Atnaujintas 2005 vasario 2 d.
Nr.9
(1310)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai

Kremliaus galvos skausmai

Nespėjęs atsipūsti po inauguracijos iškilmių, naujasis Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka nuskubėjo į Maskvą susitikti su Rusijos prezidentu V.Putinu. Tai buvo išties įdomus susitikimas. Juk per suklastotus Ukrainos prezidento rinkimus V.Putinas net du kartus pasveikino su pergale savo favoritą ir statytinį V.Juščenkos varžovą V.Janukovičių.


V.Juščenka prisiminė Aušvice kalėjusį savo tėvą

Viktoras Juščenka
Krokuvos tarptautiniame
forume holokausto aukoms
atminti susitiko su savo
tėvynainiu Maksu Privlijevu

Į Aušvicą atvykęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka prisiminė savo tėvo išgyvenimus šioje mirties stovykloje ir pavadino ją „šventa jam ir jo šeimai vieta“. Jis sakė apie nacių baisybes žinojęs nuo pat vaikystės - apie ten patirtą siaubą V. Juščenkai pasakojo jo tėvas, buvęs Aušvico kalinys. „Mano tėvas kariavo, sužeistas pateko į Aušvicą. Ant jo krūtinės ištatuiruoti skaičiai 11367. Aš čia lankausi ne pirmą kartą. Buvau Aušvice su savo vaikais, tikiuosi, kad lankysiuos čia dar daug kartų, dar ir su anūkais. Čia šventa man ir mano šeimai vieta. Čia kentėjo mano tėvas“, - kalbėjo V. Juščenka.


Aušvico pamokos

Moterų barakas Aušvico
koncentracijos stovykloje

Beveik 50 valstybių vadovai, parlamentų pirmininkai, netgi monarchai praėjusią savaitę buvusioje nacių koncentracijos stovykloje Aušvice (Osvencime) minėjo šio mirties fabriko išvadavimo 60-ąsias metines. Nors nėra tikslių skaičių, bet manoma, kad Aušvice buvo nužudyta apie pusantro milijono žmonių. Daugiausia – žydų iš daugelio Europos valstybių. Čia nužudytų žmonių skaičius, matyt, niekada nebus tiksliai žinomas. Mat bėgdami naciai daug dokumentų sunaikino, o likusių nemažai išsigabeno „išvaduotojai“ ir niekam neatiduoda bei nerodo iki šiol. Tad ką nori nuslėpti išvaduotojai, galima tik spėlioti. Juk tokiais delikačiais reikalais kaip konclagerių kūrimas ir masinis žmonių žudymas Hitleris ir Stalinas puikiai sutarė. Konclageriai buvo tuometinės nacistinės Vokietijos ir bolševikinės Sovietų Sąjungos sistemų dalis.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija