Atnaujintas 2005 sausio 21 d.
Nr.6
(1307)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dirbkime dėl Tėvynės

Mons. Gintaras Grušas,

Lietuvos Vyskupų Konferencijos
generalinis sekretorius

Laisvės gynėjų dienos
minėjime Seime kalba
mons. Gintaras Grušas
Valdo Kopūsto
(ELTA) nuotrauka

Pirmiausia noriu kreiptis į Sausio 13-osios žmones – didelę mirusiųjų ir gyvųjų bendruomenę, pasiryžėlių ir jų artimųjų bendruomenę, – melsdamas jai Dievo malonės Amžinajame ir šiame gyvenime.

Šiandien, minėdami Sausio 13-ąją, prisimename tuos, kurie taip troško laisvės, kad nepabijojo išeiti naktį į gatves ir budėti Lietuvos sargyboje.

Svarbu stabtelėti ir pažvelgti į aukos vietą dabartiniuose mūsų gyvenimuose. Šiais metais katalikai visame pasaulyje švenčia Popiežiaus paskelbtus Eucharistijos metus. Eucharistija – tai aukščiausiosios Aukos sudabartinimas, jos prisiminimas, padėka už ją ir dalyvavimas joje. Tikinčiam tai – „viso krikščioniško gyvenimo versmė ir viršūnė“. Kristaus auka – nelygstama, tačiau iš jos mes mokomės, kaip turime gyventi, o kartais – kaip atiduoti gyvybę. Ir netikintiesiems verta pamąstyti, ką Jėzaus Kristaus mirtis ant kryžiaus ir jos atminimas byloja visiems žmonėms apie centrinę aukos vietą pasaulyje.


Vieši archyvai išlaisvintų nuo šantažo

Antanas Stasiškis

Pastaruoju metu Lietuvos politikos pasaulį drebina vienas po kito kylantys skandalai, vienaip ar kitaip siejami su KGB. Štai žiniasklaidoje vyksta diskusija dėl 2003 m. kovo 30 d. priimtos LR Archyvų įstatymo naujos redakcijos, kuri keičia kaip tik Ypatingajame archyve esančių dokumentų naudojimo tvarką ir priėjimą prie jų. Viena po kitos viešinamos pavardės aukštų valstybės pareigūnų, kurie priklausė KBG karininkų rezervui. Apie tai padiskutuoti „XXI amžius” kreipėsi į Seimo narius – buvusį pasipriešinimo dalyvį ir politinį kalinį Antaną Stasiškį ir teisininką Vidmantą Žiemelį.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija