Atnaujintas 2005 sausio 26 d.
Nr.7
(1308)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Lietuva prisimena ir gerbia

Generolo Povilo Plechavičiaus 115-osioms
gimimo metinėms

Stasys GVILDYS

Generolui Povilui Plechavičiui 2005 m. vasario 1 d. būtų sukakę 115 metų. Baigęs Orenburgo kavalerijos mokyklą, tapo karininku. Pirmojo pasaulinio karo metais vadovavo kavalerijos pulkui. Fronte daug kartų buvo sužeistas ir už kovinius nuopelnus apdovanotas carinės Rusijos ordinais bei medaliais.

1919 metais grįžo Lietuvon, vadovavo Žemaitijos išlaisvinimui iš įsiveržusių Raudonosios armijos ir bermontininkų dalinių, dalyvavo kovose su Lenkijos kariuomene. Apdovanotas Vyčio kryžiumi. Iki 1924 metų vadovavo husarų pulkui, baigė Aukštųjų karininkų kursus. Po to studijavo Čekoslovakijos generalinio štabo akademijoje ir, ją baigęs, 1926 metais metais vadovavo kariniam perversmui Lietuvoje, po kurio Lietuvos prezidentu tapo Antanas Smetona. Po perversmo iki 1929 metų plk. P.Plechavičius buvo Lietuvos kariuomenės Generalinio štabo viršininku, o 1929 metais suteikus jam generolo laipsnį išėjo į atsargą ir ūkininkavo. Per pirmąją sovietinę okupaciją gen. P. Plechavičius su šeima pasitraukė į Vokietiją.


„Pilėnų“ kovos brolių vadas

Lietuvos partizanui Steponui Giedrikui-Giriečiui atminti

Steponas Giedrikas-Girietis nuo 1944 metų buvo pogrindinės pasipriešinimo okupacijai organizacijos narys. Gresiant areštui 1948 metais pasitraukė į Biržų girią ir įsitraukė į partizaninį pasipriešinimą. Steponas buvo išsilavinęs žmogus ir jis didžiavosi, kad 1863 m. gegužės 7 d. būtent čia, Biržų girioje, Zigmo Sierakausko vadovaujami, sukilėliai susikovė su carine armija. Pirmos dienos mūšį sukilėliai laimėjo, tačiau antrą dieną jie buvo palaužti, o Z.Sierakauskas pasidavė į nelaisvę ir vėliau buvo nužudytas. Pasidavimo priešams pavyzdys Steponui nebuvo priimtinas, nes jis buvo apsisprendęs gyventi tik laisvoje Lietuvoje.


Populiarus ir mylimas gydytojas

Prof. L. Laucevičiaus 100-osioms gimimo metinėms

Prof. Liubomiras Laucevičius
Eltos nuotrauka

Prof. Liubomiro Laucevičiaus 100-ąsias gimimo metines jo mokiniai ir kolegos paminėjo sausio 14 dieną surengtoje konferencijoje.

Norint geriau pažinti garsaus gydytojo, pedagogo ir mokslininko L. Laucevičiaus įvairiapusę asmenybę, svarbu žvilgtelėti į praėjusį šimtmetį ir aplinką, kurioje prasidėjo jo gyvenimo kelias.

Būsimasis gydytojas gimė 1905 m. sausio 12-ąją tuometinės Ukmergės apskrities Švobiškio kaime. Po metų jo šeima persikėlė gyventi prie Kuršėnų. Iki ketvirtosios klasės L. Laucevičius mokėsi privačiai, vėliau - Panevėžio lenkų gimnazijoje.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija