieko nuostabaus, nes jo tėvas buvo KGB karininkas.

Baigęs Leningrado partinę mokyklą A.Pekeliūnas 1988 metais dirbo AB „Krekenavos agrofirma“ vadovu, turi savo lėktuvą ir lakūno teises, yra geras V.Uspaskicho draugas ir milijonierius. Žinoma, gal nedera skaičiuoti svetimų pinigų, bet pasidomėti, iš kur ir už ką, būtina.

Seime A.Pekeliūnas kartu su premjeru Algirdu Mykolu Brazausku pasisakė dėl Ukrainos „oranžinės revoliucijos“, kad Lietuva nesikištų ir nepritartų jai. Tiesa, Seimas vėliau vienbalsiai priėmė rezoliuciją, ir mūsų prezidentas Valdas Adamkus išvyko į Ukrainą.

Ne veltui sovietiniais metais A.Pekeliūnas buvo pasiųstas į Vengriją ir Didžiąją Britaniją specializuotis. Galbūt reikėjo, kad Seimo narys A.Stasiškis suderintų rašto įteikimą su A.Kubiliumi, R.Juknevičiene, J.Razma, su VSD, Panevėžio archyvu, bet paprasčiausiai atidavė A.Paulauskui. Dabar VSD teigia, kad jokių „sąmoningų“ dalyvavimo įrodymų KGB veikloje neturi. A.Pekeliūnas kaltina opoziciją, A.Stasiškį.

Kaip ir buvo tikėtasi, VSD nerado „sąmoningų“ bendradarbiavimo su KGB įrodymų. Ką reiškia „sąmoningų“? Tarkim, jeigu šis asmuo primuštų savo uošvę „sąmoningai“, tai būtų nubaustas, apkaltintas, o jei savo žmoną sumuštų „nesąmoningai“, tai būtų išteisintas?

R.Paleckio „Prašau žodžio“ laidoje buvo svarstoma tema „KGB šmėkla Seime“. Joje dalyvavo ir A.Pekeliūnas. Žiūrovai telefonu pasisakė prieš A.Pekeliūną 700:100. Seimo narys laidoje įtikinėjo, kad žiniasklaida jį apšmeižė.

Teisėsaugoje yra daug tokių dviprasmių, ekvilibristinių posakių kaip „sąmoningai“ arba „alibi“, kur sakoma, kad kaltinamasis negalėjo padaryti nusikaltimo, nes tuo metu buvo kitur. Gal Vengrijoje, gal Anglijoje, įrodyk, kad geras, kur jis tuo metu buvo! Toks žongliravimas žodžiais, sofizmas bylą dar labiau sujaukia.

Alfonsas GUDAS

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija