Atnaujintas 2005 sausio 28 d.
Nr.8
(1309)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Šventė ir nerimas – visada kartu

Vyskupas dr. Jonas Boruta
pasakoja apie prakartėlę

Vaizdeliai iš parodyto
vaidinimo „Kūčių
nakties pasaka“

Varniai. Sausio 2 dieną Varnių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje įvyko iškilminga Trijų Karalių šventė. Jai, pasitelkęs šios bažnyčios darbuotojus, jau iš anksto rengėsi ilgametis Varnių parapijos klebonas kan. Jonas Petrauskis. Iškilmėms rengėsi ir Varnių kultūros namų, Varnių miestelio bibliotekos darbuotojai, ta proga pastatę nuotaikingą kalėdinį vaidinimą „Kūčių nakties pasaka“. Scenarijų parašė, režisavo ir pati su vaikais bei Kultūros namų ir bibliotekos darbuotojais vaidino Varniuose gyvenanti, o Viekšnelių pagrindinėje mokykloje dirbanti mokytoja Danutė Šeržentienė.

Po rytmetinių šv. Mišių, kurias aukojo klebonas kan. J.Petrauskis, visi laukė į šventę atvažiuojant Telšių vyskupo dr. Jono Borutos, SJ. Ir nors tą sausio sekmadienį Žemaitijoje dangus maišėsi su žeme, t. y. pūtė stiprus vėjas, siautėjo šlapdriba, tačiau vyskupas į Varnius atvažiavo laiku. Jį atlydėjo sekretoriai Remigijus Saunorius, Vaidotas Vitė ir… Kalėdų Senelis, kurio vaidmenį puikiai atliko telšiškis diakonas Domas Gatautas.

Šv. Mišias, skirtas Trijų Karalių šventei, aukojo vyskupas dr. J.Boruta, pakvietęs visus pasimelsti ir už Pietų bei Pietryčių Azijoje nuo žemės drebėjimo ir cunamio nukentėjusius žmones, pagal galimybes prisidėti ir pinigine auka. Varniškiai išgirdo prasmingą pamokslą apie vadinamuosius žemiškuosius karalius, jų tuščią garbę ir puikybę ir apie tikrąjį, tai yra dangaus, Karalių – Jėzų Kristų, kurio sostas ir Jo karaliavimas yra amžinas. Tuo pačiu tikintieji priėmė vyskupo palaiminimą.

Pasibaigus šv. Mišioms, bažnyčioje buvo parodyta vaidinimas „Kūčių nakties pasaka“.

Po programėlės, vyskupo J.Borutos pakviesti, visi bažnyčioje buvę vaikai susirinko prie išradingai įrengtos prakartėlės. Čia vyskupas, Kalėdų Senelis ir vaikai pasimeldė. Mažiesiems vyskupas ir Kalėdų Senelis papasakojo apie prakartėlę, kas joje yra pavaizduota, ką reiškia tie trys karaliai, atnešę Kūdikėliui Jėzui aukso, miros ir smilkalų.

Kalėdų Senelis visus vaikus apdovanojo saldainiais, o vyskupas – šventais paveikslėliais su Kūdikėliu Jėzumi ant Dievo Motinėlės rankų.

Ši Trijų Karalių šventė Varniuose buvo puiki, tačiau visų širdyse tvyrojo nerimas dėl baisios katastrofos – žemės drebėjimo ir praūžusio cunamio. Nenuostabu, kad varniškiai ragino vieni kitus melstis, kad Dievas atitolintų panašias nelaimes.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija