Atnaujintas 2005 vasario 2 d.
Nr.9
(1310)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Rašytojas, poetas, visuomenės veikėjas

Rašytojo ir poeto Kazio Borutos 100-osioms gimimo metinėms

Iš kairės: Eglė Borutaitė,
Kazys Boruta ir Marulė
Abraitytė 1949 metais

Grupė Kazio Borutos
100-ųjų gimimo metinių
minėjimo dalyvių. Viduryje –
rašytojo dukra
Eglė Makariūnienė

Sausio 18 dieną Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejuje, vos tilpo susirinkusieji į iškilaus lietuvių rašytojo ir poeto keturvėjininko, visuomenės veikėjo Kazio Borutos 100-ųjų gimimo metinių minėjimą. Jos vedėja, šio muziejaus direktorė rašytoja Aldona Ruseckaitė, įžanginiame žodyje pastebėjo, kad K.Boruta priklauso tai žymių rašytojų – beveik vienmečių – kartai, kurių šimtmečio jubiliejus pradėjome minėti dar pernai (pvz., Salomėjos Nėries).

Renginyje dalyvavę Kauno rajono Jonučių vidurinės mokyklos borutiečiai, vadovaujami mokytojos Zigritos Petraitienės, atliko literatūrinę-muzikinę kompoziciją rašytojo kūrybos ir liaudiškais motyvais. Literatūrologė Dalia Striogaitė apžvelgė K.Borutos, kaip asmenybės, indėlį Lietuvos literatūriniame ir visuomeniniame gyvenime. Prelegentė žavėjosi tuomete ypatinga rašytojų karta, gyvenusia ypatingu istoriniu laikotarpiu. (Jų idealizmo ir aktyvumo galėtų pavydėti net ir dabartinis jaunimas.) Vėliau K.Boruta dėl savo kieto būdo buvo visų valdžių kalintas, nes vengė kompromisų su savo sąžine. Tai buvo savaip tragiška ir temperamentinga asmenybė, kupina didžių idėjų. Tačiau jo gausi (dešimt tomų raštų) daugiaplanė kūryba liko ne visur išbaigta, o sumanymai – nevisiškai įgyvendinti, nes vis trūko laiko, o senatvėje – ir jėgų. Pranešėja nepamiršo paminėti rašytojo meilės tėvynei, gimtajam Suvalkijos kraštui, Liudvinavui, sodybai Pajiesyje, apie kurią vėliau renginyje savo literatūrinės ekspedicijos prisiminimais dalijosi A.Ruseckaitė. Ten, Pajiesyje, buvo rašomas ir reikšmingiausias rašytojo kūrinys „Baltaragio malūnas“, kurio, vėliau pritaikyto ir spektakliui, ir kino filmui, ištraukas skaitė dar pirmajame spektaklyje vaidinęs aktorius Algirdas Pintukas. Be to, jis paskaitė ir savo mėgstamos knygos „Dangus griūva“ ištrauką.

Tąkart vyko ir atsiminimų knygos „Susitikimai su Kaziu Boruta“ sutiktuvės, dalyvaujant jos sudarytojai bei vienai šių atsiminimų autorių rašytojo dukrai Eglei Borutaitei-Makariūnienei, kuri šmaikščiai papasakojo įvairių nutikimų jai gyvenant su savo tėvu rašytoju ar po jo mirties besirūpinant jo palikimo įamžinimu.

Renginio dalyviai apžiūrėjo ir jubiliejinę parodą „…man negali niekas gausti, drumst uždrausti (Kaziui Borutai – 100)“. Jos sudarytoja Albina Protienė pastebėjo, kad tokiai šakotai ir įvairiaspalvei asmenybei ir jos kūrybai ši parodų salių erdvė esanti per ankšta.

Tarp pranešėjų pasisakymų virtuoziškai akordeonu melodijas grojo Vytautas Povilaitis. Minėjimo baigiamuoju akcentu tapo įrašytas K.Borutos pasisakymas apie savo kūrybą ir jos ištraukų skaitymas, parodytas televizoriaus ekrane.

Antanas STAŠKEVIČIUS

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija