Atnaujintas 2005 sausio 28 d.
Nr.8
(1309)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Talka

Baigiasi pirmasis naujųjų metų mėnuo. Katalikiškam laikraščiui reikia padaryti tai, ką per didelius darbus, daromus mažomis pajėgomis, vis pritrūksta ir laiko, ir jėgų, ir vietos pačiame laikraštyje.

Žinome, kad katalikiška spauda Lietuvoje susiduria su dideliais sunkumais. Uždaromi net tie leidiniai, kurie visokeriopai palaikomi ir remiami Vyskupų Konferencijos, susilaukia valstybinių fondų paramos. Tad ką daryti „XXI amžiui“ ir „Kregždutei“, paliktiems užribyje, kuriuos kai kas net bijo viešai paminėti kaip išvis esančius katalikiškus. Gal iš abejingumo, o gal iš „krikščioniško“ pavydo, kad šie laikraščiai vis dar eina, nepaisant milžiniškų pastangų juos nutildyti. (Tikra ironija: patys kaltindami ką nors nepakantumu, tokie „katalikai“ patys išreiškia didžiausią nepakantumą.) Tiesą sakant, beveik kasmet, metų pabaigoje, mums išties iškyla klausimas: gal kelias savaites „XXI amžių“ leisti mažesnės apimties, gal jau paskelbti, kad nutraukiame prenumeratą, gal iš viso atsisveikinti su skaitytojais. Tačiau jausdami įsipareigojimus skaitytojams leisti vienintelį Lietuvoje katalikišką laikraštį, jausdami jų pasitikėjimą mumis, padrąsinami jų (netgi leisti dienraštį), mes susilaikome nuo drastiško žingsnio. Juo labiau kad mes turime ištikimų talkininkų, kurių dėka ir išsilaiko „XXI amžius“ bei „Kregždutė“. Tai – mūsų nepavargstantieji laikraščių platintojai, populiarintojai, kuriems ir norime nuoširdžiai padėkoti.

Tarp „XXI amžiaus“ platintojų pirmiausia dėkojame kunigams, kurie per savaitę išplatina 20 ir žymiai daugiau egzempliorių. Tai kan. Br.Antanaitis (Panevėžys, 285 egz.), mons. A.Svarinskas (Vilniaus rajonas ir kitur, 80 egz.), kunigai V.Vaškelis (Kaunas, 80 egz.), J.Janulis (Rokiškis, 50 egz.), R.Kavaliauskas (Zarasai, 50 egz.), K.Balsys (Miežiškiai, 44 egz.), P.Baltuška (Daugailiai, 39 egz.), V.Pesliakas (Panoteriai, 37 egz.), S.Damašius (Klaipėda, 35 egz.), V.Gustaitis (Vilkaviškis, 30 egz.), A.Vaitkevičius (Klaipėda, 30 egz.), J.Paszenda (Vilnius, 30 egz.), D.Stulpinas (Plungė, 26 egz.), P.Purlys (Ukmergė), A.Užupis (Alytus), R.Puzonas (Žiežmariai), D.Tubys (Biržai), E.Rinkevičius (Ramygala), A.Šimkus (Priekulė), L.Jagminas (Kaunas) (visi šie septyni kunigai išplatina po 20 egz. per savaitę). Taip pat reikia pasakyti, kad į „XXI amžiaus“ platinimą įsitraukė kunigai M.Bianco (Palemonas) ir Br.Šlapelis (Tauragnai), išplatinantys po 20 egz. Ir dar vienas momentas – JAV mums labai padeda kun. A.Paliokas, prenumeruojantis taip pat „XXI amžiaus“ 20 egz. Dar reikia pabrėžti tai, kad beveik visi čia išvardyti gerieji kunigai platina ir „Kregždutę“, taip realiai prisidėdami prie vaikų religinio ir tautinio auklėjimo bei katechizavimo. Yra dar didelis būrys kunigų, daugiau nei 40, platinančių „XXI amžių“ mažesniais kiekiais – nuo 5 iki 15 egz. Visiems čia pavardėmis paminėtiems ir nepaminėtiems kunigams tariame nuoširdžią padėką. Tai didelis jų įnašas į tai, kad „XXI amžius“ gali išsilaikyti ir pasiekti daugelį skaitytojų. Be jų pagalbos būtų sunku įsivaizduoti, kaip dar eitų „XXI amžius“. Tai išties krikščioniškas solidarumas, ir ne vien žodžiais, bet darbais. Šie kunigai platina katalikiškus laikraščius, nepaisydami nei savo garbaus amžiaus, nei sveikatos sutrikimų, nei užimtumo. Taip jie parodo pavyzdį jaunesniems kunigams, kurie dažnai neturi laiko ar nemato reikalo prisidėti prie katalikiškos spaudos platinimo.

Daug mums padeda ir pasauliečiai, platindami „XXI amžių“ ir „Kregždutę“. Tai – V.Tarvydienė (Pasvalys, 104 egz. per savaitę), J.Ambrasienė (Vilnius, 100 egz.), A.Šeškaus individuali įmonė (Kaunas, 70 egz.), Lietuvos Sąjūdis (Vilnius, 60 egz.), S.Vaitiekūnienė (Kaunas, 53 egz.), P.Peckus (Kaunas, 50 egz.),Pr.Žukauskas (Šilalė, 40 egz.), J.Sedleckienė (Baisogala, 39 egz.), A.Skuodas (Gargždai, 35 egz.), V.Arendarčikas (Kalvarija, 35 egz.), V.Triūkas (Domeikava, 33 egz.), P.Požėlienė (Jurbarkas, 30 egz.), B.Birbilaitė (Kaunas, 30 egz.), E.Kerpiškytė (Anykščiai, 29 egz.), T.Vaišnorienė (Šakiai, 22 egz.), A.Kazlauskienė (Jonava, 22 egz.), D.Antanaitytė (Radviliškis, 21 egz.), B.Šauklienė (Kretinga, 20 egz.), M.Šerpitienė (Šilalė, 19 egz.), J.Blaškevičienė (Marijampolė, 19 egz.), P.Žolungytė (Akmenė, 17 egz.), E.Zalogaitė (Obeliai, 17 egz.). Be šių platintojų, dar beveik penkiolika jų platina mažiau nei 15 egz. per savaitę. Visų jų darbas yra didžiulė parama mums, juo labiau kad dauguma paminėtų kilnių platintojų (dažnai irgi sergančių ar jau pasiekusių garbų amžių) kartu platina ir laikraštį vaikams „Kregždutė“.

Katalikų bendruomenė Lietuvoje, bent formaliai, yra stipri ir įtakinga. Tačiau realiai susiduriama su įvairiausiais sunkumais. Įvairūs faktai rodo, kad, pavyzdžiui, JAV lietuvių katalikų bendruomenė yra žymiai labiau susivienijusi, solidaresnė, per ją atliekama labai daug darbų, ypač lietuvybės srityje. Galima surasti daug kriterijų, įvertinančių katalikų bendruomenės Lietuvoje tvirtumą. Vienas jų yra katalikiškos spaudos platinimo galimybės ir sugebėjimai. Todėl nors „XXI amžių“ ir „Kregždutę“, kaip katalikiškus laikraščius, platina tik nedidelis būrelis pasauliečių ir kunigų, tačiau ir jis atspindi katalikų bendruomenės santykinį stiprumą. Aišku, jis toli gražu atsilieka nuo prieškarinio lygio, kai katalikai darė didžiulę įtaką visuomenei, kai prieškario katalikų bendruomenė davė daug inteligentų, garsių ir Lietuvoje, ir netgi pasaulyje. Stipriai ir įtakingai prieškario Lietuvos katalikų bendruomenei susiformuoti daug padėjo ir katalikiškos spaudos išplitimas ir išaugimas. Tad ir dabar būtina kiek galima prisidėti prie katalikiškos spaudos platinimo ir populiarinimo, ką ir daro mūsų ištikimieji talkininkai – kunigai ir pasauliečiai. Nuoširdus ačiū jums visiems. Gaila, mūsų jėga yra nedidelė. Bet su Dievo pagalba ji stiprėja ir stiprės.

„XXI amžiaus“ redakcija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija