Atnaujintas 2005 vasario 2 d.
Nr.9
(1310)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Laimingiausias tas žmogus, kuris hobį paverčia darbu

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Jūratė Mišinienė

Kai prieš dvi dešimtis metų sostinėje sėkmingai buvo užvertos aukštosios mokyklos durys, Jūratė Mišinienė daugiau nesitikėjo kibti į jokius mokslus. Po metų ji sumanė neakivaizdžiai studijuoti istoriją Vilniaus pedagoginiame universitete. Moteris net nepastebėjo, kaip troškimas mokytis atvedė ją į Vytauto Didžiojo universitetą, kur sėkmingai užbaigė edukologijos magistrantūros studijas. Prieš porą metų, smalsumo vedama, baigė Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokyklą, kur sėmėsi floristikos - gėlių pardavėjos žinių.

„Laimingiausias žmogus yra tas, kuris hobį gali paversti darbu“, – sako dėstytoja J.Mišinienė. Neatsitiktinai savo pedagogės nuoširdžiu ir kūrybingu darbu džiaugiasi Ukmergės aukštesniosios verslo mokyklos (AVM) želdinių tvarkytojų specialybės moksleivės.

Meilę gėlėms paveldėjo iš mamos

Baigusi Vilniaus pedagoginį institutą, jauna lietuvių kalbos ir literatūros specialistė pedagoginį darbą pradėjo dabartinėje AVM. Pašnekovė net nenujautė, kad netrukus vėl teks minti tos pačios aukštosios mokyklos slenksčius. Jūratė po metų sumanė neakivaizdžiai studijuoti istoriją. Kaip pasakoja moteris, pomėgį istorijai tikriausiai paveldėjo iš savo mamos, kuri nuo 1961 metų dėstė istoriją toje pačioje mokykloje ir „perleido“ dukrai savo kabinetą. Istorijos mokytoja metodininkė nuolat tobulinosi, sėkmingai baigė edukologijos magistrantūros studijas Vytauto Didžiojo universitete. Pašnekovė prisipažįsta, kad iš mamos paveldėjo ne tik meilę istorijai, bet ir gėlėms. Jūratės mama – tautodailininkė, riša verbas. Močiutės taip pat kruopščiai prižiūrėjo savo gėlynus.

Kai prieš kelerius metus AVM atsirado įstaigų administravimo specialybė, J.Mišinienei kilo mintis dėstyti floristikos kursą. Tuomet jos keliai dar kartą pasuko į Kauną, kur Buitinių paslaugų ir verslo mokykloje įgijo floristikos – gėlių pardavėjos specialybę. Šiuo metu dėstytoja parašė pagilintą floristikos programą ir sėkmingai dėsto teoriją bei praktiką AVM želdinių tvarkytojų specialybės merginoms. Praėjusiais metais šios moksleivės drauge su nenuilstančia pedagoge J.Mišiniene savo žinias gilino Norvegijoje.

Gėlės „okupavo“ namus po dukros gimimo

Gyvendami bendrabučio kambarėlyje, Jūratė su vyru augino tik kelias gėles, kurios nunyko. Po to palangė buvo padabinta lentyna, kurioje buvo auginami pomidorai. Gimus dukrelei Eglei, namus pamilo ir gėlės, kurios puikiai žydėjo pomidorams skirtoje lentynoje. Dabar, gyvendama nuosavame name, šeimininkė puikiai įgyvendina savo svajones. Ir kaip pati prisipažįsta, smagiausia yra iš mažo daigelio išauginti didelį medį. Šviesiausiame Jūratės kambaryje – gėlių karalystėje – mažasis sodas, kuriame žydi orchidėjos, amazonės lelijos, kiti reti augalai. J.Mišinienės vaikai – trylikametė dukra Eglė ir devynerių Žilvinas nedrįsta „globoti“ mamos žaliosios oazės. Eglė, kaip mano mama, tikriausiai neperims jos hobio auginti gėles.Dukra lanko dailės mokyklą, drąsiai reiškia savo nuomonę, svajoja studijuoti architektūrą. Sūnus savo kambaryje priglaudė kaktusus, kolekcionuoja akmenėlius su skylutėmis. Jūratė mena Žilvino žodžius, kuomet mažas būdamas jis pažadėjo tapti firmos savininku, kurioje mama įgyvendins savo floristines svajones.

Pašnekovė teigė, jog jai patinka visos gėlės, ji nuolat lankosi gėlių parduotuvėse, įsigyja širdžiai mielą augalą. Be gėlių auginimo, puokščių komponavimo, J.Mišinienė neria vąšeliu įvairias snaiges, užuolaidėles su gyvybės medžiu ir kitus mielus menkniekius. Moteris pasakoja, jog įgyvendinti kūrybinius sumanymus padeda kaimynai, draugai, kolegos, kurie nuolat parūpina įvairiausių žaliavų.

Kūrybingi moksleiviai

J.Mišinienė džiaugiasi, jog AVM floristikos naujovėmis domisi ir drauge puikiai dirba kolegė Jūratė Kvietkauskienė. Dėstytojos pasidalija žurnalais, laikraščiais, kuriuose aprašomos floristikos naujienos, demonstruojami įvairūs dirbiniai. Jos nuolat vyksta į parodas, tobulinasi. Pasak J.Mišinienės, moksleiviai taip pat labai kūrybingi, per vasarą prisirenka įvairių žaliavų darbui. Šiais metais merginos kruopščiai darė įvairias reljefines, struktūrines kompozicijas, susipažino su lietuvių liaudies papročiais, pynė adventinius vainikus, juos dekoravo, kūrė stilizuotų eglučių karkasus. Neatsitiktinai AVM kiekvienas kampelis išpuoštas nagingų dėstytojų bei auklėtinių darbeliais. „Šis darbas labai malonus, niekas niekur neskuba, nesibara, geranoriškai pataria, padeda. Neapsakomai greitame mūsų gyvenimo tempe, dirbdami su gėlėmis, koliažais, kompozicijomis, atsipalaiduojame, išlaisviname kūrybinę energiją“, – sako J.Mišinienė.

Šiluma spinduliuojanti moteris, mylinti gėles, prisipažįsta, jog „laimingiausias žmogus yra tas, kuris hobį gali paversti darbu“.

Ukmergė

Reginos MACKELIENĖS
nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija