Atnaujintas 2005 sausio 19 d.
Nr.5
(1306)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pasiskundei? Vadinasi, būsi užmuštas!

„Amnesty International“ paskelbė naują ataskaitą „Garsiai kalbėti pavojinga. Atakos prieš žmogaus teisių gynėjus Čečėnijoje ginkluoto konflikto kontekste“, kurioje pasakojama, kad žmogaus teisių pažeidimų Čečėnijoje aukos, surizikavusios kreiptis į europines įstaigas su skundais, buvo užmuštos arba dingo be žinios.

Šios organizacijos duomenimis, Čečėnijoje taip pat žuvo daug žmogaus teisių gynėjų, kiti buvo kankinami ir gąsdinami. Organizacija turi įrodymų, kad žmogaus teisių gynėjų persekiojimo kampaniją vykdo valstybės atstovai, norėdami priversti juos tylėti.

Ataskaitoje, be kita ko, kalbama, kad čečėnams, kurie bandė skųstis Europos žmogaus teisių teismui Strasbūre dėl jų teisių pažeidimų, po to buvo grasinama, jie buvo užpuldinėjami. Dažnai žudikų aukomis tapdavo ne tiktai padavusieji skundus, bet ir jų giminės.

„Europos Sąjunga negali ignoruoti padėties blogėjimo atžvilgiu tų, kurie atvirai kalba apie žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje, ypač kai jie tiesiogiai kreipiasi į tokius institutus kaip Europos žmogaus teisių teismas, kuruojamas Europos Tarybos, – pareiškė Dikas Oostingas, „Amnesty International“ Europos skyriaus direktorius. – ET ne tik rizikuoja prarasti pasitikėjimą, jeigu nesugebės pradėti dialogo su Rusija dėl žmogaus teisių laikymosi, bet gali sugriauti ir pasitikėjimą pagrindiniu žmogaus teisių gynimo institutu Europoje“.

Neseniai Europos Tarybos Parlamentinė asamblėja priėjo prie išvados, kad mirtingumo ir žmogaus teisių pažeidimų lygis Čečėnijos Respublikoje „kelia didelį nerimą“. Asamblėja taip pat kreipėsi į Europos Sąjungos nares reikalaudama „nelikti pasyviomis, kai nuo teroristinių aktų, snaiperių šūvių, minų sprogimų, saugumo tarnybų perdėto jėgos naudojimo ir nuo organizuotų nusikaltėlių rankų Čečėnijoje ir kaimyninėse šalyse kiekvieną dieną žūsta žmonės“.

„Vieninga erdvė liks vakuumas iki tol, kol ES nepateiks tvirtų principų, pagal kuriuos „laisvė“ reiškia, kad žmogaus teisių gynėjai yra laisvi ginti kitų teises, „saugumas“ – kad žurnalistai ir teisininkai gali išsakyti savo nuomonę ir nebūti persekiojami, o „teisingumas“ – kad žmogaus teisių pažeidimų aukos gali atvirai kalbėti ir kreiptis į teismą,“– pareiškė D.Oostingas.

Besitęsiančio konflikto Čečėnijoje metu Rusijos valdžia mėgino riboti priėjimą prie informacijos apie žmogaus teisių padėtį. Žmogaus teisių gynimo organizacijos, aktyvistai, teisininkai, nepriklausomi žurnalistai bei privatūs asmenys ir toliau vaidina lemiamą vaidmenį dokumentuojant žmogaus teisių pažeidimus. Vienas čečėnas, padavęs skundą Europos teismui dėl savo sūnaus „dingimo“ karinio reido metu, po skundo padavimo prarado antrąjį sūnų, kuris buvo nužudytas. Kitas žmogus, pasiskundęs dėl savo brolio „dingimo“, pats „dingo be žinios“.

„Amnesty International“ ataskaitoje išsamiai pasakojama, kokius persekiojimus patiria žmogaus teisių aktyvistės Luizos Betergirajevos, nušautos 2001 metais, šeima. „2004 metų liepos pradžioje reido, kurį vykdė Rusijos federalinės pajėgos, metu buvo sulaikytas vienas iš Luizos sūnų, 28 metų Zelimchanas Betergirajevas. Nuo to laiko jis dingo“,– rašoma ataskaitoje. Antrojo reido metu liepos 20 dieną, kaip teigia žmogaus teisių gynėjos artimieji, juos sumušė kareiviai, kurie tvirtino: „Tai tam, kad mažiau skųstumėtės. Dabar apie jus žino visa Europa“.

Aktyvistų persekiojimo kampanijoje naudojami ypatingi grasinimai – milicijos atstovai žada nenuolankiųjų namuose pakišti jų sąsajas su terorizmu liudijančius „įrodymus“. „Amnesty International“ kviečia Europos Sąjungą, laikantis 2004 metų birželį ES užsienio reikalų ministrų patvirtintų žmogaus teisių gynėjų darbo principų:

– palaikyti legitimų žmogaus teisių gynėjų darbą Šiaurės Kaukaze, kaip to reikalauja europiniai principai;

– vedant dialogą su Rusijos Federacija, tarp jų ir susitikimus su prezidentu Putinu, išsakyti savo susirūpinimą dėl atakų prieš žmogaus teisių gynėjus;

– reikalauti nedelsiant atlikti nepriklausomus ir per kruopščius tyrimus visų pranešimų apie represijas prieš tuos, kurie padavė ieškinius Europos žmogaus teisių teismui, ir apie žmogaus teisių gynėjų ir aktyvistų kankinimus, nužudymus ir „dingimus“. Šių tyrimų išvados turi būti paskelbtos, o kaltieji nubausti.

Vertė Aidas KALNIŠKIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija