Atnaujintas 2005 sausio 28 d.
Nr.8
(1309)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Dėmesys tikybos mokytojams

Po koncerto su renginio
vadovais ir kunigais Rimantu
Gudlinkiu (viršuje kairėje)
ir klebonu dekanu
Stasiu Toleikiu (kairėje)

Šilalės rajono bendrojo lavinimo mokyklose dirba 41 tikybos mokytojas, turintis katechetinį išsilavinimą arba Telšių vyskupijos Katechetikos centro ir vyskupo dr. Jono Borutos, SJ, leidimą dėstyti tikybą. Rajone tikybos pamokas lanko 57,8 proc. moksleivių, t.y. truputį daugiau negu pusė. Kiti pasirenka etikos pamokas. Telšių vyskupijoje reikalaujama, kad tikybą dėstytų ne bet kas, o katechetinį išsilavinimą turintys pedagogai. Išimtinais atvejais, ypač kaimo mokyklose, tikybos mokyti leidžiama ir su kasmetiniais laikinais (pirma rekomendavus parapijos klebonui) vyskupo dr. J.Borutos išduotais leidimais. Be to, dar būtina išlaikyti pagrindinių tikėjimo tiesų egzaminus. O tai skatina tikybos mokytojus studijuoti universitetuose ir įgyti geresnį katechetinį išsilavinimą. Nelankantiems bažnyčios, neinantiems išpažinties, nepriimantiems Komunijos arba gyvenantiems be bažnytinės santuokos rekomendacijų klebonai nesuteikia ir laikini vyskupo leidimai neišduodami.

Šilalės rajono tikybos mokytojai, be programinės dalyko medžiagos, tikybos pamokose ugdo vaikų meilę Dievui, tėvynei ir savo artimui. Diegiamas padorumas, atjauta vargšams, ligoniams ar šiaip nelaimingiems žmonėms. Gražiai pažymimos visos religinės šventės. Mokytojai, ypač turintys kasmetinius leidimus, stengiasi gilinti religines ir metodines žinias įvairiuose seminaruose, semtis darbo patirties iš savo kolegų – tikybos mokytojų, kurie yra baigę katechetikos mokslus ir turi didelę kūrybinę darbo patirtį dėstant tikybą.

Antai Šilalės rajono tikybos mokytojai, vadovaujami metodinio būrelio pirmininkės Pajūralio pagrindinės mokyklos mokytojos Adelės Brazauskienės, padedami Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios vargonininkės Gerdos Lapinskaitės, prie šios bažnyčios vargonų mokėsi adventinių ir kalėdinių giesmių.

Baigiantis Adventui, Šilalės parapijos Šeimos centre svečiavosi Telšių vyskupas J.Boruta, generalvikaras prelatas Juozas Šiurys, Telšių vyskupijos kurijos sekretorius Vaidotas Vitė ir Telšių vyskupijos Katechetikos centro vadovas kunigas Rimantas Gudlinkis. Jie susitiko su rajono tikybos mokytojais ir aptarė Šv. Kazimiero metų rezultatus, numatė šių, jau prasidėjusių Eucharistijos metų uždavinius. Susitikime taip pat dalyvavo Šilalės parapijos klebonas dekanas kun. Stasys Toleikis, kun. Sigitas Valauskis.

Vyskupas itin įsakmiai pabrėžė, jog šiais Eucharistijos metais būtina aktyviai lankyti sekmadienio šv. Mišias, stiprinti vaikų ir jaunimo katechezę, ieškoti būdų, kaip patraukti vaikus ir jaunimą bažnyčion. „Eucharistijos metai – tai artimo ryšio su Kristumi metai, todėl nebijokime į savo širdis įsileisti Kristų. Į Eucharistijos metų talką kviečiu ir visus tikybos mokytojus“, - sakė vyskupas.

Vyskupas dr. J.Boruta spėjo pabūti ir kituose Telšių vyskupijos dekanatuose, susitiko su tikybos mokytojais, „Caritas“, Šeimos ir Jaunimo centrų darbuotojais. Kalbėdamas jis pabrėžė vieną svarbią mintį: Dievo Sūnus Kūdikėlis gimė prakartėlėje, o kiekvienose šv. Mišiose Jis atgimsta mumyse Eucharistijos pavidalu. Tad nebijokime Kristaus – įsileiskime Kristų į savo širdis.

Gražų renginį pasitinkant Kalėdas Šilalės Simono Gaudišiaus gimnazijoje organizavo tikybos mokytoja Salomėja Trakšelienė. Renginyje „Gruodis – angelų metas žemėje“ dalyvavo ir Upynos vidurinės mokyklos moksleivių grupė su mokytoja Lina Dobiliene. Upyniškiai atsivežė vaikų padarytų popierinių angelų parodą. Piešinių parodą „Gruodis – angelų metas žemėje“ surengė ir minėtos gimnazijos moksleiviai.

Į šį renginį atvyko Telšių vyskupijos Katechetikos centro vadovas kun. R.Gudlinkis, Šilalės parapijos klebonas dekanas kun. S.Toleikis.

Poetinėje muzikinėje kompozicijoje „Gruodis – angelų metas žemėje“ skambėjo adventinės sakralinės giesmės, kurias, angelais pasipuošusios, giedojo ir lyrinius posmus deklamavo minėtos Šilalės gimnazijos moksleiviai. Ypač gražiai giedojo pradinukai.

Šią popietę gerai įvertino svečias kun. R.Gudlinkis, dekanas kun. S.Toleikis. Šilališkiai kunigams ir mokyklos administracijos atstovams įteikė po kalėdinį moksleivių padarytą suvenyrą, o kun. R.Gudlinkis visus apdovanojo paveikslėliais su angelu sargu.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalės rajonas

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija