Atnaujintas 2005 vasario 2 d.
Nr.9
(1310)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

JAV lietuvių bendruomenės veikla

Marija REMIENĖ

JAV LB valdybos narės
(iš kairės): Religinių reikalų
tarybos pirmininkė
s. Margarita Bareikaitė,
Kultūros tarybos pirmininkė
Marija Remienė
ir vicepirmininkė LB plėtrai
dr. Elona Vaišnienė

JAV Lietuvių bendruomenės (LB) Krašto valdyba, vadovaujama pirmininkės Vaivos Vėbraitės, pirmųjų metų veiklą užbaigė sėkmingai. 2004 metais ji atliko ypač daug svarbių darbų. Paskutinis praėjusių metų posėdis įvyko gruodžio 9-10 dienomis Nekaltojo Marijos Prasidėjimo seserų kongregacijos vienuolyno patalpose, Putname. Šiame posėdyje buvo pasidžiaugta atliktais darbais ir numatyti tolimesni LB veiklos planai.

Posėdis vyko pagal valdybos pirmininkės V.Vėbraitės parengtą darbotvarkę. Buvo pasidžiaugta XII tautinių šokių šventės organizacinio komiteto pirmininkės Audronės Tamulienės atliktais darbais. Padėka pareikšta šios šventės pirmininkei ir visam komitetui. Taip pat buvo pasidžiaugta LB apylinkėse įvykusiais prasmingais Lietuviškos spaudos atgavimo 100-mečio bei Kalbos ir knygos metų minėjimais.

LB Krašto valdybos pirmininkė atkreipė dėmesį į 2005 metus, kada minima 15 metų sukaktis, kai Lietuva atgavo nepriklausomybę. Ji skatina skirti 2005 metus jaunimui, LB apylinkėse rengti jaunųjų dailininkų parodas, jaunųjų pasirodymus, rašinėlių apie Lietuvos herojus konkursus. Krašto valdyba nutarė 2005 metus pavadinti „Gimėme 90-aisiais“.

2005 m. birželio 30-liepos 3 d. Vilniuje įvyks XIII Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas. Apie simpoziumą referavo LB Krašto valdybos narys dr. Stasys Backaitis. Mokslo ir kūrybos simpoziumą pradėjo organizuoti 1969 metais JAV lietuviai. Šie renginiai suvaidino didžiulį vaidmenį telkiant lietuvius mokslininkus. Didžiulį poveikį turėjo 1989 metais Čikagoje įvykęs Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas, kuriame pirmą kartą dalyvavo 114 mokslininkų iš Lietuvos. Nuo 1991 metų simpoziumai vyksta JAV ir Lietuvoje. XIII simpoziumą globoja Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus. Šiais metais simpoziumas vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

Maždaug tuo pat metu Lietuvoje vyks ir Sporto šventė. JAV lietuviai sportininkai sparčiai ruošiasi šiai šventei. Prieš išvykstant į Lietuvą, Detroite įvyks gegužės 14-15 dienomis JAV lietuvių sportininkų žaidynės. Sporto sąjungos vadovybei rūpi, kaip rasti lėšų sportininkų kelionei į Lietuvą.

Krašto valdyba rengiasi JAV ir Kanados Dainų šventei, kuri įvyks Čikagoje 2006 m. liepos 2 d. Dainų šventės organizaciniam komitetui vadovauja Audrius Polikaitis, o muzikinei programai – muzikė Rita Kliorienė. Dainų šventės šūkis: „Atsiliepk daina“.

LB Krašto valdybai rūpi ir ekonominiai reikalai. Pirmininkė V.Vėbraitė aiškino, kad svarbiausia – JAV lietuvių jaunimą supažindinti su Lietuva. Ji bandys surasti būdų, kaip JAV jaunimą galėtų įdarbinti Lietuvoje. Dabar iš Lietuvos atkeliauja daug prekių, kurių galima gauti ne vien lietuviškose parduotuvėse. Bus sudarytas verslininkų parduotuvių sąrašas, kur mūsų tautiečiai galės nusipirkti lietuviškų prekių. Apie tai bus paskelbta LB tinklalapyje.

JAV LB leidžia anglų kalba žurnalą „Bridges“. Skaitytojai ypač padėjo, kai Lietuva siekė nepriklausomybės. Be to, „Bridges“ atsispindi LB veiklą.

JAV LB Krašto valdyba leidžia aplinkraštį, kurį gauna tarybos nariai, apygardų ir apylinkių pirmininkai. Aplinkraštyje pateikiama informacija ne tik apie Krašto valdybos darbą, bet ir įvairios žinios apie pasikeitimus LB apylinkėse be jų veiklą. Daug informacijos apie LB apylinkių renginius yra LB tinklalapyje.

LB skaudžiai išgyvena lietuviškų parapijų uždarymą. Tačiau keičiasi laikai. Senesnioji karta iškeliauja Amžinybėn, o jų palikuonys išsikelia į miestus dėl tarnybos ar kitų priežasčių. Sekmadieniais labai mažai tikinčiųjų lietuvių susirenka į šv. Mišias. Kas nors tas parapijas turi išlaikyti. Parapijų steigimas ir uždarymas priklauso tik nuo vietos vyskupų. Trūksta ir lietuvių kunigų. LB deda pastangas surasti lietuvį kunigą, kuris galėtų aptarnauti kelias lietuviškas parapijas nors sekmadieniais. Prelatas E. Putrimas atkakliai dirbo diplomatinį darbą, rūpinosi, kad Lietuvos kardinolas Audrys Juozas Bačkis atsiųstų laišką, užtariant Bostone Šv. Petro lietuvių tikinčiųjų siekį – išgelbėti savo parapiją. LB Religinių reikalų taryba stengiasi derinti pastangas, kad Šv. Petro parapijos lietuviai gausiau dalyvautų jos veikloje.

Tėvams pranciškonams Niujorke pardavus Kultūros židinį, neteko patalpų ir daug lietuvių, nukentėjo jų veikla. LB Krašto valdyba ir Niujorko LB apygardos atstovai ilgą laiką vedė derybas su tėvais pranciškonais. Pagaliau 2004 metų pabaigoje buvo susitarta.

JAV LB Kultūros tarybos veikla yra gyva. Po sėkmingų Jaunųjų atlikėjų ir XI Teatro festivalių, suplanuoti 2005 metų renginiai. Neeiliniai koncertai, lietuviškos spaudos atgavimo minėjimai, poezijos popietės, premijų šventės ir knygų sutiktuvės aprašomos spaudoje; tie renginiai visuomenės gausiai lankomi. Be to, LB Kultūros taryba, vadovaujama pirmininkės Marijos Remienės, imasi svarbaus darbo įamžinti, kas buvo kuriais metais pastatyta, nupirkta, įkurta lietuvių imigrantų pastangomis, ir išleisti knygą „Lietuvių židinių pėdsakai JAV“. Per trejus metus buvo renkama informacija ir nuotraukos. Knyga redaguojama Lietuvoje (red. Audronė Škiudaitė). Ji bus baigta šiais metais. Tačiau šiai istorinei knygai baigti reikia finansinės paramos. Tikimasi, kad visuomenė parems.

Lietuviškų mokyklų tinklas vis plečiasi, daugėja mokinių esamose mokyklose. LB Švietimo taryba rūpinasi visomis mokyklomis, rengia mokytojų susitikimus savaitgaliais ir vasaros tobulinimo stovyklas. Artimai bendradarbiauja su Lietuvos švietimo ministerija ir susilaukia tinkamo dėmesio. Šiame posėdyje nutarta įsteigti naują „Cape Coral/Ft.Myers/Naples“ LB apylinkę.

Gyvą JAV LB Krašto valdybos veiklą vykdo 15 pareigūnų ir JAV Lietuvių jaunimo sąjungos pirmininkas bei Sporto sąjungos pirmininkas. Visi nariai dirba savanoriškai, ir jų darbas nemokamas. LB taip tvarkėsi daugiau kaip 50 metų. Taip buvo ir yra išlaikomas lietuviškumas šiame Amerikos krašte. Viliamės, kad tą darbą tęs naujieji tautiečiai, atvykę į šį kraštą.

Čikaga, JAV

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija